Skip to content
Ga terug

Onbezorgd genieten: zo maak je jouw velvet schoenen veilig schoon

Velvet is een van dé schoenentrends dit najaar. Deze mooie stof maakt van de meest simpele schoen een echte blikvanger. Velvet schoenen kunnen jouw outfit omtoveren van casual naar casual chique. Het enige minpuntje van velvet is dat het een stof is die je anders onderhoudt dan de stoffen die je wellicht gewend bent. Daarbij is het een prachtige, maar kwetsbare stof. In dit artikel zullen we je daarom uitleggen hoe je het schoonmaken van velvet schoenen op een veilige manier aanpakt. Zo kun je lang van jouw mooie schoenen genieten en verklein je de kans op beschadigingen. Maar eerst lichten we de verschillende benamingen voor deze prachtige fluwelen stof toe. 

Velvet, fluweel of toch velours?

Bij de drie bovenstaande namen, velvet, fluweel en velours, heb je waarschijnlijk redelijk identieke stoffen in je hoofd. De vraag is echter of deze stoffen inderdaad hetzelfde zijn of dat er toch een verschil tussen zit. Voor de huidige modetrend waarin we veel velvet terugzien, is het wel zo leuk om te weten met welke stof je te maken hebt. Over de benamingen kunnen we relatief kort zijn. Zo is velvet de Engelse benaming voor fluweel en is velours dit in het Frans. Toch zit er een klein verschil tussen velvet/fluweel en het Franse velours.

Velvet en fluweel

Wanneer je deze twee termen voorbij ziet komen, wordt er een en dezelfde stof mee bedoeld. Fluweel is een mooi geweven stof. Kenmerkend voor fluweel zijn de rechtopstaande pluizen, de pool (de richting waarin de vezels liggen), die zijn meegeweven met de kettingdraden. Voor fluweel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zijde en katoen voor de pool. Daarnaast wordt echter ook gebruik gemaakt van linnen, mohair, wol en soms van synthetische stoffen.

Wist je dat fluweel afkomstig is uit Azië? Vanaf 1400 kwam de techniek van het weven van fluweel vanuit Azië naar Italië. Een belangrijke fluweelstad in die tijd, en vandaag de dag nog steeds, is Genua. Vanaf de zestiende eeuw weefde men ook in Brugge verdienstelijk fluweel.

Voor het weven van fluweel wordt de Metexmachine gebruikt. Er kan tijdens het productieproces gekozen worden voor fluweel met gesneden of ongesneden pool. Ook een combinatie is mogelijk. Bij gesneden fluweel wordt de pool doorgesneden. In combinatie met deze techniek is het onder andere mogelijk om mooie patronen in de stof aan te brengen.
Bij ongesneden fluweel worden de lussen van de pool niet doorgesneden. Kenmerken van fluweel zijn: de zachtheid van de stof, de mooie glans en de korte opstaande pluizige polen.

Velours

Velours is een soort fluweel. Het verschil met fluweel is dat de poollussen bij velours losgesneden worden of de stof in zijn geheel geruwd wordt. Door het lossnijden van de poollussen of het ruwen van de stof wordt deze extra zacht. Dit gaat echter wel ten koste van de glans, waardoor velours wat doffer oogt dan fluweel.
Er bestaan twee verschillende soorten velours: staand velours en streekvelours. Van staand velours is sprake wanneer de stof bestaat uit een rechtopstaand haardek. Bij streekvelours ligt het haardek in een bepaalde richting.
 

Prachtige velvet schoenen

Velvet is een prachtige stof die niet alleen voor kleding en meubels, maar ook voor schoenen wordt gebruikt. Deze glimmende stof met kleine haartjes geeft een chique touch aan iedere schoen. Verschillende merken hebben velvet toegepast in hun ontwerpen. 

Door de opstaande haartjes hebben velvet schoenen een mooie glans en chique uiterlijk. Deze haartjes zijn kwetsbaar en het is daarom belangrijk om te weten hoe je jouw velvet schoenen het best schoon kunt maken. Door te ruwe handelingen kun je de haartjes namelijk gemakkelijk beschadigen.  

Velvet schoenen schoonmaken

Velvet is een mooie stof, maar is daarbij ook kwetsbaar wanneer deze voor schoenen wordt gebruikt. Om vlekken te voorkomen kun je velvet schoenen beter niet in een hevige regenbui dragen. Mochten je velvet schoenen onverhoopt toch vies worden, dan zijn er gelukkig verschillende manieren waarop je deze weer schoon kunt maken. Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je jouw fluwelen schoenen weer laat stralen.

Stap 1: Verwijder vuil en stof

Zitten er vieze vlekken op jouw velvet schoenen? Verwijder dan eerst loszittend vuil en stof. In veel gevallen hoef je geen water of schoonmaakmiddelen te gebruiken. Door de korte haartjes van velvet kan iets al snel een hardnekkige vlek lijken, terwijl het niet meer is dan bijvoorbeeld wat achtergebleven zand.

Voor deze eerste stap is het goed om gebruik te maken van een droge doek of een zachte schoenborstel. Een te harde schoenborstel kan de stof van jouw schoen onnodig beschadigen. Met de droge doek of zachte schoenborstel veegt je voorzichtig in één richting. Het is daarbij belangrijk om met de richting van de haartjes mee te vegen, niet er tegenin. Veeg net zo lang tot het losse vuil verdwenen is. Onthoud daarbij dat je beter vaker en zacht kunt vegen, dan minder vaak en te hard. Als er na het verwijderen van het vuil en stof toch nog een vlek zichtbaar blijft, ga je door naar stap 2.

Stap 2: Verwijder de vlek

Velvet schoenen schoonmaken is een voorzichtig werkje. Om die reden kun je voor het verwijderen van vuil of een vlek beter langzaam opbouwen, in plaats van direct naar schoonmaakmiddelen te grijpen. Zo kun je het best beginnen met het verwijderen van een vlek door alleen warm water te gebruiken. Je kunt een zachte doek of een zachte tandenborstel onderdompelen in warm water en hiermee vervolgens langzaam over de vlek wrijven. Ook tijdens deze fase kun je het best niet te hard met de doek of tandenborstel over de stof wrijven.

Tip: Zorg ervoor dat je met het gebruik van water zoveel mogelijk van de schoen drooghoudt. Fluweel wassen is niet ideaal. Velvet is niet dol op water en de schone delen van de schoen kun je dan ook het best zo droog mogelijk houden.

Mocht het niet met warm water alleen lukken, dan kun je een drupje mild afwasmiddel toevoegen aan het water. Let er hierbij op dat je niet te veel afwasmiddel gebruikt. Vervolgens maak je de zachte tandenborstel vochtig in het sopje en schrob je voorzichtig op de vieze plek. Laat het sopje even intrekken en dep vervolgens met een licht vochtige doek op de plek, zodat je de zeepresten verwijdert. Herhaal het proces indien nodig.

Stap 3: Laat de schoen drogen

Nu je de vlek hebt verwijderd, is het tijd om de schoen te laten drogen. Zorg er hierbij voor dat jouw schoen niet in een te vochtige omgeving staat. De schoen even buiten zetten is vaak een prima manier om de schoen snel te laten drogen.
Droog de schoen niet met een föhn of bij een warme verwarming. De warmte die van deze warmtebronnen afkomt kan jouw schoenen té snel laten drogen en daarbij ook beschadigen.

Stap 4: De stomerij

Mochten bovenstaande stappen jou niet helpen, dan kun je jouw velvet schoenen schoonmaken ook aan de stomerij overlaten. Dit is in het geval van hardnekkige vlekken een betere optie dan dat je jouw schoenen te veel gaat boenen en schrobben.  
 

Voorkomen is beter dan genezen

Je velvet schoenen schoonmaken kan dus goed, mits je voorzichtig met de kwetsbare stof omgaat. In de meeste gevallen zal het los vuil en stof zijn dat je gemakkelijk met de zachte schoenborstel kunt verwijderen. Ook de meeste vlekken kun je prima zelf verwijderen.
Ondanks dat het schoonmaken van velvet schoenen niet al te ingewikkeld is, is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Zeker bij een kwetsbare stof als velvet is het goed om deze te beschermen alvorens je de schoen gaat dragen.
Je kunt jouw velvet schoenen extra bescherming meegeven door ze in te spuiten met een trendspray. Deze spray zorgt ervoor dat jouw schoen vuilafstotend wordt.

Ondanks de spray is het alsnog aan te raden om, als je de mogelijkheid hebt, je velvet schoenen niet op een regenachtige dag te dragen. Het opspattende water en de nattigheid in het algemeen zijn geen elementen waar velvet blij van wordt. Op die manier voorkom je onnodige vlekken. Mocht je toch in een regenbui terechtkomen, dan weet je na het lezen van dit artikel in ieder geval hoe je jouw velours schoenen kunt reinigen. 

Velvet schoenen schoonmaken: alle stappen op een rij

Voor het gemak, zetten we de schoonmaakstappen voor velvet schoenen hieronder nog kort voor je op een rij.

Stap 1: Verwijder vuil en stof

  • Benodigdheden
    undefined
  • Methode
    undefined

Stap 2: Verwijder de vlek

  • Benodigdheden
    undefinedundefinedundefined
  • Methode
    undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Stap 3: Laat de schoenen drogen

  • Methode
    undefined

Stap 4: De stomerij

  • Mocht de vlek na bovenstaande stappen nog op de schoen blijven zitten, dan kun je overwegen de schoenen naar de stomerij te brengen.

Goed onderhoud, groot plezier

Zoals je hebt gelezen, is velvet (fluweel of velours) een gevoelige stof. Met de juiste aanpak weet jij jouw aaibare schoenen in topconditie te houden. Volg bovenstaande schoonmaaktips en geniet jarenlang van je lievelingsschoenen.