Skip to content
Ga terug

Kleding langer mooi houden doe je met deze 6 onmisbare items

Er hangt een goed maatpak in je kast en ook voor je business casual look heb je fijne kledingstukken in huis. Je ziet er eigenlijk altijd tiptop uit. Maar naarmate je je nieuwe kleding en pakken vaker aan hebt gehad, krijgen ze toch last van slijtage. Je kleding langer mooi houden, lukt gelukkig al met zes handige producten. Ben jij benieuwd wat deze zes wonderproducten voor je kleding zijn? In dit artikel delen we onze tips speciaal voor jou.  

Kleding slijt

Het is vast geen nieuws voor je dat kleding slijt. Ook wanneer je kwalitatief goede stoffen draagt, zul je merken dat op den duur slijtage optreedt. Dit is natuurlijk jammer, maar het is ook zonde om je kleding ongedragen in de kast te laten hangen. Naast slijtage kan het ook voorkomen dat het niet het materiaal is dat slijt, maar dat het kledingstuk zijn vorm verliest. Denk bijvoorbeeld aan truien die niet mooi meer vallen. Sommige mensen kiezen daarom zelfs liever voor goedkopere kleding, dan dat ze hun dure kleding zien vervagen. Zonde! Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je kunt voorkomen dat jouw kleding slijt of zijn vorm verliest. En hier heb je maar zes simpele items voor nodig.  

De reddende zes

Je gaat graag voor kwaliteit en wil hier wel zo lang mogelijk van genieten. Op die manier is het de investering pas echt meer dan waard. Hieronder stellen we de reddende zes aan je voor wat betreft het langer mooi houden van je kleding. Wat dacht je van goede hangers, een goed strijkijzer, een kledingborstel, een schoenspanner, een schoenlepel en een tas voor je pak?

Is je kleding langer mooi houden echt zo gemakkelijk?

Het antwoord is ja en we vertellen je snel waarom.

null

1. Hangers

Als je investeert in een mooi pak en mooie kledingstukken, waarom zou je deze dan op goedkope hangers hangen? Je kleding langer mooi houden begint bij het opbergen ervan. Voor de meeste kleding zijn simpele hangers prima, maar als je je jasjes mooi wil houden, is het het waard om in goede hangers te investeren. Laat in dit geval de plastic kledinghangers liever links liggen en ga voor de houten variant.

Plastic kledinghangers kunnen onder het gewicht van kleding namelijk meebuigen en zijn hierdoor minder goed in staat om de vorm van je kleding goed te houden. Een houten hanger is steviger en zal je kleding wel mooi in vorm houden. Ook ijzeren kledinghangers zijn om deze reden af te raden. De dunne draadjes zorgen ervoor dat je kleding te plat hangt. Kies bij houten hangers voor hangers met ronde vormen. Zo voorkom je dat er op ongewenste plekken vouwen in je kleding komen.

Voor je broeken kies je ook liever voor houten hangers, maar dan hangers met een horizontale balk. Hier hang je je broek overheen zonder dat deze kreukt.

null

2. Strijkijzer

Kreukels in kleding zijn bijna niet te voorkomen. Zeker het wassen en drogen zullen je overhemden niet kreukloos doorstaan. Een overhemd met kreukels onder een strak pak is natuurlijk niet de bedoeling. Het is tijd voor het strijkijzer. Nu zijn er ontelbaar veel verschillende soorten strijkijzers. Als hij maar warm wordt en de kreukels verwijdert, is het voor de meeste mensen al prima. Maar wist je dat ook het strijkijzer dat je kiest, van invloed is op het langer mooi houden van je kleding?

Hier volgen twee handige tips voor het kopen van het juiste strijkijzer:

  1. Stoomstrijkijzer: Stoom vergemakkelijkt het strijken. De kreukels gaan sneller uit je overhemden en hierdoor wordt de stof minder lang aan de hitte van het strijkijzer blootgesteld. Een win-winsituatie.
  2. Emaillen strijkzool: Verschillende strijkijzers, verschillende zolen. Een brede zool met een spitse punt is altijd fijn. Daarnaast glijdt een emaillen strijkzool beter dan bijvoorbeeld een zool van Inox/RVS.
null

3. Kledingborstel

Je kleding langer mooi houden doe je niet alleen door ze op de juiste manier op te hangen en te strijken. Ook het onderhouden van je kleding heeft invloed op de levensduur van een kledingstuk. Een van de handige items hiervoor, is de kledingborstel. Pluisjes, haren of andere, droge viezigheid kunnen door het dragen aan bijvoorbeeld je pak blijven hangen. Nu kun je ervoor kiezen om deze met zo'n handige kledingroller te verwijderen. Deze rollers hebben vaak een lijmlaagje waardoor alle haartjes, stofjes en vuiltjes eraan blijven plakken. Erg handig, maar minder goed voor je kleding.

Kies daarom liever voor de wat vriendelijkere en effectievere kledingborstel. Voordat je je jasje aantrekt, ga je er even met de borstel overheen. Zo houd je de stof vuilvrij én zie je er ook nog eens uit om door een ringetje te halen.

null

4. Schoenspanner

Naast een mooi pak of goed overhemd wil je natuurlijk ook dat je schoenen zo lang mogelijk meegaan. Voor schoenen is het belangrijk dat je het materiaal op de juiste manier onderhoudt, maar ook dat je je schoenen na het dragen goed opbergt. Een item dat je helpt je schoenen langer mooi te houden, is de schoenspanner. De schoenspanner zorgt ervoor dat je schoenen mooi in vorm blijven. Ook wanneer je ze niet draagt. Ze zorgen er namelijk voor dat de loopplooi in je schoen vermindert. Dit is zowel voor het uiterlijk van de schoen als voor het draagcomfort een pluspunt. Verder onttrekken schoenspanners vocht uit je schoenen. Dit voorkomt nare luchtjes.

null

5. Schoenlepel

We blijven nog even bij de schoenen. Je kleding langer mooi houden is immers weinig succesvol als je schoenen niet dezelfde aandacht krijgen. Een prachtig pak met gekreukelde schoenen eronder... Wat vind jij? Naast de schoenspanners is er nog de schoenlepel. De schoenlepel maakt het niet alleen gemakkelijk om je schoenen aan te trekken, maar zorgt er ook voor dat je schoenen mooi blijven. Als een schoen lastig aan te trekken is, gaan mensen namelijk vaak wrikken en draaien. Dit kan ervoor zorgen dat het contrefort van de schoen beschadigt en minder stevig wordt.

null

6. Tas voor je pak

Eerder schreven we al een artikel over hoe je je kleding netjes houdt voor een zakenreis. Hierin kwam naar voren dat er verschillende technieken zijn waarop je een pak netjes meeneemt. Een belangrijke start voor het langer mooi houden van je pak, is het aanschaffen van een speciale tas hiervoor. Zolang je pak netjes thuis hangt, kan er weinig gebeuren. Maar het is toch zonde zijn als alle inspanningen thuis, teniet worden gedaan door een zakenreis. Je kunt kiezen voor een speciale tas die je los mee kunt nemen, maar ook een hoes is een prima optie. Deze hoes met pak kun je vervolgens in een koffer stoppen of als handbagage meenemen.

Het handige van hoezen, is dat deze niet alleen praktisch zijn tijdens de reis, maar je kunt hier ook je pakken in ophangen in de kast. Zo blijven ze zeker mooi en netjes tot de volgende keer dat je ze draagt.  

Extra tips voor mooie kleding

De zes items hierboven vormen belangrijke accessoires. Je kleding langer mooi houden, zal hiermee zeker lukken. Toch zijn er nog tal van andere factoren van invloed op de levensduur van je kleding. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wassen ervan of de vraag of een kledingstuk opgevouwen of opgehangen moet worden. Hieronder geven we je daarom nog een aantal extra tips, zodat je jouw kleding nóg langer mooi houdt.

  1. Was kleding niet te vaak. Wassen zorgt voor een kleine slijtage en in het geval van pakken is het sowieso aan te raden gebruik te maken van een stomerij.
  2. Suède is een materiaal dat lastiger te onderhouden is. Dit komt vooral doordat het verwijderen van vlekken uit suède lastig is. Gelukkig kun je je suède kleding, net als je suède schoenen, inspuiten met een beschermende coating.
  3. Wollen kleding hang je nooit op, deze kun je beter vouwen en in je kledingkast neerleggen. Wanneer je wol ophangt, krijgen de schouders van je trui of vest het zwaar te verduren. Wollen items zijn namelijk te zwaar om op te hangen.
  4. Draag niet iedere dag hetzelfde, maar wissel af. We hebben allemaal onze lievelingsstukken, maar ook die gaan langer mee wanneer je ze een keer in de kast laat hangen.
  5. Kleding langer mooi houden kan ook door deze binnenstebuiten te wassen. Dit helpt bij denim tegen verkleuren en bij wollen truien tegen het ontstaan van pluizen. Ook het wassen van dezelfde kleuren bij elkaar is aan te raden.

Je kleding gaat nog jaren mee

Als je de reddende zes items in huis hebt, kun je jouw kleding op de juiste manier opbergen en onderhouden. Vooral een paar goede houten hangers doen wonderen voor jasjes, overhemden en pantalons. Een stoomstrijkijzer is daarnaast het ideale strijkijzer voor als je lang van je kleding wilt genieten. Kanttekening daarbij is wel dat je pakken en delicate stoffen het best naar de stomerij kunt brengen.

Voor je schoenen, en zeker leren schoenen, is het goed om schoenspanners en schoenlepels te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat je schoenen hun vorm behouden en vrij blijven van ongewenste kreukels en vouwen.

Je kleding langer mooi houden, doe je door deze niet te vaak te wassen en als je wast, doe dit dan binnenstebuiten. Let tot slot ook op het materiaal van je kleding. Suède kun je voor een langere levensduur beter inspuiten met een coating en wol kun je beter vouwen in plaats van hangen.