Skip to content
Katja  - 
Ga terug

8x espadrilles schoonmaken - omdat iedere schoen wel eens een opknapbeurt verdient

De zomer komt eraan, wat betekent dat we onze espadrilles, ook wel schoenen met rieten zool genoemd, eindelijk weer uit de kast mogen halen! Warm weer vraagt immers om zomerse schoenen. Maar zomerse espadrilles sprankelen natuurlijk pas écht als ze er piekfijn en superschoon uitzien. En dat is alleen het geval als je deze schoenen regelmatig onderhoudt en schoonmaakt.

In dit artikel leggen we precies uit hoe je jouw door vuil ondergesneeuwde espadrilles weer kunt laten schitteren als de zon! Worden jouw favoriete espadrilles onverhoopt niet meer schoon? Dan shop je bij Van den Assem de leukste nieuwe dames espadrilles.

En ook de heren kunnen bij ons terecht voor een paar luchtige en trendy espadrilles.

Touw schoonmaken: zo zien je espadrilles er weer fris uit

Espadrilles schoonmaken kun je op verschillende manieren doen. Hieronder leggen we acht methoden aan je uit.

null

1. Droog vuil

Wist je dat er ‘fijn vuil’ en ‘minder fijn vuil’ is? Droog vuil, zoals zand, behoort tot deze eerste categorie. Dit vuil is namelijk met een paar eenvoudige handelingen te verwijderen. Je espadrilles schoonmaken doe je bijvoorbeeld al door het droge vuil simpelweg weg te poetsen. Als het vuil écht helemaal uitgedroogd is, kun je dit doen door gewoonweg met je hand over het vuil te wrijven. Je kunt daarnaast ook gebruikmaken van een borstel, maar bijvoorbeeld ook van een schone poetsdoek. In de meeste gevallen hecht het droge vuil niet aan de schoen, waardoor er geen sporen achterblijven als je het vuil verwijderd hebt.

null

2. Wassen: begin mild

Is het wegpoetsen van het droge vuil helaas niet voldoende om ervoor te zorgen dat je espadrilles weer helemaal schoon worden? Dan kun je het iets grondiger aanpakken door gebruik te maken van lauwwarm water en milde zeep. Maak hier een sopje van en poets vervolgens voorzichtig met een schone doek of een schone borstel over de vlekken heen. Door het gebruik van de zeep zal het vuil uit de schoen trekken. Is de schoen weer schoon, spoel de zeep dan weg met water en laat je schoenen goed drogen voordat je ze weer aantrekt. Hoe je jouw espadrilles het best kunt laten drogen, lees je bij punt 7 en bij punt 8.

3. Even wachten

Ben je begonnen met de vlekken in je espadrilles wegpoetsen met behulp van water en milde zeep, maar blijkt al snel dat de vlekken niet minder worden? Stop dan met waar je mee bezig bent! Je kunt in dit geval namelijk je espadrilles beter eerst enige tijd laten weken in een teiltje gevuld met water en milde zeep. De zeep krijgt zo echt de tijd om in de vlekken te trekken, waardoor deze uiteindelijk gemakkelijker te verwijderen zijn. Nadat je espadrilles een paar uur in het sopje gelegen hebben, kun je nogmaals over de vlekken poetsen met een doek of borstel totdat ze helemaal verdwenen zijn. Laat je schone espadrilles vervolgens goed drogen en trek ze dan aan onder je mooiste zomerjurk of fleurigste jumpsuit.

null

4. Mousse is altijd goed

Heb je echt last van hardnekkige vlekken, dan wordt espadrilles schoonmaken wat lastiger. Onmogelijk is echter niets, dus ook dit gaat je zeker lukken! Een middel waarmee je jouw espadrilles bij hardnekkige vlekken nog schoon kunt krijgen is een reinigende mousse. Zeker als je espadrilles gemaakt zijn van leer is dit een handige methode. De reinigende mousse kun je aanbrengen op een schone poetsdoek en vervolgens voorzichtig en met ronddraaiende bewegingen in de vlek werken. Het vuil zal zich aan de mousse hechten en zo gemakkelijk te verwijderen zijn. Bijkomend voordeel is dat het leer met de mousse een gezondheidskuur krijgt, soepel blijft en er alleen maar beter uit gaat zien.

5. Materiaalspecifiek

Zoals we je al verteld hebben zijn de meeste espadrilles gemaakt van canvas of katoen. Echter is dit niet altijd het geval en behoren ook suède en leer tot de mogelijkheden. Om er nu zeker van te zijn dat je espadrilles schoonmaken niet uitloopt op een fiasco, is het daarom goed om voordat je begint met poetsen naar het materiaal te kijken. Kies vervolgens een reinigingsproduct dat zich speciaal richt op dit materiaal. Doordat je zeker weet dat de manier van reinigen past bij het materiaal waarvan je espadrilles gemaakt zijn, zul je zien dat je espadrilles er weer als nieuw uit komen te zien. Het lijkt wel alsof je ze net gekocht hebt.

Tip: hoe je de verschillende reinigingsmaterialen gebruikt, lees je vaak op de verpakkingen.

null

6. Wassen met een tandenborstel

We hebben nu al vijf verschillende methoden van espadrilles schoonmaken met je besproken. Wat we je echter nog niet hebben verteld, is hoe je het meest kenmerkende onderdeel van de espadrilles, de zool, schoon kunt maken. Hoog tijd om hier eens wat beter naar te kijken! Zowel wanneer de zool van je espadrilles versierd is met een band van touw als wanneer deze versierd is met een band van jute, kun je gebruikmaken van een sopje bestaande uit water en milde zeep. Dompel hier een (schone) tandenborstel in onder en poets vervolgens over de band, zodat zelfs de kleinste gaatjes en hoekjes schoon en vrij van vuil worden.

Tip: Probeer zoveel mogelijk in de richting van de draden van de jute te poetsen, zodat deze niet gaat rafelen.

7. Het kan ook te veel zijn

Het is gelukt! Je espadrilles schoonmaken bleek met bovenstaande methoden een succes. Maar nu zit je met kletsnatte schoenen. Het klinkt misschien logisch om de schoenen nu onder de verwarming of buiten in de zon te zetten, zodat ze lekker snel droog worden. We begrijpen je gedachtegang, maar we willen je toch afraden om je espadrilles op deze manier te laten drogen. De warmte van de verwarming en van de zon kunnen er namelijk juist voor zorgen dat je espadrilles te snel drogen, waardoor ze mogelijk vervormen of waardoor de eventuele lijm die is aangebracht loslaat. En eerlijk is eerlijk, het zou toch zonde zijn van het harde poetswerk als je jouw espadrilles uiteindelijk niet meer kunt dragen omdat je ze te snel hebt laten drogen, nietwaar?

null

8. Oude kranten

Goed, je espadrilles laten drogen doe je dus beter niet onder de verwarming of in de brandende zon. Je zult je geduld wat meer op de proef moeten stellen, maar hoe kun je dat het best doen? Een zeer goede manier van espadrilles laten drogen is door oude kranten of theedoeken in de schoenen te stoppen. Zowel de kranten als de theedoeken nemen het vocht dat in je espadrilles zit op, waardoor de espadrilles binnen een paar uur weer helemaal droog zijn. Zet je schoenen dus op een droge, warme plek maar voorkom aanraking met directe warmtebronnen. Geschikte plekken zijn bijvoorbeeld de woonkamer, de keuken of de hal.

null

Je schone espadrilles mooi houden doe je met goed onderhoud

Twee tips

Zijn je espadrilles na het gebruiken van één of enkele van bovenstaande methoden weer helemaal spik en span, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat dit zo lang mogelijk blijft. Hoe je dat doet? Door je espadrilles met schoenspanners in een gesloten schoenenkast op te bergen, bijvoorbeeld. Deze methode van opbergen en onderhouden kent verschillende voordelen. Zo zorgt de manier van opbergen van je espadrilles ervoor dat de schoenen niet verkleuren door te veel zonlicht. De ultraviolette straling kan er namelijk voor zorgen dat de kleur van je schoenen vervaagt, waardoor ze er minder mooi, minder vrolijk en minder zomers uit zullen zien. Door je espadrilles te onderhouden met schoenspanners voorkom je daarnaast dat je espadrilles hun model verliezen.

Wat zijn espadrilles?

Dit is kenmerkend aan schoenen met rieten zool

Espadrilles -espadrilles hoog, espadrilles leer of bijvoorbeeld gouden espadrilles- zijn schoenen die niet zo één, twee, drie schoon te krijgen zijn. Dit komt door de verschillende materialen die gebruikt worden om espadrilles te vervaardigen. Kenmerkend voor espadrilles is namelijk het volgende:

1. Schoenen katoen: de schoen is in de meeste gevallen gemaakt van canvas of katoen

Een belangrijke voorwaarde aan schoenen die we voornamelijk in het voorjaar dragen is natuurlijk dat deze luchtig zijn. Warme voeten krijgen we in deze periode sowieso, dus hoe frisser onze schoenen hoe beter. Bij het maken van espadrilles wordt er daarom vaak gekozen voor canvas of katoen. Niet alleen zijn dit stoffen die ademen, maar het zijn ook stoffen waar je wat betreft kleur en print alle kanten mee op kunt. Van een neutrale kleur tot een drukke, zomerse print. Het kan allemaal!

Espadrilles leer

Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel van canvas en katoen, want espadrilles kunnen ook gemaakt worden van leer of suède. Iets warmer, maar zeker niet minder mooi.

2. De zool is gemaakt van touw of jute

Het meest kenmerkend aan espadrilles zijn de zolen. Deze zijn namelijk voorzien van een sierlijke band van jute of gevlochten touw. De schoenen krijgen hierdoor een prachtige strandlook die helemaal past bij de zomer.

Espadrilles

Espadrilles zijn prachtige schoenen die je zeker in de zomer wilt dragen. Extra leuk aan espadrilles is bovendien dat deze schoenen niet alleen geschikt zijn voor dames, maar dat ze ook de outfit van de heren een zomers tintje geven. Het is niet voor niets dé schoen van de zomer!