Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Leren tas onderhouden: tips en tricks om tassen lang mooi te houden

Je hebt net een nieuwe leren tas gekocht. Dolgelukkig als je bent met je nieuwe aanwinst, neem je je mooie tas overal mee naar toe. Tot je schrik ontdek je echter na een paar dagen een flinke vlek op de tas. Hier baal je natuurlijk flink van, want dat betekent dat je die nieuwe tas nu al bij het grof vuil kunt zetten....Of toch niet? Hoe we onze leren schoenen moeten onderhouden weten we meestal wel. Maar hoe werkt dat met een leren tas? En zijn vlekken of beschadigingen te herstellen? In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat het beste aanpakt: een leren tas onderhouden. Zo weet je zeker dat je nog heel lang plezier gaat hebben van jouw favoriete accessoire!

Leren tas onderhouden

Leer wordt gemaakt van de huid van dieren. Over het algemeen zijn dit koeien of varkens. Leer is dus een echt natuurproduct. Omdat het een natuurproduct is, betekent dit ook dat geen enkele leren tas hetzelfde is. Ieder type dierenhuid is namelijk anders. Hierdoor heeft elke leren tas een eigen uitstraling en dat maakt ieder exemplaar extra bijzonder. Een andere fijne eigenschap van leer, is dat het een enorm duurzaam materiaal is: wanneer je je leren tas goed onderhoudt, kan deze jaren meegaan. Een leren tas is zijn investering dus zeker waard. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je tas kunt genieten, gaan we in dit artikel aan de slag met tips voor het onderhouden van een leren tas.

Verschillende soorten leer

Er zijn verschillende soorten leer, die elk om een ander soort onderhoud vragen. In dit artikel vertellen we je exact wat de bekendste leersoorten aan verzorging nodig hebben.

null

Glad leer

Met glad leer worden eigenlijk alle leersoorten met een glad oppervlak bedoeld. Glad leer is ontzettend duurzaam. Het is dan ook niet verrassend dat dit het meest gebruikte leertype is. Een glad leren tas onderhouden is niet erg ingewikkeld.

Voor gebruik

Het weer in Nederland kan nogal onvoorspelbaar zijn. Zo kan het gebeuren dat je buiten loopt en de regen ineens met bakken uit de hemel komt. Hoewel glad leer best tegen een spatje water kan, is zo'n hoosbui toch wel een ander verhaal. Het is daarom altijd goed om je tas voordat je deze in gebruik neemt, in te sprayen (ook wel impregneren genoemd) met een vocht- en vuilafstotende spray. Voorkomen is immers beter dan genezen! Het is verstandig om de tas niet alleen in te sprayen wanneer je hem net gekocht hebt, maar dit daarna zo'n twee tot drie keer per jaar te herhalen.

Vlekken verwijderen

Vlekken op een glad leren tas kun je vaak verwijderen door eerst met een schone, droge doek of tissue de vlek te deppen en er vervolgens met een licht vochtige doek overheen te gaan. Er zijn ook speciale sprays verkrijgbaar om je tas van glad leer mee schoon te maken. Als er wat verkleuringen zijn ontstaan op je tas, kun je een crème of wax aanschaffen met kleur. Deze zijn er speciaal voor leren tassen en hiermee kun je de kleur weer herstellen.

Onderhoud

Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.

null

Gevet leer

Gevet leer is -zoals je vast al had verwacht- leer dat tijdens de productie is ingevet. Gevet leer is daardoor wat donkerder en doffer van kleur, en voelt glad aan. Een gevet leren tas onderhouden is niet veel werk.

Voor gebruik

Ook bij een tas van gevet leer is het belangrijk deze voor gebruik te impregneren. Zo is de tas goed beschermd. Het beste kun je dit zo'n twee tot drie keer per jaar herhalen.

Vlekken verwijderen

Dit leertype is erg krasgevoelig. De kleine krasjes horen een beetje bij de look van gevet leer. Maar wees niet bang: de krasjes zijn gemakkelijk te verwijderen door je tas even in te vetten. Ook verkleuringen aan je tas van gevet leer zijn op te lossen door de tas even opnieuw in te vetten. Dit kun je het beste doen met producten die bijenwas bevatten. Een vlek op je tas van gevet leer verwijder je gemakkelijk met een droge, schone doek.

Onderhoud

De reden dat er krasjes ontstaan in je tas van gevet leer, is dat deze na verloop van tijd uitdroogt. Vet de tas dus regelmatig even opnieuw in. Zo blijft de kleur mooi en worden krasjes weggewerkt.

null

Lakleer

Lakleer is leer waarop hoogglans folie is aangebracht. Dit type leer is vrij gevoelig en vereist dan ook de juiste verzorging. De verzorging van lakleer is echter niet moeilijk, het is alleen belangrijk dat je hiervoor gebruikmaakt van de juiste materialen.

Voor gebruik

Lakleer mag absoluut niet geïmpregneerd worden met een leer- of suèdespray. Hierdoor kan de folielaag beschadigen of kunnen er doffe plekken op de folie ontstaan. In principe hoef je een tas van lakleer helemaal niet te impregneren. De gesloten laklaag die om het leer heen zit, zorgt ervoor dat vocht er niet in kan trekken. In lakleer kunnen echter wel barstjes ontstaan. Om dit te voorkomen kun je de schoenen insmeren met plantaardige olie of Rinusolie.

Vlekken verwijderen

Als er vlekken zijn ontstaan op je lakleren tas, kun je deze heel gemakkelijk afnemen met een vochtig doekje.

Onderhoud

Een lakleren tas mag dan beschermd zijn tegen water, in de tas kunnen door het gebruik wel vouwen en barstjes ontstaan. Probeer daarom de lakleren tas regelmatig in te smeren met plantaardige olie of Rinusolie. Hiermee verklein je zoveel mogelijk de kans op barstjes.

null

Suède

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. De onderkant van het leer wordt opgeruwd, waardoor het uiterlijk van suède ontstaat. Deze leersoort is een stuk gevoeliger voor vocht en vuil dan bijvoorbeeld glad leer. Het is daarom belangrijk om je suède tas goed te onderhouden.

Voor gebruik

Een suède tas kun je het best eerst impregneren met een vocht- en vuilafstotende spray die geschikt is voor suède. Een tas die gemaakt is van suède is erg gevoelig voor vocht, dus wanneer het regent kun je je suède tas beter thuislaten.

Vlekken verwijderen

Is er toch een vlek ontstaan op je tas? Voor suède zijn speciale gommetjes en borstels verkrijgbaar, waarmee je vlekken weg kunt poetsen. Als dit niet helpt kun je ook proberen de vlek weg te stomen. Dit kan uiteraard bij de stomerij, maar je kunt dit ook thuis proberen door de tas boven een pan met kokend water te houden.

Onderhoud

Je suède tas kun je het beste regelmatig impregneren. Ook helpt het om de tas af en toe te borstelen. Het suède kan door vocht en vuil namelijk wat stug en dof worden. Een goede borstelbeurt zal je tas dan goed doen! Ook zijn er voor suède tassen sprays met kleur, om de kleur op te frissen als deze na verloop van tijd wat vaal is geworden.

null

Nubuck

Nubuck lijkt qua uiterlijk veel op suède. Bij nubuck wordt echter juist de bovenkant van de huid opgeschuurd, waardoor het leer een fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck voelt ook erg zacht aan. Nubuck is wat steviger dan suède, maar ook erg gevoelig voor vocht en vuil.

Voor gebruik

Het onderhoud en de verzorging van nubuck verschilt niet veel van die van suède. Dit materiaal is ook erg gevoelig voor vocht en vuil en het belangrijkste is dus om je nubuck tas hiertegen te beschermen. Door de tas voor gebruik goed te impregneren met de juiste spray, ontstaat er een beschermlaag over de tas waarmee je veel vlekken kunt voorkomen.

Vlekken verwijderen

Om vlekken te verwijderen van je nubuck tas, kun je gebruik maken van een gommetje. Hiermee poets je de vlek weg. Hierna kun je, net als bij suède, met een suèdeborstel over de vlek gaan. Voor tassen van nubuck zijn ook speciale sprays te verkrijgen om vlekken mee te verwijderen.

Onderhoud

Het belangrijkste voor je nubuck tas is het onderhoud. De tas moet regelmatig geïmpregneerd worden, zodat hij goed beschermd is tegen vocht en vuil. Gebruik je de tas dagelijks? Dan is het aan te raden om hem minimaal wekelijks in te sprayen.

Tips

Naast de verzorgings- en onderhoudstips voor de verschillende soorten leer, zijn er ook nog een aantal algemene tips die eigenlijk voor alle soorten leer gelden. Je leren tas onderhouden doe je het beste door ook met deze tips zoveel mogelijk rekening te houden.

Vermijd langdurige warmte

Zet je leren tas niet in de buurt van een verwarming. Door de warmte droogt het leer namelijk uit. Ook wanneer je tas bijvoorbeeld door een stortbui is natgeregend, kun je deze het beste gewoon aan de lucht op laten drogen en niet bij de verwarming of in de zon zetten.

Stel de tas niet bloot aan zonlicht

Natuurlijk kun je je leren tas gewoon meenemen als de zon schijnt. Het kan geen kwaad als de tas wat zonlicht ziet. Probeer echter te vermijden dat je leren tas urenlang in direct zonlicht staat. De kans bestaat namelijk dat je tas hierdoor verkleurt.

Gebruik alleen de verzorgingsproducten die voor leer bedoeld zijn

Het is misschien overbodig om te noemen, maar we doen het toch. Het is belangrijk dat je echt alleen verzorgingsproducten voor je tas gebruikt die ervoor gemaakt zijn om een leren tas te onderhouden. Daarnaast is het ook niet slim om parfum, body spray of bijvoorbeeld haarlak op je leren tas te spuiten. Ook deze producten beschadigen het leer.

Bewaar de tas op de juiste plek

Gaat je leren tas voor een tijdje de kast in? Dan is het belangrijk dat je de tas bewaart op een plaats waar hij kan ademen. Vaak wordt bij een leren tas een dustbag, of stofzak, geleverd. Als je je tas een tijdje niet gaat gebruiken, kun je hem het beste hierin bewaren op een koele, donkere plaats. Heb je geen dustbag bij je tas gekregen? Dan is een schoenendoos ook een prima bewaarplaats. Plastic zakken zijn echter geen goed idee, omdat de tas hierin gaat 'stikken'.

Vermijd regen zoveel mogelijk

We hebben het al een paar keer eerder genoemd: regen vindt je leren tas niet fijn. Dankzij het wisselvallige weer in Nederland kun je helaas niet altijd voorkomen dat je in een regenbui terechtkomt. Maar als je de deur uit wilt gaan en je ziet dat het flink regent, dan kun je er beter voor kiezen om je leren tas thuis te laten. Zo zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van jouw nieuwe tas kunt genieten. Heb je ondanks deze tips om je leren tas te onderhouden toch een vlek op je tas gekregen die er niet meer uitgaat? Ga dan niet zelf aan de slag met allerlei schoonmaakmiddelen. Al deze chemische producten kunnen erg schadelijk zijn voor je tas en doen vaak meer kwaad dan goed. Krijg je de vlek er zelf niet meer uit, dan kun je het beste een bezoek brengen aan een stomerij, schoenwinkel of lederreinigingsspecialist. Zij kunnen je helpen om de juiste oplossing te vinden.