Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Stijlvol én luchtig de zomer door? Zo draag je zakelijke zomerkleding als een heer!

De zomer is hét seizoen om er met je sloep op uit te trekken of om de barbecue weer eens aan te steken. T-shirt en korte broek aan en genieten maar. Wat het zakelijk kleden in de zomer betreft, kan het warme weer echter voor lastige situaties zorgen. Speciaal voor alle mannen: in dit artikel laten wij je kennismaken met de zakelijke zomerkleding voor heren. We geven je praktische tips, zodat je ook in de zomer goed voor de dag komt. Zakelijke zomerkleding voor heren hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn, zolang je weet wat stijlvolle én luchtige combinaties zijn. 

Een luchtige zakelijke outfit verdient een mooi paar bijpassende schoenen. Wat dacht je van een stel fraaie veterschoenen?

Zie je liever een elegante gespschoen aan je voeten?

Zomerkleding heren: maar dan zakelijk

Je zult niet snel klagen over warme temperaturen, maar je tijdens deze dagen zakelijk kleden kan een uitdaging zijn. Eigenlijk trek je het liefst een korte broek en een T-shirt aan. Deze look is weliswaar luchtig, maar niet echt professioneel te noemen. In de meeste branches wordt het niet gewaardeerd als je in een Hawaiishirt met shorts aan komt zetten. Goed, de campingoutfit mag dus in de kast blijven liggen. Maar wat draag je dan wel op tropische werkdagen? Aan de hand van verschillende keuzes laten we je hieronder zien hoe je je het best zakelijk kunt kleden in de zomer. Het is namelijk zeker mogelijk om je én zakelijk én zomers te kleden.

Keuze 1 zomerkleding heren: Een zomerpak of korte broek

Tijdens warme zomerdagen kies je waarschijnlijk liever voor een korte broek dan voor een driedelig pak. Helaas is het dragen van een korte broek op de meeste kantoren not done. Ook als het warm is kun je het best een mooi kostuum naar je werk dragen. Gelukkig is er een aantal tips voor het ideale zomerpak. Zo zorg je ervoor dat je er representatief uitziet, zonder dat je het veel te warm krijgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een linnen pak?

Zakelijke zomerkleding heren: tips voor het kostuum

Hieronder geven we je een aantal tips die je helpen het perfecte zomerpak samen te stellen.

Tip 1: Kies de juiste stof  

Het belangrijkste onderdeel voor een comfortabel pak in de zomer is de stof die gebruikt wordt. In de winter zijn vaak dikkere stoffen als wol gewenst. In de zomer ga je echter voor de wat luchtigere stoffen.

Linnen pak heren

Ideale stoffen voor een zomerpak zijn linnen en katoen. Deze stoffen ademen goed en zijn licht van gewicht. Let er wel op dat des te meer linnen er in de blend van je pak zit, des te informeler je stijl oogt.

Tip 2: Ga voor een lichtgewicht pak

Als je een goed ademende stof heeft, kan het pak alsnog benauwend aanvoelen. Dit komt vaak doordat het pak te zwaar is in gewicht. Een wat lichter pak draagt luchtiger. Om een licht pak te dragen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen het jasje ongevoerd te laten. Dit noemt men ook wel een unconstructed jasje. Het is voor een ongevoerd jasje belangrijk dat deze precies op maat is.

Tip 3: Houd het slank, maar niet té slank

Een zomerpak is vaak wat dunner dan een pak dat je in de winter draagt. Hierdoor kan de zakelijke zomerkleding voor heren qua model iets slanker gedragen worden. Een slanker model geeft overigens ook een frisse, zomerse look. Let er daarbij wel op dat je pak niet té strak zit. Dit is tijdens de warme dagen oncomfortabel, hoe dun de stof ook is.

Tip 4: Vergeet je stropdas niet

Ondanks de hoge temperaturen is het voor de zakelijke zomerkleding voor heren vaak wel gewenst een stropdas te dragen. Om het geheel zomers te houden kun je kiezen voor een gebreide of gehaakte das. Hiermee geef je je zomerpak een nonchalant uiterlijk.

Tip 5: Opvallen mag

Waar je in de herfst en winter wellicht voor iets ingetogener kleuren gaat, mag je in de zomer best opvallen. Kies voor een lichte kleur voor het pak en kijk hierbij eens verder dan beige of lichtblauw. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij een zomerpak mag je ook gaan voor opvallende knopen op uw jasje. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor knopen van parelmoer of hoorn. Deze geven je pak net een beetje meer pit.

Keuze 2 zomerkleding heren: Een colbert of blazer

Er bestaat nog weleens wat verwarring over het verschil tussen een colbert en een blazer. Beide zijn losse kledingitems. Dit betekent dat ze niet direct deel uit maken van je pak en er niet direct een passende broek bij hoort. Een colbert lijkt erg op het jasje van een pak. Deze is ook op maat gesneden en kent dezelfde lengte. Een colbert heeft een iets lossere pasvorm dan een blazer. Dit omdat een colbert ontworpen is om zowel binnen als buiten te dragen, waardoor hij over een trui of overhemd moet passen. De blazer heeft een wat strakkere vorm en sluit meer aan op het lichaam. Opvallende kenmerken van de blazer zijn de patch-zakken (zakken die op de blazer zijn genaaid) en speciale knopen die het jasje een bijzondere touch geven. Je kunt in de zomer zowel een colbert als een blazer dragen. Wat betreft de uitvoering van deze jasjes kun je dezelfde richtlijnen aanhouden als die voor je zomerpak.

Keuze 3 zomerkleding heren: Overhemd of T-shirt

Volgens de zakelijke kledingetiquette draag je onder je pak, colbert of blazer een net overhemd. In de zomer kun je kiezen tussen het overhemd of een T-shirt. Voor beide items is wel een aantal richtlijnen waar je je aan dient te houden.

Richtlijnen voor het overhemd

De richtlijnen voor het overhemd zijn in de zomer dezelfde als die voor het overhemd dat je in de andere seizoenen draagt. Zo heeft een goed overhemd de juiste pasvorm, geen borstzak en een boord zonder knopen. In de zomer is het aan te raden overhemden te dragen die volledig uit katoen vervaardigd zijn. Katoen ademt goed en zo ben je beter bestand tegen de warmte.

Richtlijnen voor het T-shirt

Een optie is om in de zomer een T-shirt onder je colbert of blazer te dragen. Het dragen van een T-shirt onder een pak raden wij af, omdat een pak net wat formeler is dan een colbert of blazer met een losse pantalon. Het dragen van een T-shirt zorgt voor een casual en sportief uiterlijk. Je kunt zelf het beste inschatten of deze kledingstijl voor jou en jouw werk geschikt is. Mocht je inderdaad een T-shirt willen dragen, dan stellen wij deze richtlijnen voor:

  • Kies voor een ronde hals, een v-hals komt snel ordinair en té informeel over;
  • zorg ervoor dat het T-shirt niet te strak, maar ook zeker niet te los zit;
  • een T-shirt met een opdruk, drukke print of felle kleur is af te raden. Wil je toch iets anders dan een effen T-shirt, ga dan voor een streep;
  • maak alleen gebruik van de mogelijkheid een T-shirt onder je colbert of blazer te dragen wanneer het erg warm is, anders draag je een overhemd.

Aan de hand van deze richtlijnen kun je op een gepaste manier een T-shirt dragen. Groot voordeel van een T-shirt ten opzichte van een overhemd, is dat je langer je colbert of blazer aan kunt houden zonder dat het te warm wordt. Dit heeft, al klinkt dit wellicht gek, als voordeel dat je langer een formele look aan kunt houden. Een overhemd zonder jasje, colbert of blazer is niet gewenst, evenmin als een overhemd met korte mouwen.

Keuze 4 zomerkleding heren: Nette broek of spijkerbroek

Tijdens de zomermaanden is het dragen van zakelijke zomerkleding voor heren een hele uitdaging. De verleiding is soms groot om een spijkerbroek uit de kast te pakken en het pak te laten hangen. Toch is het vanuit zakelijk oogpunt gewenst om ook in de zomer een pak te blijven dragen. Mocht je er echter voor kiezen om een colbert of blazer met een 'losse' broek te dragen, zorg er dan voor dat de broek klaar is voor de zomer.

Zakelijke zomerkleding heren: de broek zomerklaar maken

Zoals we bij keuze 1 al vertelden, is het niet de bedoeling dat de broek te strak zit. Een strakke broek zorgt voor extra warmte. Daarnaast mag de broek ook niet te veel om je benen wapperen. Qua lengte geldt over het algemeen dat de onderkant van je broek je schoen raakt en er een lichte vouw ontstaat. In de zomer mag je broek echter best een stukje korter. Door de broek net een stuk boven je schoen te laten zweven, zorg je voor heerlijke verkoeling via de enkels. Een enkele centimeter kan al een wereld van verschil maken.

Keuze 5 zomerkleding heren: Loafers of leren schoenen

Je weet nu hoe je je pak, colbert, blazer, overhemd, T-shirt en broek af kunt stemmen op het warme zomerweer. Er blijft nu echter nog een belangrijk onderdeel over: je schoenen. De verleiding is groot om je prachtige leren veterschoenen het gehele jaar door te dragen. In de zomer kan dit echter zorgen voor onnodig warme voeten, zeker tijdens tropische temperaturen. Wij raden je daarom aan om in de zomermaanden over te stappen op wat lichtere schoenen. Ook passen wat lichtere en meer zomerse schoenen beter bij je zomerpak dan zwaar ogende leren schoenen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om loafers onder je pak te dragen. Mocht je toch veterschoenen willen dragen, kijk dan eens naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een lichte suède schoen.

Zakelijke zomerkleding voor heren samengevat

We hebben je een aantal praktische tips gegeven wat betreft de zakelijke zomerkleding voor heren. Ook in de zomer kun je stijlvol en zakelijke kleding dragen, zolang je op een aantal zaken let. De zakelijke kledingetiquette voor heren is tijdens de warme dagen wel iets soepeler, maar niet geheel verdwenen. Wanneer je zakelijke zomerkleding wilt dragen, is de allereerste stap het kiezen van de juiste stof. Wanneer je voor een luchtige stof kiest, zul je merken dat je direct een comfortabel zomerpak in handen hebt. Het leuke aan de zomer is dat je nu iets gewaagder kunt zijn in je kleurenkeuze. Het is immers de tijd van vrolijke en lichte kleuren. Mocht je een T-shirt willen dragen onder je colbert of blazer zorg er dan voor dat dit een goed uitziend en verzorgd T-shirt is. Qua schoenen kun je het beste kiezen voor loafers of bijvoorbeeld schoenen van suède. En met een paar faaie veterschoenen of gespschoenen scoort u ook altijd punten. Nu ben je klaar voor een stijlvolle én luchtige zomer.