Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Dr. Martens combineren: 6 leuke, stoere en vrouwelijke manieren

Dokter Martens-of afgekort Dr. Martens-, ze bestaan al heel wat jaren. Hoewel ze voorheen vooral gedragen werden door aanhangers van bepaalde muziekstromingen en bestempeld werden als 'alternatief', zien we ze tegenwoordig veelvuldig in het dagelijkse straatbeeld. Deze laarzen zijn een echte musthave voor elke vrouw en kunnen het hele jaar door gedragen worden. Hoewel de laarzen helemaal hot zijn, kunnen we ons wel voorstellen dat ze in eerste instantie misschien wat lomp ogen. Om je te laten zien dat de laarzen echt niet lomp zijn, tonen we zes manieren om jouw nieuwe Dr. Martens te combineren!

Dr. martens combineren

Dat de laarzen gaaf zijn, is een onvoldrongen feit. Toch kunnen we ons ook voorstellen dat je moeite hebt met het combineren van de uitgesproken laars. Geen zorgen, wij weten wel raad met zo'n combinatie-issue. Hieronder laten we je zes combinaties zien, die stuk voor stuk modieus verantwoord zijn. Zo weet jij straks precies hoe je zowel een stoere als vrouwelijke look creëert met jouw favoriete Dr. Martens.

1. Dr. martens combineren: met een skinny jeans

Er zijn eigenlijk weinig schoenen die het niet goed doen in combinatie met een skinny jeans. En ook de Dr. Martens kun je perfect dragen onder een skinny jeans. Hiermee geef je je outfit een stoere touch. Door een mooie blouse of een schattige top op de jeans te dragen, houd je  de outfit toch erg vrouwelijk. Maar een skinny jeans kan ook wat meer casual gedragen worden in combinatie met Dr. Martens. Draag een simpel T-shirt, een stoer jack of een trui op de jeans en je hebt een prima casual outfit. Wil je Dr. Martens dragen in combinatie met jeans, kies dan wel het liefst voor een skinny jeans, omdat deze in de laarzen gedragen kan worden. Wanneer je een jeans over de laarzen draagt, is alleen de neus zichtbaar. Dit is natuurlijk zonde van de laars, maar de laarzen kunnen hierdoor ook wat lomp ogen. Dat is waarschijnlijk niet wat je wil bereiken met je outfit. 

Tip: Draag je jouw Dr. Martens laarzen met een skinny jeans? Kies dan liever voor een wat donkerdere jeans. Een te lichte jeans geeft, in combinatie met de (over het algemeen) donkere Dr. Martens een té hard contrast waardoor uw benen automatisch korter lijken.

2. Dr. martens outfit: met een lieflijk jurkje

Maak een mix van stoer en schattig, door de Dr. Martens onder een lieflijk jurkje te dragen. Hoewel dit in eerste instantie misschien een wat vreemde combi lijkt, is het effect dat je hiermee creëert juist heel erg fashionable. We zien op de afbeelding hierboven dat de laarzen er ineens een stuk minder lomp uitzien door ze te combineren met een jurkje. De combinatie van stoer en schattig zorgt ervoor dat je er met deze laarzen nog steeds erg vrouwelijk uitziet. Dit is een prima outfit voor een gezellige lunch met vriendinnen of een dagje struinen door de stad. Vergeet je warme teddy niet aan te trekken!

3. Dr. martens dames: met een (mini)rok

Je kunt Dr. Martens combineren met een minirok. Zowel in het voorjaar als in het najaar doet deze combinatie het goed. In het voorjaar kun je de Dr. Martens dragen onder een rokje met blote benen en in het najaar met een panty. Hoewel je er misschien in eerste instantie niet direct aan zou denken om Dr. Martens te dragen onder een rokje met blote benen, is op bovenstaande afbeelding te zien dat dit een hele leuke combinatie is. Het rokje en de opgeknoopte blouse zijn supervrouwelijk. De Dr. Martens laarzen geven het geheel een wat stoerdere uitstraling, zonder dat de outfit daardoor lomp of minder vrouwelijk wordt. Wat ons betreft een perfecte combinatie, deze outfit!

4. Dr. martens combineren: met een gebreid jurkje

Ieder najaar zien we weer een aantal begerenswaardige exemplaren voorbij komen: de gebreide jurk. Met de koude dagen voor de deur is deze extra warme jurk onmisbaar in de garderobe. En wanneer het voorjaar aanbreekt kunt u een wat dunnere gebreide jurk met blote benen prima met Dr. Martens combineren. Gebreide jurken hebben een beetje een nonchalante uitstraling en zitten bovendien erg comfortabel. De look die we zien op de afbeelding hierboven is wat nonchalant, en toch ook erg vrouwelijk. Met een mooie tas maak je deze outfit helemaal af. Zo zie je er binnen een handomdraai ontzettend fashionable uit!

5. Dr. martens outfit: met een leuke panty

Dr. Martens combineren met een panty die een grappig of gek printje heeft, zorgt voor een leuk effect. Een ietwat zakelijke outfit krijgt op deze manier een kleine knipoog. Op de afbeelding hierboven zie je dat de outfit een informele twist krijgt, door onder het jurkje een panty met stippen te dragen. Als er bij deze outfit gekozen was voor een normale, effen zwarte panty, was de outfit wellicht wat saai geworden. De panty met stippen geeft de outfit een leuke uitstraling, zonder dat het kinderachtig wordt. Het nette jurkje en de nette jas zorgen ervoor dat de outfit wel business genoeg blijft.

6. Dr. martens dames: met hoge sokken

Normaal is het eigenlijk not done, maar bij Dr. Martens staat het juist cool en speels sokken die een stukje boven de laarzen uitkomen. Vooral in combinatie met een rokje of jurkje staat dit erg leuk. Wil je voor veilig gaan, kies dan voor effen grijze of zwarte sokken. Wilt je jouw outfit een gekke twist geven? Dan kun je kiezen voor sokken in een felle kleur of met een grappige print. Op bovenstaande afbeelding zien we, dat er ook voor gekozen is om de sokken een stukje boven de Dr. Martens laarzen uit te laten komen. Dit zorgt ervoor, dat de outfit een wat nonchalante uitstraling krijgt, terwijl de blazer er juist voor zorgt dat de outfit niet té nonchalant wordt.

Dr. Martens - de geschiedenis

Dr. Martens staan bekend om hun duurzaamheid en comfort. Dankzij het eenvoudige design zijn deze laarzen gemakkelijk te combineren met een eigen kledingstijl. De laarzen zijn momenteel echt een hot mode-item. Toch is dat niet altijd zo geweest: Dr. Martens werden aanvankelijk verkocht als werklaarzen en zelfs als tuinschoenen. Hoe zijn die werklaarzen veranderd in het mode-item van nu?

De oorsprong

In 1945 brak de Duitse soldaat dr. Klaus Maertens zijn voet. Om het herstel van zijn voet te bevorderen, ontwierp hij een unieke schoenzool met een luchtkussen. Dit was totaal iets anders dan de traditionele harde leren zool uit die tijd. Hij maakte een prototype en toonde dit aan werktuigbouwkundige dr. Herbert Funck. Samen gingen de heren met dit concept aan de slag en in 1947 begonnen ze met de productie van laarzen met deze luchtkussenzolen. Ze bouwden een goedlopend bedrijf op en besloten om in 1959 dit concept ook in het buitenland te promoten. De advertentie van de laarzen kwam onder ogen van Bill Griggs, die in Engeland een goedlopend schoenenbedrijf runde. Bill zag hier potentie in en vroeg een exclusieve vergunning aan voor het produceren van deze laarzen. Er werden een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de laarzen, zoals een andere hak, het typerende gele stiksel in de zool, een gegroefde zoolrand en uniek zoolpatroon. De laarzen kregen de merknaam 'Airwair' en op 1 april 1960 zag de eerste achtgaatse Dr. Martens laars, de '1460', het levenslicht. De naam van deze laars is afgeleid van zijn geboortedatum (1-4-1960).

Door de jaren heen

In de beginperiode werden Dr. Martens vooral gedragen als werklaarzen door Britse arbeiders. De laarzen werden dan ook gezien als goedkope laarzen voor de arbeidersklasse. Geheel onverwacht werden de Dr. Martens echter opgepikt door liefhebbers van ska-muziek. Pete Townsend van 'The Who' was de eerste beroemdheid die de laarzen ging dragen. Hij was trots op zijn arbeidersverleden en droeg de Dr. Martens als symbool van opstandigheid. De werklaars werd vanaf dat moment een gewild mode-item in diverse muzikale subculturen.

Bijna failliet

In 2000, kort na de veertigste verjaardag van het merk, daalde de verkoop zo drastisch dat alle fabrieken op één na in Groot-Brittannië hun deuren moesten sluiten om een faillissement te voorkomen. Vanaf 2003 werd er nieuw leven in het merk geblazen. Topontwerpers van over de hele wereld kwamen met een eigen design van de klassieke '1460' laars. Inmiddels zijn de laarzen weer helemaal terug in het modebeeld en worden ze al lang niet meer alleen door punkers of rockers gedragen. Heb jij al een paar Dr. Martens in de kast staan? Je hebt nu in elk geval voldoende inspiratie om Dr. Martens te combineren zonder dat het te stoer of onvrouwelijk wordt!