Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Satijnen schoenen schoonmaken in 9 tips: omdat de trend langer duurt dan een paar weken

Bij satijn denk je misschien niet direct aan satijnen schoenen. Maar deze zachte en gladde stof komt ook bij schoenen helemaal tot haar recht. Komt dat even mooi uit, want satijnen schoen zijn echte musthaves. En als je eenmaal een begerenswaardig paar hebt gescoord en naar volle tevredenheid draagt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je nieuwste aanwinst zo lang mogelijk mooi blijft. Maar ja, hoe houd je zo’n delicate schoen netjes en schoon? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over satijnen schoenen schoonmaken en onderhouden. Ook handig voor aanstaande bruiden die net een paar witte bruidsschoenen hebben gekocht gemaakt van satijn. We verzamelden negen tips die je van pas kunnen komen als er onverwachts toch een vlek opdoemt. Wat natuurlijk de beste kan overkomen!

In onze damescollectie vind je ook satijnen schoenen. Zacht, chic én vrouwelijk!

9x satijnen schoenen schoonmaken zodat je satijnen schoenen weer vlekvrij glanzen

Je nieuwe satijnen schoenen -zoals je witte bruidsschoenen- zijn zo mooi glad, glanzend, soepel en zacht dankzij de speciale weeftechniek die is toegepast. Daarover later meer in dit artikel. Vanwege hun hoge aaibaarheidsgehalte zijn deze schoenen ook zo geliefd. En een geliefd paar wil je natuurlijk zo mooi mogelijk zien te houden. Maar ja, dat feest op die verbouwde boerderij, waar het helaas net die dag regende, heeft ervoor gezorgd dat je schoenen wel wat hebben geleden. Of dat glas wijn dat je vriendin per ongeluk omstootte en waarvan de inhoud op je rechterschoen belandde...tja, dat geeft vlekken. Wat te doen? Hoe zorg je ervoor dat je satijnen schoenen er weer als nieuw uitzien?

Satijnen schoenen schoonmaken is een delicate klus en vraagt om de juiste trucjes. Maar het kan dus wel! Lees je mee?

null

1. Sodawater en een droge schone doek

Satijnen schoenen schoonmaken kan met sodawater en een schone doek of een zachte schoenenborstel. Maak wat soda aan met lauw water en bevochtig de schone doek of zachte schoenenborstel met het sodawater. Wrijf –niet te hard- mee met het stof en verwijder het vuil. Het is belangrijk om niet tegen de stof in te wrijven, want dan raakt het materiaal beschadigd.

2. Een sopje van mild afwasmiddel

Met een sopje van water en mild afwasmiddel kun je ook uw satijnen schoenen schoonmaken. Pak een tandenborstel en dip de tandenborstel licht in het sopje. Schrob heel voorzichtig –in één richting- over de vlek en laat het mengsel een paar minuten zitten. Herhaal dit wanneer de vlek niet na één behandeling verdwenen is.

Let op: satijnen schoenen schoonmaken vereist geduld. Zorg ervoor dat de schoen niet te nat wordt. Dat is niet goed voor het materiaal.

null

3. Een sopje van pH-neutrale zeep

Wat ook wel eens wil werken is een sopje van water en milde (pH-neutrale) zeep. Wees spaarzaam met het toevoegen van zeep en borstel de vlek –met de richting mee- zachtjes weg. Maak de schoen niet te nat. Herhaal de behandeling liever een aantal keer dan dat je teveel van het sopje in één keer gebruikt.

4. Babydoekjes

Vlekken op kwetsbaar satijn kunnen ook worden verwijderd door het gebruik van babydoekjes. Deze doekjes zijn gemaakt met pH-neutrale zeep en dus zeer geschikt om te gebruiken bij het schoonmaken van satijnen schoenen. Een groot voordeel van deze doekjes is dat je minder het risico loopt dat de schoen te nat wordt.

null

5. Water met een scheutje witte azijn

Vul een emmertje met warm water en gooi er een scheut azijn bij. Poets de vlek met een schone en droge doek of zachte borstel voorzichtig weg en beweeg met de richting mee. Herhaal deze behandeling nog een keer wanneer, na opdroging, de vlek nog zichtbaar is.

6. Water met natriumcarbonaat

Satijnen schoenen schoonmaken kan met de hulp van natriumcarbonaat. Gebruik dit product niet puur, maar leng het aan met warm water. Gebruik een zachte schoenenborstel en bevochtig de vlek van je schoen heel licht. Wrijf de vlek langzaam, en met het satijn mee, weg.

7. Water met ammoniak

In plaats van natriumcarbonaat kun je ook gebruikmaken van een kleine scheut ammoniak. Gebruik ammoniak net als natriumcarbonaat in een kleine dosis –2/3 water en 1/3 ammoniak- anders breng je juist beschadigingen toe aan je schoen(en).

null

8. Water met een stuk harde zeep

De meest simpele manier is wat warm water en een stuk harde zeep. Voor deze methode geldt net als voor alle bovenstaande trucjes: niet te veel, niet te snel, niet te hard en niet te nat.

9. Het drogen van je satijnen schoenen

Laat je schoenen op een natuurlijke manier drogen ergens in huis. Zet de schoen(en) niet op de verwarming en niet in de zon, want dan kan de schoen vervormen.

Satijnen schoenen combineren met een outfit

Een prachtige schoen als een satijnen schoen vraagt om een matching outfit.  Met witte bruidsschoen gemaakt van satijn combineer je uiteraard je bruidsjurk. Vor alle andere satijnen schoenen geldt dat er veel mogelijk is. We leven in een tijd waarin ‘matching’ een breed begrip is. Een satijnen pump staat fantastisch onder een goede jeans en een simpel T-shirt. Draag er een leren jasje bij en je loopt er op en top stijlvol bij. Een satijnen loafer combineert weer heel mooi met een rok –maar een jeans kan ook prima! We zeiden het al: er kan en mag veel! De satijnen sandaal met hak kan zowel overdag als ’s avonds gedragen worden. Wat je ook veel ziet is een sneaker met satijnen details. Denk bijvoorbeeld aan de brede satijnen veter. Superhip! Maar ondanks dat veel geoorloofd is op fashiongebied, vraagt een satijnen schoen wel om een subtiele verdere styling qua accessoires. Houd het rustig qua sieraden en tassen. Dan krijgen je satijnen schoenen de aandacht die ze verdienen!

Satijn: geen stof maar een weeftechniek

Goed, even terug naar de weeftechniek. Hoe zit dat nu precies? Velen denken dat satijn een stofsoort is, maar dat is een misvatting. Satijn is een speciale weeftechniek. Draag je graag een satijnen pyjama of mooie satijnen schoenen? Dan zegt het materiaal, satijn, in dit geval iets over de manier van weven.

De weeftechniek: hoe dan?

Wat houdt deze weeftechniek in? Bij deze manier van weven lopen vier inslagdraden over één kettingdraad. Daardoor krijgt het materiaal zo’n mooie glans. Het soepele karakter dankt satijn aan de garens die heel dicht op elkaar worden geweven. Door deze speciale weeftechniek wordt een stof dus zacht, glad, glanzend en soepel.

Weetje: satijn betekent letterlijk geschoren, maakte glad. Het woord is afgeleid van de naam van de Chinese haven Zaitun (vandaag de dag bekend als de stad Quanzhou). Het eerste gebruik van satijn ontstond in de middeleeuwen. Arabische kooplieden kochten de stof massaal in.

Soorten satijn

Omdat satijn geen stofsoort maar een bepaalde weeftechniek is, kun je van verschillende materialen satijn ‘maken’. Zo kun je van een polyester stof satijn maken, maar ook van de meer hoogwaardige katoensoorten. Het verschil tussen deze twee materialen is dat katoen een natuurlijke stof is en polyester een synthetische (niet-natuurlijke) stof is. Ben je benieuwd waar jouw schoenen van gemaakt zijn, vraag dit dan aan één van de verkoopmedewerkers in de winkel waar je jouw schoenen koopt of stel je vraag online.

Satijn versus zijde

Satijn moet niet worden verward met zijde. Draait het bij satijn om een speciale weeftechniek, bij zijde hebben we het over een natuurproduct. Al kom je ook zijde tegen dat is geweven volgens de satijnen weeftechniek. Maar dan praten we nog steeds over een product van 100% zijde. Het allergrootste verschil zit hem in de prijs. Zijde is kostbaarder dan katoen-satijn of polyester-satijn.

Satijnen kwaliteit

Omdat satijn een weeftechniek is en geen stof kun je niet praten van een goede of een slechte kwaliteit. De kwaliteit van het satijnen product hangt af van de eigenschappen van de draden die worden gebruikt. Katoen heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen dan polyester. Ook speelt de lengte van de vezel mee. Voor een extra zachte en soepele satijnen stof heb je een lange vezel nodig. Dus hoe langer de vezel, hoe beter.

Houdbaarheid satijnen schoenen

Je leest het: satijnen damesschoenen mogen niet in je kast ontbreken. De zachte, gladde, glanzende en soepele uitstraling is ook onweerstaanbaar. Verrassend genoeg praten we dus niet over satijn als een op zichzelf staand materiaal, maar hebben we het over een speciale weeftechniek. De kwaliteit van satijn wordt bepaald door de kwaliteit van de draden waarmee wordt geweven. Wel vraagt deze delicate schoen om een net zo delicate behandeling als er onverhoopt een vlek verschijnt op je mooie schoen. Het geheim van satijnen schoenen schoonmaken zit hem in een sopje van warm water en de matige toevoeging van een –liefst natuurlijk- schoonmaakmiddel. Daarna is het de truc om de vlek niet te snel, niet te lang, niet te nat en niet te hard te behandelen. Herhaal deze behandeling zo nodig nog een keer en nog een keer. Laat de schoen iedere keer na een behandeling ergens op een droge plek in huis natuurlijk drogen en bekijk dan het resultaat. Zet de schoen(en) nooit op de verwarming of in de zon te drogen, want dan kan de schoen compleet vervormen. Met onze schoonmaaktips kun je nog heel lang genieten van jouw prachtige satijnen schoenen. Draag ze met flair!