Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Herenschoenen onderhouden: bewaak de kwaliteit van uw schoen in 4 stappen

Helemaal in uw nopjes loopt u de schoenenzaak uit. U heeft net een nieuw paar herenschoenen gekocht en u bent er maar wat blij mee. De schoenen zijn wat betreft kleur en materiaal helemaal naar uw wens en u bent van plan om er de komende jaren goed voor te zorgen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het van belang dat u regelmatig tijd maakt om uw herenschoenen te onderhouden.

De verkoopmedewerker in de winkel vertelde het u ook al. Uw herenschoenen onderhouden doet u idealiter in vier stappen. Maar wat waren deze stappen ook alweer? En welke handelingen moest u bij de verschillende stappen uitvoeren?

 

De vier stappen van herenschoenen onderhouden

Herenschoenen onderhouden doet u dus heel eenvoudig zelf door het volgen van vier stappen. In dit artikel nemen we deze vier stappen met u door. We beginnen bij het afstoten van vocht en vuil, gaan vervolgens door met het poetsen van uw schoenen, vertellen daarna hoe u uw schoenen het best op kunt bergen en sluiten af met wat u moet doen als uw zolen versleten zijn.

 

Stap 1: Vocht en vuil afstoten

Herenschoenen onderhouden begint eigenlijk al voordat u uw schoenen daadwerkelijk gedragen heeft. Het is namelijk belangrijk om uw schoenen preventief te beschermen. Dit doet u door ze met een spray te voorzien van een beschermende laag die vocht en vuil afstoot.

 

De juiste spray voor de juiste schoen

Welk type spray u nodig heeft, is afhankelijk van het materiaal van uw schoenen. Er zijn namelijk speciale sprays voor bijvoorbeeld leer of suède, maar u kunt ook kiezen voor een universele spray die op elk materiaal gebruikt kan worden.

 

Het inspuiten van uw schoenen

Mensen zijn vaak relatief huiverig voor het inspuiten van hun nieuwe schoenen en hebben daarom nog weleens de neiging om deze stap van schoenen onderhouden over te slaan.

Het inspuiten van schoenen is echter helemaal niet moeilijk. We hebben de verschillende handelingen hieronder voor u opgesomd:

  • Ga buiten staan en pak uw nieuwe schoen aan de binnenkant vast, bijvoorbeeld door uw hand erin te steken;
  • Spray nu van een afstand van ongeveer 20 centimeter vluchtig over de schoen. Het is hierbij belangrijk dat u het gehele oppervlak bereikt. Let op: het is niet de bedoeling dat uw schoenen erg nat aanvoelen nadat u ze heeft ingespoten;
  • Als uw schoen wat dof oogt nadat u deze heeft ingespoten, kunt u er voorzichtig met een doek overheen wrijven om dit te verhelpen;
  • Eventueel kunt u bovenstaande handelingen nogmaals herhalen, maar dit is niet noodzakelijk.

 

Herhaling

Uw schoenen onderhouden door ze vocht en vuil afstotend te maken is na de eerste maal inspuiten overigens nog niet klaar. Het is belangrijk dat u dit gedurende de jaren blijft herhalen. Idealiter houdt u een regelmaat aan waarbij u uw schoenen ongeveer om de vijftien keer dragen inspuit.

 

Stap 2: Uw schoenen poetsen

Naast het inspuiten van uw schoenen hoort schoenen poetsen ook bij herenschoenen onderhouden. Hoe dit in zijn werk gaat, is afhankelijk van het materiaal waarvan uw schoenen zijn vervaardigd. We bespreken hieronder de twee meest voorkomende materialen: glad leer en suède.

 

Glad leren herenschoenen onderhouden door ze te poetsen.

U heeft uw leren schoenen ingespoten en er al verscheidene keren op gelopen. De eerste gebruikssporen zijn inmiddels dan ook zichtbaar en het leer voelt en oogt wat droger dan toen u de schoenen kocht. Om dit te verhelpen, kunt u uw schoenen poetsen.

 

Voor iedere schoen de juiste schoenpoets

Mensen zijn vaak geneigd om hun schoenen met een neutrale schoenpoets te poetsen. Deze schoenpoets kan ongeacht de kleur van de schoen gebruikt worden. Hoewel dit voor u natuurlijk erg makkelijk is, is het niet het beste voor uw schoenen.

Neutrale schoenpoets maakt de kleur van uw schoenen namelijk iedere keer wat lichter.

Om kleurbehoud te garanderen, is het zaak om voor schoenpoets te kiezen in exact dezelfde kleur als de kleur van uw schoenen. Zwarte schoenen poetst u dus met zwarte schoenpoets en cognackleurige schoenen poetst u met cognackleurige schoenpoets.

Is de kleur van uw schoenen zo bijzonder dat er geen schoenpoets in dezelfde kleur is?

Kies dan voor schoenpoets in een iets donkerdere kleur. Deze voorkomt dat uw schoenen verkleuren, verhult eventuele beschadigingen van het leer beter én donkerdere schoenpoets pakt beter in vergelijking met lichtere tinten.

 

Inwrijven en uitwrijven

Uw leren schoenen poetsen doet u door ze eerst in te wrijven met schoenpoets, dit een paar minuten in te laten trekken en de schoenpoets vervolgens uit te wrijven. Om te voorkomen dat de schoenpoets al helemaal in het leer getrokken is, is het belangrijk om niet te lang te wachten tussen het inwrijven en het uitwrijven.

In de regel kunt u het volgende aanhouden:

  • Wrijf de schoenpoets eerst in op uw linkerschoen;
  • Wrijf de schoenpoets nu in op uw rechterschoen;
  • Wacht een paar minuten;
  • Wrijf de schoenpoets vervolgens uit op uw linkerschoen;
  • Wrijf de schoenpoets nu uit op uw rechterschoen;
  • Wrijf beide schoenen eventueel op met een doek.

Zowel voor het inwrijven als voor het uitwrijven van de schoenpoets gebruikt u bij leren schoenen een borstel. Voor het opwrijven van de schoenen kunt u een doek gebruiken.

 

Oefening baart kunst

Ook als het op schoenen poetsen aankomt, is het belangrijk dat u een bepaalde regelmaat aanhoudt. Idealiter poetst u uw schoenen om de zeven keer dragen. Voor veel mannen komt dit neer op éénmaal poetsen per 2 à 3 weken.

 

Suède herenschoenen onderhouden door ze te poetsen

Naast leer is suède een materiaal dat veel gebruikt wordt voor herenschoenen. Suède herenschoenen onderhouden is echter niet zo eenvoudig als glad leren herenschoenen onderhouden.

Dit komt door de kleine haartjes van het suède. Deze zijn kwetsbaar en kunnen snel beschadigen. Wat uw schoenen logischerwijs niet mooier maakt. Om suède herenschoenen te onderhouden is het vooral zaak om ze regelmatig in te spuiten zoals we bij bovenstaande stap besproken hebben.

Daarnaast kunt u zo nu en dan de haartjes op uw schoenen omhoog kammen met een speciale suèdeborstel. Niet alleen staan de haartjes zo mooi omhoog, maar u zorgt er ook voor dat ze allemaal in dezelfde richting wijzen.

Spuit uw schoenen na het kammen wel goed in. De haartjes blijven hierdoor langere tijd rechtop staan en worden goed geïmpregneerd, waardoor vuil en vocht geen kans maken.

 

Stap 3: Opbergen

De laatste stap van herenschoenen onderhouden, is het op de juiste manier opbergen van uw schoenen. Om de kwaliteit van de schoenen zo goed mogelijk te waarborgen, is het van belang om schoenspanners in uw schoenen te stoppen alvorens u deze in de kast zet. Schoenspanners leveren u twee grote voordelen op:

 

Voordeel 1: Schoenspanners onttrekken vocht aan de schoenen (mits u goede heeft)

Schoenspanners, en dan vooral cederhouten schoenspanners, helpen om vocht aan uw schoenen te onttrekken. Cederhout is zelfs in staat om dit drie keer sneller te doen dan alle andere houtsoorten.

Doe de schoenspanners in uw schoenen en laat deze vervolgens minimaal twee dagen staan. Op deze manier weet u zeker dat u bij een volgende keer dragen in droge schoenen stapt. Bijkomende voordelen zijn dat uw schoenen minder snel slijten als ze droog blijven en u daarnaast minder kans heeft op voetschimmel.

 

Voordeel 2: Schoenspanners verminderen de loopplooi in uw schoen

Als u vaak met hetzelfde paar schoenen loopt, zult u merken dat er naar verloop van tijd een loopplooi ontstaat in de voorkant van de schoen. Dit kan in de eerste plaats het comfort van de schoen verminderen, maar het is daarnaast ook niet mooi.

Herenschoenen onderhouden met behulp van schoenspanners zorgt ervoor dat de loopplooi verminderd wordt. Hierdoor blijven uw schoenen langer mooi en behoudt u het loopcomfort.

 

Stap 4: Indien nodig: laat uw schoenen verzolen

We hebben besproken hoe u uw schoenen in moet spuiten, hoe u het leer of het suède van uw schoenen kunt poetsen en hoe u uw schoenen het best opbergt.

Het enige wat we nog niet hebben behandeld is wat u kunt doen als uw zolen slap of kapot zijn. Helpt uw herenschoenen onderhouden hiertegen? En is er überhaupt wel een oplossing voor?

Gelukkig wel! Te lang op versleten zolen lopen kan namelijk niet alleen de zool beschadigen, maar ook voor schade aan het binnenwerk zorgen. Hierdoor gaat uw loopcomfort uiteindelijk drastisch omlaag.

Om uw schoenen van nieuwe zolen te voorzien, is het belangrijk om deze op tijd door de schoenmaker te laten vervangen. Voor het beste resultaat voert u deze klus bij een gebrek aan kennis niet zelf uit.

 

Hebben bovenstaande procedures van herenschoenen onderhouden niet geholpen om alle vlekken van uw schoenen te verwijderen?

Ga dan niet aan de slag met schoonmaakmiddelen. De kans dat het leer of het suède hier niet goed op reageren is groot. Beter stapt u binnen bij uw schoenmaker of bij de schoenenwinkel waar u de schoenen heeft gekocht. Het personeel in deze zaken heeft vaak meer expertise en helpt u graag verder. Zo kunt u er samen voor zorgen dat uw schoenen er weer als nieuw uitzien.