Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Metallic schoenen shiny houden? Met deze onderhoudstips blijven je metallic schoenen stralen!

Metallic schoenen zijn voor velen van ons, wat zilverpapiertjes voor eksters zijn: als we zo'n glimmend en glanzend paar zien, dan gaan we eropaf! Al snel fantaseren we over alle combinaties die we met zo'n shiny stel kunnen maken. Het fijne aan metallic schoenen, is dat ze een outfit eeninstantboost geven. De meest basic combinatie wordt, dankzij het glanseffect van schoenen met metallics, voorzien van een subtiele dosis glitter and glamour. Wat we intussen ook weten van metallic leer, is dat we het met zorg moeten behandelen. We willen natuurlijk niet dat onze glimmende favorieten na een paar weken hun magische glans verliezen. Daarom delen we in dit artikel de beste onderhoudstips speciaal voor metallic schoenen.

Metallic schoenen: de 4 beste onderhoudstips

Zoals we al lieten doorschemeren, zijn metallic schoenen kwetsbaar. Metallic schoenen onderhouden, vergt daarom een iets andere aanpak dan wanneer we onze 'gewone' leren schoenen poetsen. Maar we moeten het ook niet moeilijker maken dan dat het is. Met behulp van onze tips blijven jouw schoenen in een goede conditie, waardoor je nog heel lang kunt genieten van je nieuwe glanzende glitter schoenen!

Tip 1: wat er niet op zit, hoeft er ook niet af

Een open deur wellicht, maar daarom niet minder waar. Metallic schoenen zijn iets gevoeliger voor krassen, omdat het leer van deze schoenen bewerkt is. In tegenstelling tot een onbewerkte leren schoen kunnen kleine beschadigingen op metallic leer, zoals krassen, niet worden weggepoetst. Het is daarom aan te raden om extra goed te letten op scherpe randen ter hoogte van je voet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Tip 2: tover het vuil weg met een schone zachte doek

Er zitten ook voordelen aan zo'n mooie glanzende topcoat. Dankzij die topcoat, kan vuil niet direct in het leer dringen. Het blijft op het oppervlak liggen. En dat is goed nieuws. Want als er onverhoopt wat vuiligheid op je nieuwe metallic schoenen terechtkomt, dan kan een simpele schone, zachte doek uitkomst bieden. Wrijf het vuil voorzichtig van je schoenen en ze glanzen je in no time weer tegemoet!

Tip 3: de metallic schoenen no go: een harde borstel

Misschien overbodig om expliciet te noemen, maar we doen het toch maar voor de zekerheid: de metallic coating is niet meer dan een dun laagje glitters. Dit betekent dat schoonmaken met een schoenenborstel absoluut uit den boze is. In het ergste geval raakt de glanzende laag beschadigd en ontstaan er doffe plekken op het metallic leer. Eeuwig zonde van die mooie metallic blikvangers!

Tip 4: onderhoud leer met metallic spray schoenen

Net zoals voor alle andere schoenen, is het ook voor de metallic schoen van belang dat het leer zacht en soepel blijft. Daarom adviseren wij je om je schoenen regelmatig in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray, zoals de metallic spray van Collonil. Deze spray is speciaal ontwikkeld voor schoenen gemaakt van metallic leer (en schoenen met goud, zilver, pailletten en studs). De metallic schoenspray houdt niet alleen het leer zacht en soepel, hij zorgt er ook voor dat de metallics hun glans behouden. Wanneer je de spray gebruikt, houd je schoenen dan op een afstand van ongeveer dertig centimeter. Spray je schoenen gelijkmatig in, zodat de hele schoen bedekt wordt met een dun laagje Collonil. Laat je schoenen daarna op kamertemperatuur goed drogen.

Meesterlijk metallic

Metallic schoenen hebben vaak een grote aantrekkingskracht op ons schoenenliefhebbers. Met hun uitgesproken glimmende karakter weten ze vele harten te veroveren. Het is daarom niet gek dat het materiaal al enige tijd een grote (glans)rol vervult in onze schoenenkasten. Wat opvalt aan metallic -afgeleid van het woord metaal- is de textuur van het materiaal en de speciale kleurtoepassingen waar een groots en speels effect mee wordt bereikt. Metallic leer is te vergelijken met lakleer. Beide zijn leersoorten die worden geverfd met een coating. Het hoogglanzende materiaal en de metaalachtige deeltjes in het leer maken van metallic een onweerstaanbare leersoort. Onder de schoenenontwerpers is metallic een geliefd materiaal, omdat het kleinste metallic detail al voor een groots effect kan zorgen. Daarnaast is het toe te passen op allerlei soorten schoenen. Zo zien we pumps, enkellaarsjes, loafers en sneakers die, dankzij a touch of metallic, veranderen van een wannahave in een musthave.

De mooiste metallic schoenen

Waar de ene schoen honderd procent metallic uitstraalt en daarmee in de categorie 'glitter schoenen' valt, is een andere schoen subtiel versierd met opvallende metallic details. Dat metallics direct opvallen, heeft niet alleen te maken met die typische glans. Ook het kleurgebruik speelt hierin een belangrijke rol. Metallics op schoenen zien we namelijk in de meest uiteenlopende kleuren verschijnen. Er zijn opvallende paren die worden opgesierd met blauwe, roze, groene en oranje metallics. Zo worden sneakers ineens pittige sneakers, veranderen sandalen in extra feestelijke glitter schoenen en zijn enkellaarsjes met metallics 'not just booties'.

Gouden schoenen, een gouden greep

Wat staat er mooier aan zongebruinde voeten dan een paar goudkleurige metallic schoenen? Precies. Niet gek dus dat de metallic schoen in de zomermaanden extra goed vertegenwoordigd is in de goudkleurige variant. Een goudkleurige metallic pump, sandaal of slipper geeft je outfit in één klap een tikje glamour.

Shinen op zilveren metallic schoenen

Kan je outfit wel wat extra power gebruiken? Ga dan voor een paar zilverkleurige metallic schoenen. De combinatie van zilver en metallic oogt altijd stijlvol en geeft je look een eigentijdse uitstraling.

Algemene onderhoudstips voor schoenen

Metallic schoenen verdienen extra zorg wat betreft het onderhoud. Er zijn -gelukkig- zelfs speciale onderhoudsmiddelen voor dit mooie en enigszins kwetsbare materiaal. En omdat wij het belangrijk vinden dat ál jouw schoenen -met of zonder metallics- in topconditie blijven, hebben we de meest waardevolle onderhoudstips verzameld. Doe er je voordeel mee!

Afwisselen

Draag regelmatig een ander paar schoenen. Dit is nodig, omdat voeten gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag verliezen. Om ervoor te zorgen dat schoenen niet gaan stinken of wit uitslaan, hebben je schoenen minstens een dag nodig om het verloren vocht te verwerken. Dit geldt ook voor je favoriete metallic schoenen!

Veters eruit

Wanneer je je schoenen gaat poetsen en verzorgen, haal dan de veters eruit. Op deze manier kun je overal goed bij.

Extra sprayen

In de winter is het aan te raden droge- schoenen één keer per week in te spuiten. Doe dit het liefste buiten en anders in een goed geventileerde ruimte. Houd voldoende afstand (ongeveer dertig centimeter) en spray de schoenen gelijkmatig in.

Houten schoenspanners

Om je schoenen langer in model te houden, kun je houten schoenspanners gebruiken. Cederhouten schoenspanners hebben de prettige eigenschap vocht op te nemen en onttrekken nare geurtjes. Het is trouwens ook handig om een schoenspanner in de schoen te plaatsen tijdens het schoonmaken. Op deze manier staat de schoen mooi 'strak' en kun je overal goed bij.

Ventilerende ruimte

Zet de schoenen die je niet draagt, in een ventilerende ruimte. Een ventilerende ruimte zorgt ervoor dat je schoenen blijven ademen. Een stap verder, is het gebruik van een katoenen zak zodat je schoenen ook beschermd worden tegen het daglicht en de kans op verkleuringen minimaal is.

Drogen op kamertemperatuur

Zet je natte schoenen nooit te drogen bij een verwarming. De warmte van een verwarming laat het leer te snel drogen, waardoor het hard wordt en sneller kan scheuren.

Kaarsvet

Wanneer de ritsen van je schoenen niet meer soepel op en neer gaan, smeer ze dan in met kaarsvet.

Maximale ruimte

Om te voorkomen dat het contrefort (de versteviging in de hiel) wordt platgetrapt en verslapt, gebruik je een schoenlepel. Open ook de sluiting van je schoenen helemaal, zodat je voet de maximale ruimte krijgt om in de schoen te stappen.

Schoenen uittrekken

Ga bij het uittrekken van je schoenen niet met de ene voet op de hiel van de andere schoen staan, ook hier heeft het contrefort erg onder te lijden. Het resultaat is een ingezakte hak.

Testplek

Mocht je niet helemaal zeker zijn van de uitwerking van het onderhoudsmiddel dat je gebruikt, spuit, smeer of wrijf je schoen dan eerst aan de binnenkant van de hiel in met het middeltje. Laat de schoen even staan en kijk een half uur later wat het effect van het onderhoudsmiddel is. Pas als het materiaal waar de schoen van gemaakt is goed reageert, kun je de rest van de schoen behandelen en verzorgen.

Klittenband

Het klittenband van klittenbandschoenen heeft de neiging minder goed te werken wanneer er vuil op zit. Borstel het klittenband regelmatig schoon en let er goed op dat er geen schoensmeer op het klittenband terechtkomt. Dit laatste heeft een negatief effect op de werking van het klittenband.

Tender love and metallic care

Leersoorten, zoals lakleer en metallic, hebben extra zorg en aandacht nodig. Vanwege de kwetsbare topcoat zijn deze materialen gevoeliger voor krassen en vuiligheid. Wees je daarom meer bewust van waar je loopt -let op scherpe randen ter hoogte van je voet- en maak gebruik van de juiste water- en vuilafstotende middelen. Spray je glimmende metallic schoenen regelmatig in met het juiste middel, zoals de metallic spray van Collonil, en veeg oppervlakkig vuil voorzichtig weg met een schone en zachte doek. Gebruik nooit een harde of ruwe borstel, dit kan doffe plekken op het metallic leer veroorzaken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om al je schoenen in een goede conditie te houden, is het aan te raden een aantal algemene (onderhouds)adviezen op te volgen.

Zet je natte schoenen bijvoorbeeld nooit onder of vlakbij een verwarming, wissel regelmatig van schoenen en maak je schoenen helemaal open en gebruik een schoenlepel, zodat je voeten de maximale ruimte krijgen om in de schoenen te glijden. Allemaal voorbeelden van korte en simpele tips die het leven van je schoenen aanzienlijk verlengen. In een notendop: een beetje aandacht en liefde, dat is alles wat schoenen -ook je metallic schoenen- nodig hebben!