Skip to content
Fijnproever in schoenen
Witte dames sneakers gedragen door vrouw in groene rok en blouse
Ga terug

Vegan schoenen

Was je vroeger nog een uitzondering wanneer je vegetarisch at, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op als je helemaal niets eet of draagt waar dieren of dierlijke producten aan te pas zijn gekomen. Oftewel: je gaat als vegan door het leven. Als er één ding is waar je als vegan een statement mee kunt maken, dan zijn het wel je schoenen. Vegan schoenen zijn daarom ook heel erg upcoming. Verschillende merken bieden de mooiste vegan schoenen. Maar wat is vegan zijn dan precies? En wat is vegan leer en waarom is het zo’n trend? Wij praten je bij.

Vegan schoenen

Als je eenmaal in de wereld van de vegan schoenen duikt, dan val je van de ene verbazing in de andere. Zo zijn de materialen waar vegan schoenen van worden gemaakt ronduit verrassend te noemen. Denk in plaats van leer, suède en nubuck eerder aan appelschillen (Apple Skin), PU/PVC, paddenstoelen, ananasschillen (Piñatex) en cactus. Wie had gedacht dat je van een van deze dingen onwijs toffe schoenen kunt maken? Toch is het zo. Er zijn merken die zich in rap tempo aan het ontwikkelen zijn wat betreft het gebruik van vegan materialen.

Vegan leersoorten

Er is een aantal vegan leersoorten te onderscheiden. We zetten ze voor je op een rijtje en lichten ze kort toe.

Gefermenteerde appelschillen

Wat krijg je als je appelschillen fermenteert? Juist. Appelleer. In onze winkels en webshop vind je het merk WOMSH. Dit merk maakt schoenen van onder andere appelleer. En mooi dat ze zijn!

Diervrij PU/PVC

Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) is een populair materiaal om vegan schoenen mee te maken. Het is 100 procent diervrij, maar en dat moet gezegd worden: bij het productieproces waar PU of PVC wordt gebruikt, komt heel veel water aan te pas. Dus diervrij: ja. Milieuvriendelijk: nee.

Fluweelzachte paddenstoelen

Ze zijn zeldzaam, maar ze zijn er wel. Schoenen gemaakt van fluweelzacht paddenstoelenleer. Paddenstoelenleer wordt ook wel het suède onder de vegan leersoorten genoemd.

Tropisch Piñatex

Een ananas is een tropische vrucht. Heerlijk om te eten en ook fijn om je voeten in te steken. Vegan schoenen gemaakt van ananasschillen. Lang verhaal kort: met behulp van de cellulose vezels uit de ananasbladeren en polymeer, wordt er een textiel gemaakt waar uiteindelijk vegan schoenen uit voortkomen. Knap, nietwaar?

Vegan cactusleer

Een cactus overleeft alles. Dus een schoen gemaakt van cactusleer, daar kun je heel wat seizoenen van genieten. Niet alle cactussen zijn overigens geschikt om om te toveren tot pareltjes van schoenen, maar de nopalcactus wel.

Wit met roze Veja sneakers

Vegan schoenen en duurzame schoenen

De groep die zich bewust is van zijn consumptiegedrag is groeiende. Rekening houden met Moeder Aarde is voor de nieuwe generaties zelfs een logisch iets. Dat betekent dat je je bewust bent van wat je eet, draagt en doet. Maar het is ook best even zoeken waar je moet zijn en wat bij jou past. Allereerst is het goed om te weten wat het verschil is tussen vegan schoenen en duurzame schoenen.

Vegan schoenen worden gemaakt van diervrije materialen, zoals appelschillen, cactussen, paddenstoelen, en PU/PVC.

Duurzame schoenen hoeven niet vegan te zijn. Maar zijn wel op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Denk aan minimaal waterverbruik en afvalproductie, geen chemicaliën maar wel fairtrade producten, zoals gerecyclede producten, en goede werkomstandigheden.

Je hebt de jackpot gewonnen als je vegan schoenen vindt die op duurzame wijze zijn geproduceerd. Womsh is een merk dat een vegan schoenenlijn heeft en deze op duurzame wijze produceert. Ook Premium Basics maakt vegan schoenen geproduceerd op een duurzame manier.

Wat is vegan?

Als je vegan bent, dan eet of draag je niets waar dieren of dierlijke producten voor zijn gebruikt. Je eet niet alleen geen vlees en vis, je eet of drinkt ook geen zuivel, en eet geen eieren of bijvoorbeeld honing. Zo’n 1,5 procent van de Nederlandse bevolking is vegan. Ter vergelijking: zo’n 4 procent eet vegetarisch. Deze cijfers zijn constant in ontwikkeling en de verwachting is dat het aantal vegans en vegetariërs blijft groeien. En daar wordt commercieel ook op ingesprongen. Grote fastfoodketens bieden sinds enige tijd ook vegan eten aan. Zo kun je tegenwoordig vegan nuggets krijgen, vegan burgers, vegan gehakt, vegan pizza, vegan ijs enzovoort. Je las zojuist al dat vegan schoenen nog niet per se de schoenenmarkt domineren, maar er worden wel steeds meer innovatieve vegan leersoorten ontwikkeld.

De vegan lifestyle en de trends

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de vegan lifestyle steeds populairder. Het aantal veganisten zal procentueel dus toenemen. Dit heeft onder andere te maken met bewustwording, maar ook met zoiets tastbaars als de ‘vleestaks’. Wanneer die eenmaal wordt ingevoerd, kan de vleestaks als een katalysator werken en meer mensen richting een vegan lifestyle sturen. Ook speelt gemak mee. Voorheen was veganistisch eten maken best lastig. Tegenwoordig is (bijna) ieder gerecht om te turnen in een veganistsich gerecht. Wat betreft kleding en schoenen poppen er ook steeds meer alternatieven op.

We spreken nu van een ‘trend’, maar veganisme is al eeuwen oud. 5000 jaar geleden aten mensen in India al veganistisch, gebaseerd op de overtuiging dat gezondheid voortkomt uit een evenwicht tussen lichaam en omgeving. Daarom aten Indiase mensen zo plantaardig mogelijk. Steeds meer geloven pikten deze levenswijze op en zo liep het veganisme als een rode draad door diverse culturen en historie.

Wit, met groen en grijze Veja sneakers

Vegan schoenen van de mooiste merken

Vegan is dus niets nieuws. Het is ook niet echt een trend. Het is een leefstijl die er altijd is geweest, maar die op dit moment wel steeds meer bekendheid krijgt. In de schoenenbranche vindt vegan ook steeds beter zijn weg van de maker naar de drager. Er zijn verschillende schoenenmerken die óf helemaal vegan zijn, óf die een vegan schoenenlijn hebben opgezet. Ook in onze winkels en in de webshop verkopen we merken die vegan schoenen maken.

Schoenenmerken die vegan schoenen maken, zijn onder andere WOMSH, VEJA, WODEN en Premium Basics. Een bekend vegan tassenmerk is Hvisk.

WOMSH vegan schoenen worden gemaakt van appelschillen en PU/PVC. Daarnaast worden de schoenen eco-vriendelijk geproduceerd in Italië.

VEJA vegan schoenen bestaan uit bio-katoen, wild rubber en gerecyclede plastic flessen. VEJA koopt deze producten rechtstreeks in van de boeren of de gemeenschappen die de producten verzamelen om hen zo een eerlijke prijs te kunnen geven.

WODEN vegan schoenen worden gekenmerkt door het gebruik van kurk. Kurk is een duurzaam materiaal dat op boomvriendelijke wijze wordt verwijderd van de kurkboom.

Premium Basics maakt vegan schoenen overgoten met een Italiaans sausje. De schoenen bestaan uit vegan leer, veters gemaakt van gerecycled PET en lijm op waterbasis zonder chemische toevoegingen.

Lekker lopen op vegan schoenen

Als je vegan schoenen ziet of draagt merk je geen verschil met ‘gewone schoenen’. Vegan schoenen zien er mooi uit, staan net zo hip en lopen lekker. Misschien lopen ze zelfs nog wel iets lekkerder dan andere schoenen, omdat ze zo goed zijn voor dier en milieu. Je zou het gewoon eens moeten ondervinden. Bekijk onze vegan schoenen eens op je gemak, probeer ze eens en wie weet wil je nooit meer anders.