Skip to content
Fijnproever in schoenen
Katja  - 
Ga terug

Hoe niet de kleren, maar oxford schoenen de man maken!

Oxford schoenen: je hebt vast weleens gehoord van deze populaire herenschoenen. Misschien heb je zelfs wel een paar in de kast staan. Maar weet je ook wat een oxford schoen nou precies een oxford schoen maakt? Waar de schoenen vandaan komen en welke verschillende soorten oxford schoenen er zijn? Deze elegante, nette schoenen kunnen zowel formeel als casual prima gecombineerd worden. Niet voor niets zijn deze schoenen dus erg populair. In dit artikel gaan we wat dieper in op de oxford schoen en laten we je zes verschillende looks met deze schoenen zien.

Kenmerken van oxford schoenen

Over het ontstaan van oxford schoenen is wat onduidelijkheid. Er is een verhaal over de geschiedenis van de oxford schoen, maar of dit verhaal kloppend is zal altijd een raadsel blijven... Het verhaal gaat jaren terug, naar het jaar 1800, toen mannen vooral laarzen droegen. Dit waren vooral hoge laarzen, vaak ook met een relatief dikke zool en met drukkers in plaats van veters. Hoewel deze laarzen veelvuldig gedragen werden door mannen, waren ze niet bepaald comfortabel. En zo ontwierpen studenten van Oxford University rond 1825 een nieuw soort schoen die lager en comfortabeler was: de oxford schoen. De schoen zag er niet direct uit zoals wij hem vandaag de dag kennen. Het eerste model was wat hoger, de zool was vrij dik en deze schoen had ook nog geen veters.

In de loop der jaren werd de zool dunner, werden er veters toegevoegd en werd ook de schoen verlaagd tot onder de enkel. Uiteindelijk ontstond de populaire oxford schoen zoals we hem tegenwoordig kennen. Hoewel niemand weet of dit verhaal klopt, klinkt het vrij plausibel. Of de geschiedenis nu klopt of niet, feit is dat oxford schoenen enorm populair zijn. En dat is niet zonder reden, want deze mooie herenschoenen kunnen zowel zakelijk als casual erg stijlvol gecombineerd worden. Maar hoe zijn oxford schoenen te herkennen? En waarin verschillen deze van, bijvoorbeeld, derby's of monk straps? Globaal gezien, zijn er drie kenmerken aan te wijzen waaraan oxford schoenen te herkennen zijn:

  1. Een gesloten vetersluiting
  2. Een lage hak
  3. De enkel is zichtbaar

Het belangrijkste kenmerk van oxford schoenen is de gesloten vetersluiting. De 'flappen' waar de veters doorheen zitten, zitten vast aan de schoen. Dit wil zeggen dat de wreef niet gemakkelijk opengeslagen kan worden. De wreefsluiting zit hierdoor dicht tegen elkaar en ziet eruit als een soort 'streepje'. Dit in tegenstelling tot derbyschoenen, die een open vetersluiting hebben waardoor de wreef gemakkelijk opengeslagen kan worden en de tong van de schoen naar voren kan worden gehaald. Monk strap schoenen daarentegen zijn weer een totaal ander soort schoenen. Dit zijn namelijk geen veterschoenen, maar schoenen met 'straps', oftewel gespen.

Verschillende soorten oxford schoenen

Uiteraard zijn oxford schoenen er in verschillende kleuren en materialen. Maar wist je dat er ook verschillende typen oxford schoenen zijn? We vertellen je nu hoe je de meest voorkomende varianten kunt herkennen.

null

Nette schoenen mannen: plain oxford

De plain oxford is eigenlijk de basisvariant van de oxford schoenen. Deze schoenen hebben bijvoorbeeld geen brogue details of een toe cap. Deze variant van de oxford schoen is simpel, elegant en tijdloos.

null

Oxford schoenen: cap toe oxford

Eén van de populairste varianten van de oxford schoen is de cap toe oxford. Bij deze schoen is op de neus een extra stuk leer of suède bevestigd, de zogenaamde toe cap. Dit kleine detail zorgt ervoor dat de schoen een bijzondere uitstraling krijgt.

null

Nette schoenen mannen: wingtip oxford

De wingtip oxford heeft een detail op de neus dat doorloopt tot halverwege de schoen. Dit wordt een wingtip genoemd. Van bovenaf gezien heeft dit detail de vorm van een 'W' of een 'M'. Deze wingtips zijn vaak versierd met een brogue patroon. Deze schoenen combineren heel goed met casual outfits.

null

Oxford schoenen: brogue oxford

Brogue oxfords zijn - de naam verraadt het al - oxford schoenen met brogue details. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld sierstiksels op de schoenen zijn aangebracht, of perforaties. Brogue schoenen zijn de laatste jaren behoorlijk in populariteit gestegen.

null

Nette schoenen mannen: wholecut oxford

Een wholecut oxford is een oxford schoen die vervaardigd is uit één stuk leer. Deze schoen heeft geen toe cap, wingtip of andere details. Hoewel de 'basis' oxford schoen de plain oxford wordt genoemd, is de wholecut oxford eigenlijk veel meer 'plain'.

Oxford schoenen en 6 inspirerende looks 

Dat oxford schoenen zowel formeel als casual gedragen kunnen worden, bewijzen onderstaande looks.

1. Oxfords schoenen: business casual

(Bron)

Bij deze look zien we dat een paar oxfords wordt gecombineerd met een business casual outfit. De sweater zorgt voor een casual uitstraling, maar in combinatie met het overhemd dat eronder gedragen wordt is de outfit ook zakelijk. En ook het colbert zorgt voor een formelere uitstraling. Deze outfit kun je dragen wanneer je bijvoorbeeld een dag op kantoor zit, of een zakelijke bijeenkomst heeft die niet té formeel is. Maar ook in je vrije tijd kun je deze outfit prima dragen. Deze look is netjes maar tegelijkertijd erg vlot.

2. Nette schoenen mannen: een combinatie van casual en chic

(Bron)

Deze look is vrij formeel, vanwege het overhemd en de stropdas. Toch maken de opgerolde broekspijpen het geheel wat speelser. De oxford schoenen vallen door de opgerolde broekspijpen extra op onder deze outfit. Deze outfit is zowel formeel als casual te dragen. Om de outfit wat meer informeler te maken zou je de stropdas kunnen weglaten en om de outfit nét wat formeler te maken zou je er een jasje op kunnen dragen. Ideaal als je bijvoorbeeld eerst een formele zakenbespreking hebt en daarna gelijk door moet naar een informelere afspraak!

3. Oxford schoenen: suit up

(Bron)

Deze look bewijst dat oxford schoenen ook erg goed kunt combineren met een pak. Hier wordt een paar cap toe oxfords gedragen onder een pak. Dit geheel heeft een formele, zakelijke en elegante uitstraling. Tegelijkertijd is deze look totaal niet oubollig maar juist erg modern. De kleur van de tas en de oxford schoenen komt perfect overeen. De sjaal die hier gedragen wordt als accessoire maakt het geheel helemaal af. Met deze outfit kun je zeker verschijnen op een zakelijke afspraak!

4. Oxfords schoenen en een jeans

(Bron)

Ook in deze look zien we typische business casual kenmerken terug, zoals het overhemd en colbert. Deze worden gedragen op een jeans, wat het geheel een meer nonchalante uitstraling geeft. In combinatie met de overjas en de sjaal krijgt het geheel een fashionable, chique uitstraling. En daar dragen de oxford schoenen uiteraard ook aan bij. Bij deze outfit wordt een paar toe cap oxfords gedragen in een mooie cognackleur. Deze passen goed bij het geheel. Daarnaast zijn het donkerblauwe colbert en de jeans goed gematcht. Ook de sjaal past hier perfect bij. Over deze outfit is duidelijk nagedacht!

5. Nette schoenen mannen: opvallende oxfords

De oxford schoenen die onder deze outfit worden gedragen zijn wel erg bijzonder! De schoenen zijn een combinatie van verschillende materialen én verschillende kleuren. Met zulke bijzondere schoenen voeg je echt iets toe aan je outfit. De outfit die we op deze foto zien is op zich niet erg spectaculair, maar in combinatie met de schoenen wordt de look wel erg bijzonder en stijlvol. Zou jij zulke gewaagde schoenen durven dragen?

6. Oxford schoenen: strak in pak

(Bron)

Deze look laat zien dat oxford schoenen ook op een formele manier gecombineerd kunnen worden. En dat hoeft helemaal niet saai of suf te zijn. Deze look zorgt namelijk voor een stijlvolle, moderne uitstraling. De zwarte cap toe oxfords die hier gedragen worden onder een pak, maken de outfit helemaal af. De kleuren van het pak, het overhemd, de riem en de schoenen passen allemaal perfect bij elkaar. Het hele plaatje klopt. Bij een zakelijke afspraak scoor je zeker punten met deze outfit.

Oxfords: de musthave onder de nette schoenen voor mannen

Een paar fraaie oxfords maakt deel uit van de garderobes van mannen die zowel stijlvol als classy voor de dag willen komen. Zoals je hebt kunnen zien kan een paar oxford schoenen zowel business als casual worden gedragen. De nette veterschoen kent vele varianten en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Dat maakt spelen met een paar oxfords ook zo leuk. ga je voor klassiek of geef je er een casual draai aan? It's up to you!