Skip to content
Ga terug

Het geheim van croco leer behandelen ontrafeld (gemakkelijk zelf te doen)

Er is niets leukers dan een statement maken met je schoenen of met je tas. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door te kiezen voor schoenen of een tas van speciaal leer. Een voorbeeld hiervan is croco leer, oftewel krokodillenleer.

Wel is het in zo’n geval belangrijk om goed voor je schoenen of tas te zorgen door ze regelmatig te behandelen. Maar croco leer behandelen? Hoe doe je dat?

Croco leer behandelen: zo voorkom je krokodillentranen

Hoewel je misschien denkt dat croco leer behandelen een flinke uitdaging is, valt dit in de praktijk heel erg mee. Als je weet wat je moet doen en belangrijker nog, als je weet wat je niet moet doen, ben je zo klaar.

Wij hebben aan de hand van 11 tips het geheim achter croco leer behandelen voor je ontrafeld. Volg je deze tips op dan geniet je optimaal van de croco print op het leer van je tas of schoenen. En dat is waarschijnlijk precies wat je wilt, nietwaar?

Tip 1: Better safe than sorry

Schoenen en tassen krijgen flink wat te verduren. Ze worden bijvoorbeeld regelmatig blootgesteld aan het Nederlandse weer (zie tip 3) en gaan over het algemeen dan ook geen ongeschonden leven tegemoet.

Hoewel we hier nu eenmaal niets aan kunnen doen - je schoenen na aankoop permanent in de kast laten staan is immers ook weer zoiets - kunnen we er wel voor zorgen dat de omstandigheden zo min mogelijk vat hebben op het croco leer van je schoenen of tas.

Hoe we dat doen?

Door onze schoenen of tas te impregneren met een speciale vocht- en vuilafstotende spray voor exotisch leer. Het voordeel hiervan is dat je eigenlijk een beschermende laag aanbrengt op het leer, waardoor vocht en vuil niet binnen kunnen dringen. Het blijft als het ware op het leer liggen, waardoor je het makkelijker kunt verwijderen. Top!

 

Tip 2: Liever iets te koud dan te warm

Wist je dat leer kan barsten als het te warm wordt?

Door de warmte scheurt het leer, waardoor barsten ontstaan en je leer er minder mooi uit komt te zien. Hartstikke zonde natuurlijk.

De oplossing is gelukkig niet moeilijk te raden. Voorkom dat het leer van je schoenen of tas te warm wordt, en het leer zal niet barsten. Je kunt dit doen door je croco leren schoenen op een snikhete dag in de kast te laten staan, maar ook door ze niet onder de verwarming te zetten als je thuiskomst. Een simpele maar zeer effectieve manier van croco leer behandelen!

Tip 3: Die Nederlandse weersomstandigheden

We hadden het bij de eerste tip in deze lijst met tips van croco leer behandelen al even kort over de Nederlandse weersomstandigheden. En ook bij de tweede tip zijn de weersomstandigheden al even om de hoek komen kijken.

Het is af te raden om je croco leren schoenen of je croco leren tas te dragen als het buiten 30+ °C is, maar ook bij regen, sneeuw en hagel kunt je je items van croco leer beter in de kast laten staan of laten hangen.

Het vocht en de viezigheid die komen kijken bij regen, sneeuw en hagel kunnen namelijk voor lelijke vlekken zorgen op het leer. En we gingen er juist voor om het leer zo lang mogelijk mooi te houden!

Tip 4: Vlekken verwijderen

Je bent ontzettend voorzichtig, maar toch kun je nooit helemaal voorkomen dat er vlekken op je tas of schoenen komen. Vlekken verwijderen hoeft echter helemaal niet zo moeilijk te zijn.

De meeste vlekken zijn bijvoorbeeld al te verwijderen met een eenvoudig sopje bestaande uit water en zeep. Door hier een doek of zachte borstel in te dompelen en vervolgens voorzichtig over de vlek te wrijven verdwijnt deze in de meeste gevallen vanzelf.

Laat het croco leer na de behandeling even drogen (niet onder de verwarming!) voordat je ze opnieuw in gebruik neemt en ze zijn weer als nieuw!

Tip 5: Transparantie

Uw croco leren schoenen of tas verzorgen doe je natuurlijk met verzorgingsproducten die speciaal voor dit materiaal gemaakt zijn. Maar dan nog heb je vaak de keuze tussen transparante verzorgingsproducten en gekleurde verzorgingsproducten. En welke gebruik je nu wanneer?

In principe kun je het volgende aanhouden: gebruik de transparante verzorgingsproducten als je de kleur van het leer wilt behouden en gebruik gekleurde verzorgingsproducten als je beschadigingen aan het leer wilt herstellen.

Zorg er in dit laatste geval natuurlijk wel voor dat de kleur van je verzorgingsproducten exact overeen komt met de kleur van je schoenen of tas. Is dit niet het geval, dan blijf je ook de herstelde beschadiging altijd zien. Om zeker te zijn dat er geen kleurverschillen optreden, kun je de verzorgingsproducten natuurlijk altijd even testen op een onopvallend stukje van de tas of schoenen.

Tip 6: De liefde tussen leer en katoen

Heb je een tas van croco leer gekocht? Dan heb je hier waarschijnlijk een katoenen zak bij gekregen. Nu denk je misschien: wat moet ik hiermee? Maar eigenlijk is dit superhandig!

Als je je leren tas tijdelijk niet gebruikt, kun je hem hier namelijk in opbergen. Het katoen beschermt het leer en zorgt ervoor dat deze niets van zijn kwaliteiten verliest. En dat is natuurlijk wel een prettige gedachte!

Tip 7: Donker versus licht

Wat ook een voordeel is als je je leren tas in een katoenen zak bewaart, is dat deze meteen op een donkere plek opgeborgen is. Ook dit is namelijk een van de manieren waarop croco leer behandelen kan.

Maar waarom is het goed om uw croco leren items in het donker te bewaren?

Feitelijk is het heel simpel. Licht kan de kleur van het leer laten vervagen. Hierdoor worden je items valer en minder mooi. Nu is dit natuurlijk onvermijdelijk, want als je je schoenen of tas buiten draagt worden ze sowieso blootgesteld aan licht, maar als je ze niet draagt hoeft dit dus niet het geval te zijn.

Voor kleurbehoud stopt je je schoenen bijvoorbeeld terug in de schoenendoos alvorens je ze in de schoenenkast zet en je tas berg je dus op in een katoenen zak.

Tip 8: Geen chemie met chemische middelen

Wij vrouwen stoppen een tas vaak bomvol. Make-up, deodorant, parfum en haarproducten zoals speldjes en elastiekjes verdwijnen met gemak in het grote zwarte gat. In principe is hier niets mis mee, maar het is wel goed om te weten dat deze producten het leer van je tas kunnen beschadigen. Dit komt door de chemicaliën die in de producten zitten.

Komt er bij het opspuiten van uw parfum bijvoorbeeld wat op je tas, dan kan dit voor lelijke vlekken zorgen. Oppassen geblazen dus! Zorg dat de producten goed zijn afgesloten voordat je ze in je tas stopt en gebruik ze het liefst alleen als je tas niet in direct contact met ze komt.

Let op: er zitten niet alleen chemische bestanddelen in make-up, deodorant en parfum, maar bijvoorbeeld ook in veel schoonmaakmiddelen en oliën. Wees dus ook uitermate voorzichtig met deze producten.

Tip 9: Herhaling, herhaling

Wellicht is het een open deur, maar om croco leer behandelen zo effectief mogelijk te laten zijn, is het goed om voor regelmaat en herhaling te zorgen. Poets je schoenen bijvoorbeeld elke maand en spray ze ook maandelijks of om de zoveel keer dragen opnieuw in.

Deze herhaling heeft een aantal voordelen ten opzichte van het incidenteel behandelen van croco leer. Zo zorgt herhaling er bijvoorbeeld voor dat het leer soepel en gezond blijft en je tas er dus langer mooi uitziet.

Tip 10: Afgifte van kleding

Heb je ook wel eens een nieuwe broek gekocht die je als gegoten zat, maar die zijn sporen naliet middels vlekken op kussens en tassen? En kreeg je deze vlekken vervolgens nauwelijks verwijderd?

Let dan extra goed op met je croco leren tas en schoenen, want ook hier zijn dit soort vlekken maar moeilijk van te verwijderen. Met een beetje pech blijf je de afdrukken van uw kleding altijd zien.

Om te voorkomen dat je kleding vlekken achterlaat op je croco leren spullen, kun je deze het best eerst een aantal keer goed wassen. En test vervolgens altijd nog eens extra of uw kleding niet afgeeft alvorens je ze combineert met je tas of schoenen van krokodillenleer.

Tip 11: Schoonheid komt met de jaren

Croco leer is een bijzonder materiaal. In de eerste plaats omdat het een exotisch tintje heeft, maar ook doordat het met de jaren echt gaat leven. Het wordt dus niet zoals veel materialen minder mooi naarmate het ouder wordt, maar het wordt juist mooier naarmate de tijd verstrijkt. Door dit groeiende karakter wordt het statement dat je maakt door schoenen of een tas van croco leer te dragen alleen maar groter en mooier.

Croco leer behandelen… eigenlijk heb je er niet veel voor nodig. Wat water en zeep en eventueel een verzorgingsproduct. En je komt al een heel eind door simpelweg goed op je tas of schoenen te letten en door ze zo nu en dan wat aandacht en liefde te geven. Moet lukken toch?