Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Verzorg je zomerschoenen door het kurk van je schoenen schoon te maken

Kurk is een veelzijdig en natuurlijk materiaal. Schoenen van kurk, of opgeleukt met kurkdetails, zijn niet meer weg te denken uit de zomerse schoenencollecties. En daar zijn we blij mee, want de zon schijnt alweer volop de laatste weken. We lopen dus graag in een zomers setje met luchtige, open schoenen. Hoe leuk kurk er ook uitziet, het ziet er het beste uit wanneer het in topconditie verkeert. Hoe leren of stoffen schoenen schoon gemaakt kunnen worden weten we wel, maar het kurk van schoenen schoonmaken is een heel ander verhaal. Kurk is een delicaat materiaal dat de juiste verzorging verdient. Om ervoor te zorgen dat kurkschoenen op de juiste manier verzorgd worden, vertellen we in dit artikel hoe het kurk van schoenen schoonmaken precies in zijn werk gaat.

Op zoek naar mooie schoenen met kurk?

Kurk schoonmaken

Als je in de zomer op stap gaat, dan zorg je er natuurlijk voor dat je er piekfijn uitziet. Je hebt bijvoorbeeld goed nagedacht over de kleding die je draagt en ook weet je precies welke accessoires en zomerse schoenen je gaat gebruiken om je outfit af te stylen. Maar kurk schoenen dragen die vies zijn kan natuurlijk niet, want dat doet afbreuk aan het plaatje dat je probeert neer te zetten. Het kurk van schoenen schoonmaken is dus essentieel. Hoe je dit doet, lees je in dit artitel. Wij geven hieronder vier handige tips over kurk van schoenen schoonmaken en bespreken daarnaast ook nog drie dingen die je beter niet kunt doen, wil je nog lang van je schoenen blijven genieten.

Kurk van schoenen schoonmaken in vier handige tips

Als je weet wat je moet doen, is kurk van schoenen schoonmaken niet heel moeilijk. Wel is het belangrijk dat je met beleid te werk gaat. Kurk is een delicaat materiaal, dat niet zomaar alles aankan. Hieronder bespreken we vier handige tips.

Kurk tip 1: hoe langer je wacht, hoe viezer het kurk wordt

Het is een beetje een inkoppertje, maar hoe langer je wacht met het schoonmaken van het kurk van je schoenen, hoe groter de kans is dat het materiaal nóg viezer wordt. En hoe viezer het kurk is, hoe moeilijker je het uiteindelijk schoon krijgt. Viezigheid op kurk is vaak een mengsel van zweet en vuil. Is je voetbed bijvoorbeeld van kurk dan slaat dit na verloop van tijd zwart uit. Maar heb je een sleehak van kurk en loop je door de modder of het (natte) gras dan kunnen hier natuurlijk ook lelijke vlekken door ontstaan die, naarmate ze er langer zitten, goed in het kurk kunnen trekken. Om er zeker van te zijn dat het kurk weer helemaal schoon wordt, kun je beter zo snel mogelijk beginnen met het kurk van schoenen schoonmaken en dit regelmatig herhalen. Liever twee keer een beetje vuil wegpoetsen dan één keer een grote hoeveelheid.

Kurk tip 2: het wondermiddel dat water heet

Goed, je hebt besloten om direct aan de slag te gaan en het kurk van je schoenen schoon te maken. Een handige methode om dit te doen is met behulp van een vochtige doek. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de doek niet te nat is. Dompel deze daarom in een bak met water of houdt hem even onder de kraan en wring hem vervolgens goed uit. Dep de doek nu stevig op de vlekken om zoveel mogelijk vuil te kunnen verwijderen.

Kurk tip 3: als alleen water niet genoeg is

Lukt het kurk van schoenen schoonmaken niet met alleen water, dan kun je proberen om wat milde zeep of shampoo te gebruiken. Vul hiervoor een bak met wat lauwwarm water en voeg de zeep of shampoo toe. Meng beide goed door elkaar en dompel vervolgens je zachte doek in het mengsel. Knijp deze goed uit en dep of wrijf vervolgens opnieuw over de vlekken. Het vuil dat er met alleen water niet uitging zal nu naar alle waarschijnlijkheid makkelijker van het kurk loskomen, waardoor je schoenen er weer als nieuw uitzien.

Kurk tip 4: niet bij de pakken neer gaan zitten

Zijn de vlekken nog steeds niet helemaal verdwenen? Balen! Maar nog niet alle hoop is verloren. Het kurk van je schoenen schoonmaken kan tot slot namelijk ook nog met behulp van wat bakpoeder en wat water. Voor deze methode van kurk van schoenen schoonmaken maak je eerst een dikke pasta van het bakpoeder. Dit doe je door het te mengen met wat water en vervolgens goed door elkaar te roeren. Smeer de pasta vervolgens op de vlek en laat deze even intrekken. Na enige tijd haal je de pasta weer van het kurk af met behulp van wat water. En, zijn de vlekken nu wel helemaal verdwenen?

 

Wist je dat: de binnenzolen van Woden schoenen altijd gemaakt worden van kurk? 

Kurk schoonmaken: doe dit vooral niet

Naast de tips die we je hebben gegeven om kurk van schoenen schoon te maken, is er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Om je te behoeden voor het beschadigen van je schoenen of het verergeren van de vlekken, hieronder drie punten die je beter niet kunt doen.

1. Kurk: een beetje water is goed, te veel water niet

Waar je in bovenstaande tips over kurk van schoenen schoonmaken heeft kunnen lezen dat vocht goed is, is een teveel aan water niet heel handig. Het is dan ook niet aan te raden om je schoenen met kurk helemaal onder te dompelen in een bak water. Kurk en water zijn geen hele goede match. Bij een teveel aan water is de kans dan ook groot dat de structuur van het kurk aangetast wordt, waardoor de kwaliteit van het materiaal en dus van je schoenen hard achteruit gaat.

2. Kurk: de wasmachine is een echte no-go

Als onderdompelen in water al niet goed is voor de kwaliteit van het kurk, dan begrijp je ook dat een wasbeurt in de wasmachine niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het materiaal. Niet alleen worden je kurken schoenen nu volledig ondergedompeld in water, maar ze worden ook nog eens flink door elkaar geschud. Double trouble dus, want de kans dat al deze buitelingen het kurk beschadigen is erg groot. En je wil toch niet dat je kurken schoenen beschadigd van hun schoonmaakbeurt terugkomen?

3. Kurk: even schuren

Als je hardnekkig vuil van waar dan ook wilt verwijderen, dan ben je misschien geneigd om gebruik te maken van een schuursponsje en eventueel van wat schuurmiddel. Niet doen als je het kurk van schoenen schoon wil maken! Zowel het schuursponsje als het schuurmiddel kunnen namelijk flink wat schade toebrengen. Hierdoor kan het kurk zijn originele structuur verliezen, minder krachtig worden en niet prettig meer lopen. Zonde, want de kans dat je het kurk nu moet laten vervangen door een schoenmaker of  je je schoenen zelfs helemaal weg moet gooien, is groot.

Een lesje kurk

Nu je weet hoe kurk het beste schoongemaakt dient te worden, duiken we in de wereld die kurk heet. Wat is kurk precies, waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen van kurk? Kurk is een natuurlijk product dat afkomstig is van de kurkeik. Het zit in de schors verwerkt en kan hier relatief eenvoudig uit gewonnen worden. Bijzonder is wel dat dit een erg tijdrovend karwei is. Voordat men het kurk uit de schors kan halen, moet de boom namelijk minstens 25 jaar oud zijn. En is de schors eenmaal van de boom afgeschild en is het kurk hieruit gewonnen, dan duurt het weer negen jaar voordat er opnieuw kurk uit de schors van dezelfde boom gewonnen kan worden. Voor de verwerking van kurk is het namelijk noodzakelijk dat deze een bepaalde dikte heeft die, je raadt het al, pas na negen jaar is bereikt. Geduld is hier dus essentieel. Een veelgebruikte en voor iedereen bekende toepassing van kurk is natuurlijk die van flessenstop in bijvoorbeeld wijn- en champagneflessen. Maar sinds 1973 zien we kurk ook steeds vaker terug in schoenen.

Kurk en schoenen

In eerste instantie werd er voor het gebruik van kurk gekozen, simpelweg omdat veel andere materialen die gebruikt worden bij de productie van schoenzolen, zoals bijvoorbeeld rubber, schaars waren. Kurk bleek echter een waardige vervanger en is inmiddels niet meer weg te denken bij het vervaardigen van schoenen. Dit komt omdat kurk verschillende eigenschappen heeft die uitermate geschikt zijn voor schoeisel. We sommen de nuttige eigenschappen van kurk hieronder voor je op:

  • Kurk is elastisch;
  • Kurk is vochtbestendig;
  • Kurk is geluiddempend;
  • Kurk is relatief goed te recyclen.

Kurk kan op verschillende manieren verwerkt worden in schoenen. Een van de meest voorkomende manieren, zeker als het aankomt op zomerschoenen, is de verwerking van kurk in de zool. Slippers hebben bijvoorbeeld vaak een kurken zool, maar ook sleehakken zijn bij veel schoenen van kurk.

Op zoek naar damesschoen met kurk?

Kurk schoonmaken

Het kurk van schoenen schoonmaken vraagt om beleid, snelheid en het voorkomen van een overdaad aan water of schoonmaakmiddelen. Ga voorzichtig te werk en wacht vooral niet te lang nadat je de vlekken hebt gespot. Alleen zo ben je er zeker van dat je de vlekken weer weg krijgt.

Wat is naar jouw idee de beste methode van kurk van schoenen schoonmaken?