Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Video: Welke schoenspanners gebruik je wanneer?

Schoenspanners. Verwen jij jouw schoenen dagelijks met deze accessoire? Een goed paar schoenspanners is namelijk essentieel voor het behoud van schoenen. Maar waar zijn schoenspanners nou eigenlijk goed voor? Wat doen schoenspanners precies? En welke schoenspanners moet ik gebruiken in mijn sneakers? In bovenstaande video vind je het antwoord op al deze vragen. Kun je niet wachten en wil je de antwoorden nu al weten? Lees dan dit artikel.

Heb jij wel schoenspanners maar nog geen nieuwe schoenen?

Schoenspanners worden ook vaak voor herenschoenen gebruikt. Ben jij toe aan een nieuw paar?

Moet ik in al mijn schoenen schoenspanners doen?

Het antwoord op deze vraag kunnen we gemakkelijk beantwoorden: ja! Het gebruik van schoenspanners heeft drie voordelen:

  • Leer is een natuurproduct dat langzaam uitdroogt. Hierdoor krimpt het leder en verliest je schoen zijn pasvorm. Een schoen met een juiste schoenspanner kan niet krimpen en behoudt hierdoor zijn originele pasvorm.
  • Schoenspanners zorgen ervoor dat het materiaal van de schoenen mooi gespannen blijft. Als je de schoenspanners direct na het dragen in je schoen doet, verdwijnen alle loopplooien van die dag. Loopplooien moet je zien te voorkomen. Dit zijn namelijk plekken waar vuil zich gemakkelijk ophoopt. Het vuil in de loopplooien gaat schuren met het materiaal, waardoor het risico op beschadigingen wordt vergroot.
  • Schoenspanners nemen vocht op. Wist je namelijk dat jouw voeten gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag verliezen? Voor het behoud van de schoen is het essentieel dat dit vocht goed wordt opgenomen. Een schoenspanner van hout zorgt hiervoor.

Welke schoenspanners moet ik gebruiken?

Schoenspanners zijn er in verschillende varianten. De plastic schoenspanner raden wij af, aangezien deze er alleen voor zorgt dat de schoen gespannen blijft. Plastic schoenspanners nemen geen vocht op en dat is voor het behoud van je schoenen wel belangrijk. Houten schoenspanners nemen wél vocht op en zorgen ervoor dat de schoen gespannen blijft. We onderscheiden twee soorten:

  • Cederhouten schoenspanners
  • Beukenhouten schoenspanners

Het verschil tussen deze twee is dat beukenhouten schoenspanners vaak gelakt zijn en cederhouten spanners niet. Dit zorgt ervoor dat beukenhout het vocht wat moeilijker opneemt. De cederhouten schoenspanner is onbehandeld en neemt het vocht uit je schoenen heel goed op. Een ander voordeel van de cederhouten schoenspanner is dat je deze af en toe even licht kunt opschuren. Zo komt er een aangename geur vrij, wat ervoor zorgt dat jouw schoenen fris gaan ruiken. Houten schoenspanners zijn aan te raden voor herenschoenen die van leer zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gespschoenen of veterschoenen.

Voor damesschoenen zijn deze spanners vaak te sterk. Daarom raden wij de schuimspanners aan. Schuimspanners zijn korte schoenspanners van zacht materiaal. Deze schuif je voorin de neus van de schoen, zodat het materiaal gespannen blijft. Schuimspanners zijn er in verschillende vormen, zodat er altijd een schuimspanner is die bij jouw schoen past. Denk bijvoorbeeld aan spanners speciaal voor een puntige neus, ronde neus of vierkante neus. Deze schuimspanners zijn ook heel geschikt voor in ballerina's of pumps.

Welke schoenspanners gebruik je voor laarzen?

Je mooie en vaak kostbare laarzen draag je graag langer dan één seizoen. Om het krimpen, scheuren, plooien en de nare luchtjes te voorkomen doe je er goed aan om ook je laarzen te voorzien van schoenspanners. Voor laarzen adviseren wij het gebruik van de schuimspanner. Schoenspanners van schuim zijn speciaal gemaakt voor damesschoenen met hoge hakken. Ze zijn heel licht en houden de ronde of puntige neus van pumps intact. Een bijkomend voordeel is de antibacteriële laag op de schuimspanners die geurtjes voorkomt. Hoe gebruik je de schuimspanner? Schuif hem voorin de neus van de schoen, zodat alle loopplooien uit de schoen worden gehaald. Om de schacht gespannen te houden, gebruik je een laarzenspanner.

Welke schoenspanners gebruik je voor sneakers?

Wist je dat er speciale sneaker schoenspanners bestaan? Zo zijn er speciale sneaker schoenspanners die volledig gemaakt zijn van hout. Dit omdat houten schoenspanners vocht opnemen en je schoenen van een aangename geur voorzien. Er zijn ook sneaker schoenspanners met alleen een houten voorkant, waardoor je met name de toebox beschermt tegen plooien en scheuren. Aan deze houten voorkant zit een grote veer die de spanning erop houdt. Zo houd je je sneakers optimaal in vorm en blijven ze fris ruiken, ook na een drukke dag waarop je vele meters hebt gemaakt.

Daarom gebruik je schoenspanners

Schoenspanners zijn er niet voor niets. Ze zijn bedoeld om de levensduur van jouw mooie collectie aan schoenen te verlengen. Schoenspanners zorgen ervoor dat schoenen hun vorm behouden, dat loopplooien geen kans krijgen en dat nare geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wat betreft dit laatste: omdat je voeten gemiddeld een borrelglaasje aan vocht verliezen, is het sowieso verstandig om je gedragen schoenen een dagje te laten staan (met schoenspanners). Op deze manier hebben ze genoeg tijd om te drogen en kun je ze twee dagen later weer aan. Ook heb je kunnen lezen dat er verschillende schoenspanners zijn. De schuimspanner gebruik je, in combinatie met een laarzenspanner speciaal voor de schacht, voor je favoriete laarzen. De ceder- en beukenhouten schoenspanners zijn zeer geschikt voor leren herenschoenen. En daar moeten we bij vertellen dat de beukenhouten schoenspanners gelakt zijn. Hierdoor nemen ze iets moeilijker vocht op dan hun broertje: de cederhouten schoenspanner. De cederhouten schoenspanner kun je iedere keer voor gebruik licht opschuren. Hierdoor geven je schoenspanners een heerlijke geur af en daar profiteren jouw schoenen dan weer van.

Nog een laatse tip: als je je schoenen gaat schoonmaken komen schoenspanners ook van pas. Met schoenspanners in je schoenen drogen je schoenen na het schoonmaken ervan in de juiste vorm op.