Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Schoenonderhoud met Collonil, de redder in schoenennood

'Wilt u nog een onderhoudsmiddel van Collonil bij uw schoenen?' 'Graag, maar waarvoor dient dit onderhoudsproduct eigenlijk? En hoe gebruik ik het precies?' Dit is vaak hoe het gaat wanneer je nieuwe schoenen koopt en de verkoopmedewerker vraagt of je ook de aanbevolen Collonil impregneerspray, crème of mousse wil kopen om je nieuwe schoenen te beschermen tegen vuil, vocht en slijtage. Klinkt herkenbaar? Omdat het niet altijd duidelijk is welk onderhoudsmiddel je waarvoor kunt gebruiken en hoe je dat dan doet, hebben wij het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Zoek jij bij het perfecte Collonil-product de perfecte damesschoenen?

Ook voor de heren is er meer dan genoeg keus.

In dit artikel lees je welke Collonil-producten je kunt gebruiken voor onder andere: leer, lakleer, suède, witte of (licht) gekleurde schoenen, gewaxte schoenen, metallic schoenen, stoffen schoenen en schoenen met krassen. Ook gaan we dieper in op Collonil zelf, wat ons betreft hét merk op het gebied van schoenonderhoud. Van welk materiaal je favoriete blikvangers ook zijn gemaakt: Collonil heeft een passend product dat zacht is voor de schoen en tegelijkertijd een grondige werking biedt. Als echte schoenenliefhebbers die zo lang mogelijk willen genieten van een mooi paar schoenen, raden we dit klassieke onderhoudsmerk dan ook aan voor iedere schoen!

Collonil schoenonderhoud

Collonil heeft verschillende lijnen met producten voor verschillende materialen. Zo is de ene lijn geschikt voor leer, de andere voor suède en weer een andere lijn is speciaal voor gekleurde schoenen of juist voor universeel gebruik. Bovendien is er de Collonil Classic-lijn met een aantal basisverzorgingsproducten. Hieronder nemen we de verschillende productlijnen door. We vertellen je voor welke materialen de verschillende producten geschikt zijn en we bespreken hoe je deze producten kunt gebruiken.

null

1. Collonil spray voor leer

Leer is een natuurlijk materiaal en heeft om die reden best wat onderhoud nodig. Zo is het in de eerste plaats belangrijk om het leer met behulp van een Collonil spray te beschermen tegen vuil en vocht. Daarnaast is het belangrijk om je leren schoenen regelmatig te poetsen met een speciale crème uit de leerlijn van Collonil, zodat het leer gevoed wordt en de kleuren van je schoenen optimaal zichtbaar blijven.

Collonil gebruiksaanwijzing

Leren schoenen poets je dus met een crème als je het leer wil voeden of als je de kleuren op wil halen. Je sprayt je leren schoenen in met een impregneerspray - zoals de Collonil Waterstop Classic spray- als je ze wil beschermen tegen vuil en vocht. Maar hoe gebruik je beide producten? Hieronder lees je een stap voor stap beschrijving.

Collonil Waterstop Classic spray gebruik je als volgt:

 • Lees eerst de gebruiksaanwijzing op de spray.
 • Spray nooit te dicht op de schoen. Je kunt het best een afstand van ongeveer 30 centimeter aanhouden.
 • Spray de schoen vervolgens licht in en zorg dat je het oppervlak van de hele schoen meeneemt in dit proces.

Crème van Collonil kun je zowel in een tube als in een pot kopen. Als je kiest voor crème in een tube, dan wordt hier een spons bij geleverd die je nodig hebt bij het schoenonderhoud met Collonil. Kies je voor crème uit een pot, dan heb je de speciale lijn van Collonil, de Collonil 1909 serie, te pakken. Deze crème is rijker en voller van structuur in vergelijking met andere crèmes. Hij is daarmee vooral heel geschikt voor handgemaakte schoenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoenen van Santoni of Magnanni. We leggen van beide soorten uit hoe je de crème gebruikt:

Crème uit een tube

 • Doe wat van de crème op de spons.
 • Breng deze vervolgens aan op je schoenen.
 • Wrijf de crème uit met een zachte doek.

Crème uit een pot

 • Doe de crème op een insmeerborstel en wrijf de crème hiermee op de schoen.
 • Smeer de crème vervolgens goed uit met een speciale uitsmeerborstel.
null

2. Collonil lakleer

Naast ‘normaal’ leer zijn er ook schoenen gemaakt van lakleer. Denk bijvoorbeeld aan mooie glanzende schoenen die je onder een smoking kunt dragen naar een première of gala. Hoewel het hier dus eveneens om leer gaat, ziet het schoenonderhoud met Collonil er nét iets anders uit. Voor lakleren schoenen zijn er twee producten van Collonil heel geschikt: een lakolie en een lakmousse. Voordeel van deze mousse is dat je hem zowel voor lakleer als voor hoogglans leer kunt gebruiken. De lakolie is uitsluitend voor lakleren schoenen bedoeld. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je de verschillende producten kunt gebruiken.

Collonil gebruiksaanwijzing

De lakolie gebruik je als volgt:

 • Smeer de olie op je schoen.
 • Wrijf de olie met een zachte doek uit over uw schoen.

De lakmousse gebruik je zo:

 • Doe wat van de mousse op een schone doek.
 • Wrijf vervolgens met de doek over je schoenen.
null

3. Collonil suède

Suède is een delicaat materiaal dat niet zomaar met ieder onderhoudsproduct onderhouden kan worden. Sterker nog, suède kan eigenlijk alleen onderhouden worden met een spray. Zo worden de kleine haartjes beschermd. Wel is het hierbij belangrijk dat je een spray kiest die past bij de kleur van je schoenen. Zo zijn er een aantal basiskleuren die een eigen spray hebben. Dit zijn de kleuren:

 • Zwart
 • Bruin
 • Blauw
 • Taupe
 • Donkergrijs

Heb je schoenen met een lichtere of andere kleur? Dan kies je voor het beste schoenonderhoud met Collonil voor de Color Fashion Spray. Deze spray heeft een neutrale kleur die de kleur van je schoenen weet te versterken.

Collonil gebruiksaanwijzing

Je gebruikt de Color Fashion Spray als volgt:

 • Lees de gebruiksaanwijzing op de spray.
 • Spray je schoenen vervolgens licht in en zorg hierbij dat je altijd een afstand van ongeveer 30 centimeter aanhoudt.

Ook is het belangrijk om het onderhoud van je suède schoenen met enige regelmaat te blijven doen. De siliconen die in de spray zitten, verdwijnen na verloop van tijd, waardoor je schoenen minder of helemaal niet meer beschermd zijn. Hoe vaak je je schoenen in moet sprayen is onder andere afhankelijk van het weer. Is het lange tijd heel droog en zonnig dan volsta je met een onderhoudsbeurt om de drie weken. Is het nat en regenachtig weer, dan moet je vaker schoenonderhoud met Collonil plegen.

null

4. Collonil voor witte of lichtgekleurde schoenen

Witte schoenen behoren inmiddels alweer een aantal seizoenen tot de basic items in de garderobe van veel dames en heren. We vinden het dan ook niet gek wanneer je een paar van deze pareltjes in de kast hebt staan. Een nadeel aan witte schoenen is natuurlijk wel dat ze relatief snel vies worden. Goed onderhoud is dus extra belangrijk bij deze kwestbare schoenen. Producten van Collonil die je kunt gebruiken voor je witte schoenen zijn onder andere een spray voor het beschermen van het leer, de Collonil 1909 Leather Crème voor het voeden van het leer en een dekkende crème voor het bijkleuren van eventuele beschadigingen. Schoenonderhoud met Collonil ziet er dus als volgt uit.

Collonil gebruiksaanwijzing

 • Spray je witte of licht gekleurde schoenen in met een spray om ze te beschermen tegen vocht en vuil.
 • Voed je schoenen met de Collonil 1909 Leather Crème. Je kunt deze aanbrengen op een insmeerborstel en de crème vervolgens op de schoen smeren. Pak nu een uitsmeerborstel om de crème uit te vegen over de schoen.
 • Gebruik een dekkende crème om eventuele beschadigingen in te kleuren. Voor optimaal gebruik breng je de crème aan op een doek en dep je deze voorzichtig op de beschadigingen.

Let op: het inkleuren van beschadigingen met een dekkende crème is niet aan te raden op zwarte of donkergekleurde schoenen.

null

5. Collonil Wax Leather

In de winter is het belangrijk om onze voeten goed warm te houden. Dit doen we bijvoorbeeld door laarzen, booties en stevige schoenen te dragen. Omdat deze schoenen vaak gewaxt zijn en daardoor wat vetter aanvoelen is het belangrijk om hier bij het schoenonderhoud met Collonil al rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een Collonil Wax Spray. Hier zit bijenwas in verwerkt, waardoor je schoenen niet alleen beschermd worden tegen vocht en vuil, maar ze ook direct ingevet worden. Wil je je gewaxte schoenen poetsen, dan kan dat met de Wax Leather Crème van Collonil. Wil je je bergschoenen, wandelschoenen of gewaxte laarzen poetsen, maak dan gebruik van Rustical van Collonil. Deze crème is geschikt voor schoenen van nog zwaarder gevet leer.

Collonil gebruiksaanwijzing

Hieronder leggen we je uit hoe je de verschillende producten die geschikt zijn voor gewaxte schoenen kunt gebruiken.

Collonil Wax Spray

 • Lees de gebruiksaanwijzing op de spray.
 • Spray de hele schoen licht in en zorg er hierbij voor dat je de spray op een minimale afstand van 30 centimeter houdt.

Wax Leather Crème

 • Doe de crème op het bijgeleverde sponsje.
 • Wrijf deze vervolgens in de schoen en laat hem enkele minuten intrekken.
 • Wrijf de crème eventueel uit als je dit nodig acht.

Collonil Rustical

 • Doe de crème op een schone doek.
 • Wrijf de crème vervolgens in de schoen.
null

6. Collonil metallic spray

Een bijzondere groep schoenen zijn de metallic schoenen. Deze zijn gemaakt van gemetalliseerd leer en hebben daarom een speciale behandeling nodig als het aankomt op schoenonderhoud met Collonil. Je kunt in dit geval namelijk het best gebruik maken van een metallic spray. Deze is speciaal ontwikkeld voor goud, zilver, glinsteringen, pailletten en studs. Voordeel van de spray is dat deze niet alleen beschermt en verzorgt, maar ook de glans van het metallic beter behoudt.

Collonil gebruiksaanwijzing

De metallic spray gebruiken doe je als volgt:

 • Lees de gebruiksaanwijzing op de spray.
 • Spray de schoen licht in. Houd hierbij een spray-afstand van ongeveer 30 centimeter aan. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak van de schoen voorziet van een dun spraylaagje.
null

7. Collonil voor stoffen schoenen

In de zomer kiezen we massaal voor schoenen die van textiel zijn gemaakt. Deze schoenen zijn luchtig en gemakkelijk te combineren. Maar ze worden ook snel vies en kunnen dus wel wat onderhoud gebruiken. Maar welk onderhoud is goed? We horen het je nu bijna denken… deze schoenen kunnen toch gewoon in de wasmachine? Dat kan, maar het is niet aan te raden. De kans dat je schoenen vervormen, de lijm loslaat of het rubber van de zool beschadigt is groot. Beter kun je kiezen voor schoenonderhoud met Collonil en dan wel met de Carbon Pro Spray. Deze spray is universeel en kan zowel voor leer, suède, textiel en zelfs voor tentdoek gebruikt worden.

Collonil gebruiksaanwijzing

Je gebruikt de Carbon Pro Spray door de volgende stappen te volgen:

 • Lees de gebruiksaanwijzing op de spray.
 • Houd een afstand aan van 30 centimeter en spray het hele oppervlak van de schoen licht in.

Zitten er ondanks de beschermende laag van de spray toch vlekken op je schoenen? Dan kun je deze schoonmaken met een speciale foam van Collonil genaamd Clean & Care.

Je gebruikt deze Clean & Care Foam als volgt:

 • Doe wat van de foam op een schone doek.
 • Wrijf dit vervolgens goed in de schoen, zodat de vlekken verdwijnen.
null

8. Collonil voor schoenen met krassen

Je kent het misschien wel… Je komt thuis en ziet verschillende, onverklaarbare zwarte strepen op de zolen van je schoenen of op het leer hiervan. Hoe komen die nu daar? En belangrijker nog… Hoe krijg je ze er weer af? Schoenonderhoud met Collonil maakt het je makkelijk. Collonil heeft namelijk een speciale soft gum ontwikkeld waarmee je deze krassen eenvoudig verwijdert.

Collonil gebruiksaanwijzing soft gum

 • Gum over de krassen zoals je ook een gewone potloodgum zou gebruiken.

Let op! Deze soft gum is niet te gebruiken op suède.

Collonil schoenonderhoud is niet compleet zonder schoenspanners

We hebben hierboven van verschillende producten van Collonil besproken hoe je deze kunt gebruiken voor goed schoenonderhoud. Echter is er nog iets heel belangrijk bij goed schoenonderhoud, namelijk het gebruik van schoenspanners. Welke schoenspanners je moet gebruiken is afhankelijk van het type schoen. Zijn dit damesschoenen of herenschoenen?

Collonil schoenspanners voor damesschoenen

Voor damesschoenen heeft Collonil speciale halve schoenspanners van foam ontwikkeld. Deze zijn er in verschillende maten, waardoor ze altijd in je schoenen passen. Je schoenen opbergen met schoenspanners erin heeft verschillende voordelen:

 • Er komt geen vuil in de loopplooi van de schoen.
 • Schoenspanners werken antibacterieel.
 • De schoenspanners onttrekken vocht uit je schoenen waardoor ze beter drogen.

Overigens is het ook aan te raden om je schoenen nadat je ze gedragen hebt, niet direct in een doos op te bergen. Laat ze eerst enige tijd goed drogen en berg ze daarna, met schoenspanners erin, op in een doos.

Collonil schoenspanners voor herenschoenen

Voor heren zijn er speciale cederhouten schoenspanners. Dit zijn hele schoenspanners die je goed op kunt spannen in je schoen. De cederhouten schoenspanners hebben verschillende voordelen:

 • Ze zorgen ervoor dat je schoenen goed in model blijven.
 • Ze verspreiden een frisse geur. Als deze geur langzaam uit het cederhout lijkt te verdwijnen, kun je de schoenspanners licht opschuren met een schuurpapiertje. De geur komt zo weer terug en zal zich opnieuw in je schoenen verspreiden.

Collonil: een allesomvattend onderhoudsmiddel

In 1909 werd Collonil in Duitsland opgericht vanuit een grote behoefte aan kwalitatieve producten voor het onderhoud van schoenen. Een belangrijke reden voor het succes van Collonil is dat het onderhoudsmerk in de productie van hun onderhoudsmiddelen ambachtelijke uitgangspunten en processen combineert met de nieuwste technieken en technologieën. Deze combinatie levert al meer dan honderd jaar betrouwbare kwaliteitsproducten op. Tot op de dag van vandaag worden alle producten van Collonil nog steeds in Duitsland geproduceerd.

Iedere schoen schoon met Collonil

Door de tientallen producten lijkt het alsof je soms door de bomen het bos niet meer ziet, maar als je weet welk product je nodig hebt voor welk materiaal valt het allemaal wel mee. Ben je ook na het lezen van dit artikel nog niet helemaal overtuigd van welk product geschikt is voor jouw schoenen? Onze verkoopmedewerkers in onze Van den Assem winkels én onze webshopmedewerkers staan dagelijks voor je klaar en helpen je graag bij het vinden van het juiste onderhoudsproduct van Collonil.