Skip to content
Ga terug

De klassieker onder de nette schoenen: dit is hoe je derby schoenen stijlvol combineert

De wekker gaat, je stapt uit bed en je kleedt zich aan voor weer een drukke werkdag. Je trekt je pak aan, knoopt je stropdas vast en pakt een paar nette schoenen uit de kast. Hoewel de naam je misschien niet veel zegt, is de kans groot dat dit derby schoenen zijn. Als het op nette schoenen aankomt, zijn derby schoenen wat ons betreft echte klassiekers. Maar wat maakt derby schoenen nu zo bijzonder? En derby schoenen combineren, hoe gaat dat precies in zijn werk? In dit artikel leggen we het je helemaal uit. We vertellen eerst uitgebreid welke kenmerken derby schoenen tot derby schoenen maken en bespreken daarna verschillende looks waarbij duidelijk wordt dat derby schoenen combineren zowel op een formele als op een informele manier kan.

null

Derby schoenen geanalyseerd

Derby schoenen zijn echte klassiekers die bij vrijwel iedere man in de kast staan. Niet gek ook, want de schoenen zijn prachtig, tijdloos en superstijlvol. Maar weet je waar je een derby schoen nu precies aan kunt herkennen? Nee? Geen nood, wij leggen het hieronder uit!

Derby schoenen hebben één opvallend kenmerk dat ze onderscheidt van welk ander type schoen dan ook, namelijk de zogenoemde ‘flappen’. Deze flappen zitten zowel links en rechts ter hoogte van je enkel op de wreef van de schoen gestikt. Bijzonder is dat deze flappen niet helemaal rondom vast zijn gestikt, maar dat ze slechts aan één zijde aan de schoen bevestigd zijn. Door de andere zijde zijn de veters geregen. Door je veters aan te trekken en te strikken trek je dus eigenlijk de twee flappen naar elkaar toe en bedek je de lip van de schoen. Hierdoor ontstaat een chique, stijlvolle, ingetogen en netjes afgewerkte schoen die sowieso past bij iedere zakelijke, formele of chique outfit.

Het karakter van de derby schoen is over het algemeen dus vrij ingetogen. Maar wat als je dat nou niet wilt? Wat als je van een meer uitgesproken schoen houdt? Betekent dit dat je dan geen derby schoenen kunt dragen? Nee hoor, er zijn gelukkig ook verschillende derby schoenen met een wat uitgesprokener en opvallender uiterlijk. Bij deze schoenen is bijvoorbeeld met behulp van brogues een speels en sierlijk karakter gecreëerd.

Brogues? Nog nooit van gehoord? Wij leggen je uit wat het is! Brogues zijn eigenlijk allemaal kleine perforaties in je schoen. De perforaties hadden vroeger de functie om water af te voeren, maar worden inmiddels enkel ter decoratie aangebracht. Er zijn grofweg drie soorten brogues te onderscheiden:

  • Full brogue: de perforaties zijn in een sierlijke W-vorm op de neus van de schoen aangebracht. Ook zijn er vaak perforaties aangebracht op of rondom de stiknaden. Een andere benaming voor deze stijl is wingtip. Deze eerste stijl is de meest sierlijke stijl onder de brogues.
  • Semi brogue: bij semi brogues zijn er zowel sierlijke als strakke perforaties aangebracht op de neus van uw derbies. De strakke perforaties, die vaak horizontaal over de neus van de schoen lopen, worden echter nog wel eens weggelaten. Een andere benaming voor dit type brogue is half brogue.
  • Quarter brogue: deze vorm van decoratie is eigenlijk de meest ingetogen variant. Kenmerkend is namelijk een strakke lijn van perforaties die horizontaal over de neus van de schoen loopt.

Waarom derby schoenen zowel formeel als informeel zijn

Van origine zijn derby schoenen natuurlijk zakelijke, nette schoenen. Dit is echter allang niet meer alleen zo. Het uitgangspunt van derby schoenen, de twee losse flappen, wordt namelijk ook steeds meer verwerkt in informele en vrijetijdsschoenen.

We laten je hieronder met een aantal voorbeelden zien hoe de derby schoenen zijn geëvolueerd van heel formeel naar informeel.  

Wat een verschil, hè? Hierboven is goed te zien hoe de kenmerken van derby schoenen in de loop der jaren niet alleen op heel formele, maar ook op heel informele schoenen terug te vinden zijn. We bespreken de schoenen hieronder afzonderlijk om je te laten zien hoe derby schoenen combineren precies in zijn werk gaat.

Op en top chic

De lakleren schoenen van Magnanni (eerste links) zijn vooral geschikt voor een black-tie of een white-tie evenement. Deze derby schoenen combineren doe je dan ook met een prachtige smoking, een wit overhemd en een zwarte vlinderdas. Zo zie er zeker uit om door een ringetje te halen!

Net, maar niet over de top

De iets minder formele, maar nog steeds superchique derby schoenen (tweede van links) zijn ook van Magnanni. Deze derby schoenen combineer je bijvoorbeeld met een mooi kostuum. Hierdoor zijn de schoenen zowel geschikt om te dragen naar kantoor als naar een chic feest.

Casual-chic

Nu komen we aan bij de wat minder formele derby schoenen. Rechts van het midden zie je bijvoorbeeld een paar van Nubikk. Je kunt deze derby schoenen combineren met een mooie spijkerbroek, maar bijvoorbeeld ook met een prachtige chino. Draag deze schoenen onder andere naar kantoor -mits de etiquette op je werk het toelaat- of als je op familiebezoek gaat.

Casual krijgt de overhand

Tot slot de meest casual derby schoenen, een prachtig paar van Mephisto. Deze schoenen, rechtsonder gepositioneerd, zijn echt voor in je vrije tijd. Zo kun je deze derby schoenen combineren met een mooie spijkerbroek en een T-shirt, maar bijvoorbeeld ook met een mooie korte broek. Uitermate geschikt voor een dagje park, strand of muziekfestival.

Derby schoenen combineren

Dat derby schoenen inmiddels zowel formeel als informeel gedragen kunnen worden, wil niet zeggen dat ze niet meer als formele schoen te boek staan. Juist niet! Ook voor een nette schoen zit je bij derby schoenen combineren nog hartstikke goed, mits je de juiste schoen kiest natuurlijk.

We laten je hieronder verschillende looks zien, zodat duidelijk wordt hoe derby schoenen combineren zowel voor een formele als voor een informele outfit kan zorgen.

Derby schoenen combineren: casual met een vleugje chic

Wat vind jij? Is deze eerste outfit meer formeel of juist meer casual? Wat ons betreft kan het allebei! De jeans en de derby sneakers zorgen natuurlijk voor een casual outfit, maar het overhemd en de colbert geven het geheel weer een hele nieuwe stijldimensie.

Door het overhemd over de broek en niet in de broek te dragen wordt het vrije en jonge gevoel dat deze outfit bij ons oproept, extra versterkt. Heb je een feestje op de planning staan, ga je naar de verjaardag van je moeder of ga je gezellig met je vrienden uit eten? Dan is deze outfit supergeschikt.

Derby schoenen combineren: zomers en stijlvol

Deze tweede outfit is op en top zomers. Dit wil echter niet zeggen dat deze niet stijlvol is. Heb je een feest met vrienden en familie of gaa je samen met je vrouw een weekendje weg? Kijk dan eens ter inspiratie naar bovenstaande outfit.

De lichte kleuren van het overhemd en de colbert zorgen voor een fris tintje en de korte broek accentueert natuurlijk het lekkere zomerse weer. Doordat ervoor gekozen is om de derby schoenen te combineren zonder sokken, wordt ook hier het zomerse gevoel extra benadrukt, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de stijl.

Overige accenten die de outfit wat extra cachet geven zijn de pochet en de bijzondere riem die qua kleur en materiaal matcht met de derby schoenen.

Derby schoenen combineren: sportief all the way

Iets minder zomers, maar daardoor niet minder mooi. Bij deze derde outfit zijn wederom casual derby schoenen gecombineerd. De outfit is perfect voor een regenachtige dag, waarbij je van hot naar her moet rennen om bijvoorbeeld uw kinderen naar sportclubs, muziekles en vriendjes of vriendinnetjes te brengen. En ook als je bij vrienden, kennissen of familie op bezoek gaat voor een lekkere kop koffie is dit je outfit.

Hoewel er verschillende kleuren verwerkt zijn in de outfit, oogt deze niet rommelig of onverzorgd. Dit komt doordat de kleuren goed op elkaar zijn afgestemd. Bovendien komt de blauwe kleur van de schoenen terug in de sweater, waardoor er een mooi geheel ontstaat.

Derby schoenen combineren: zakelijk, maar niet té

Derby schoenen combineren is makkelijker dan je denkt

Iedereen kent ze en bijna iedere man heeft wel een paar in de kast staan: derby schoenen. Deze schoenen zijn dé klassiekers onder de nette schoenen en vallen op door de bijzondere flappen die over de lip van de schoen vallen als je de veters aantrekt. Hoewel derby schoenen in eerste instantie vooral bedoeld waren om een nette outfit compleet te maken, zien we tegenwoordig dat ook steeds meer vrijetijdsschoenen voorzien zijn van de traditionele derby flappen. Of dit erg is?

Nee, absoluut niet! Wat ons betreft is het een ontwikkeling die we alleen maar toe kunnen juichen.

Wat vind jij? Ben je fan van derby schoenen? En gaat je voorkeur dan uit naar de formele variant of kies je juist voor de wat informelere schoen?

Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.