Skip to content
Katja  - 
Ga terug

De goede pasvorm van schoenen bepalen doe je met dit overzicht

Geplaatst op 06-03-2020

Pasvorm schoenen: je ziet een schoen. Niet zomaar een schoen, maar dé schoen. Hij heeft de juiste kleur, is gemaakt van prachtig materiaal en past fantastisch bij de rest van je garderobe. Kortom: het is de perfecte schoen voor jou. Gauw even passen dat nieuwe paar musthaves. Je denkt dat ze best lekker zitten. Dit paar gaat dus hup, richting kassa. Eenmaal thuis trek je je nieuwe aanwinsten nog eens aan en kom je tot een vervelende ontdekking: je schoenen lijken thuis toch anders te zitten dan eerder in de winkel. Kun je hier wel de hele dag op lopen? Nog wat pasmomenten later moet je concluderen dat je nieuwe paar helaas niet de perfecte pasvorm voor jouw voeten heeft. Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Dan is dit het item dat je niet wil missen! We vertellen je namelijk alles over het vinden van schoenen met de perfecte pasvorm (en een fraai uiterlijk!)

Wees gerust: het kopen van een paar slechte pasvorm schoenen is ons allemaal wel eens overkomen. Maar als echte schoenenliefhebbers gaan we dit soort mismatches liever uit de weg. Daarom vertellen we je hier hoe je een miskoop voorkomt en waarom een goede pasvorm van schoenen zo belangrijk is. Ook vind je in dit artikel een handig overzicht van verschillende merken die bekendstaan om hun fijne pasvorm en lees je meer over Assems Perfect Fit Collectie. Zo weet je zeker dat je nieuwste blikvangers niet alleen de looks maar ook de perfect fit hebben!

Pasvorm schoenen is belangrijk

Een goede pasvorm is belangrijk, omdat het voetklachten voorkomt. Loop je langdurig op schoenen zonder juiste pasvorm dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld: blaren, likdoorns, eeltplekken, een pijnlijke voorvoet of nog erger: scheefgroei van de tenen. En dat niet alleen: draag je slecht passende schoenen dan kun je sneller struikelen of vallen. Schoenen met een goede pasvorm houden je voeten gezond. Overigens is het voor je voeten en voetspieren ook heel fijn en gezond om zonder sokken en schoenen te lopen.

Pasvorm schoenen: wanneer is een pasvorm goed?

Vaak voel je al direct bij het passen van een schoen of deze lekker zit. Een goede pasvorm bij schoenen houdt in ieder geval in dat je schoenen niet te groot zijn of te klein zijn. Logisch. Schuiven in een schoen is niet goed voor je voeten, maar je tenen mogen ook weer niet klem zitten. Een goede aansluiting van de schoen is ook belangrijk. Zorg daarom dat je schoen aan de zijkant van je voet en bovenop de wreef niet te strak zit, maar ook geen openingen vertoont.

Pasvorm schoenen: allerhande tips

Omdat we ons allemaal wel eens verkijken bij het kopen van nieuwe schoenen, zetten we hieronder een aantal handige tips voor het vinden van schoenen met de juiste pasvorm voor je op een rij. Houd deze tips in je achterhoofd tijdens je volgende shopsessie en de kans is groot dat je volgende paar schoenen perfect past!

1. Pas altijd beide schoenen aan

Of je je schoenen nu online bestelt of in de winkel past: neem -ook wanneer je haast hebt- even de tijd om beide schoenen aan te passen. Zelfs wanneer het gaat om een paar schoenen van je vertrouwde merk is het verstandig om beide schoenen te passen voordat je nieuwe wannahaves in je kast belanden. Het kan namelijk zijn dat je ene voet iets in lengte verschilt met de andere, dit is bij de meeste mensen het geval. Voel daarom bij het passen van je schoenen of je tenen van beide voeten voldoende ruimte hebben en koop je nieuwe schoenen in de maat van je langste voet.

2. Houd rekening met wat extra ruimte aan het eind van de dag

Loop je aan het begin van de dag tegen jouw droompaar aan? Houd dan rekening met het feit dat je voeten aan het eind van de dag altijd iets uitzetten. Reserveer hiervoor bij het passen een klein beetje ruimte in je nieuwe wannahaves. Dat je een schoen nog gaat ‘uitlopen’, is een fabeltje. Een te kleine schoen wordt nooit groter. Extra tip: zorg dat je een paar sokken aan hebt of neem deze mee. Anders koop je je schoenen misschien toch nog te klein.

3. Voldoende teenruimte

Zorg dat je tenen voldoende ruimte hebben. Je schoen moet hierbij ongeveer een duimbreedte langer zijn dan je voet. Ook moet je je tenen een beetje omhoog kunnen bewegen als je staat. Let ook op stiksels, naden en andere versieringen, deze kunnen drukpunten vormen. Voel tenslotte aan de binnenkant of de schoen glad aanvoelt, zodat er niks kan gaan irriteren.

4. Loop een rondje

Loop bij het passen van nieuwe schoenen altijd even een rondje en neem de tijd om te beslissen of ze lekker zitten ja of nee. Een schoen zal tijdens het dragen -dankzij de warmte van je voet- altijd nog wat meer naar je voeten gaan staan, maar moet in basis wel meteen comfortabel zitten.

5. Check het contrefort

Check het hielstuk –contrefort- in je schoen. Dit hielstuk is een versteviging aan de achterzijde van je schoen die de achterkant van je voet ondersteunt en de hiel op zijn plaats houdt. Dit geeft je schoenen extra comfort en maakt het dragen ervan prettiger.

6. Take a bow

Onderwerp de schoen aan de ‘buigtest’. Let er bij het buigen van de zool van de schoen op, dat deze buigt op de plaats waar de tenen buigen tijdens het lopen. Is dit het geval, dan heb je een prima schoen in de hand. Bij schoenen met dikke zolen is de buigtest niet van toepassing. In dat geval is het goed om te kijken of je je voeten wel goed kunt afwikkelen wanneer je op de schoenen loopt.

7. Veters aantrekken

Wil je goed kunnen beoordelen of een veterschoen goed past, trek dan de veters goed aan. Alleen dan kun je de werkelijke pasvorm van die stoere veterboot of chique veterschoen goed beoordelen. Let hierbij op dat je niet met je voet naar voren schuift en dat je hiel niet uit de schoen slipt.

Pasvorm schoenen: de video

Heb je na het lezen van deze tips behoefte aan nog meer tips en informatie rondom pasvormen? Bekijk dan deze aflevering van de Schoenendokter over pasvormen.

Pasvorm schoenen: schoenmaten en wijdtematen

Iedere voet is uniek. Een brede voet met hoge wreef of een erg smalle voet kunnen het proces van het vinden van de perfecte schoen met de juiste pasvorm wel eens bemoeilijken. Naast de bekende schoenmaten heb je ook te maken met wijdtematen. De wijdtemaat geeft de breedte van een schoen weer. In de winkel tref je veelal de wijdtemaat ‘G’ aan: gemiddeld. Maar net als lengtematen verschillen ook de wijdtematen per schoenenmerk. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende wijdtematen:

E: extra smalle voet

F: smalle voet

G: gemiddeld

H: iets breder

K: brede voet

M: zeer brede voet

Pasvorm schoenen: schachtwijdte laarzen

Bij laarzen kennen we naast wijdtematen ook verschillende breedtes van de schacht: de schachtwijdte. Het kan per verkoper, merk of zelfs model verschillen hoe de schachtmaat aangeduid wordt. Gebruikelijk is het om schachtmaten uit te drukken in centimeters. Het is uiteraard van belang om te weten welke omvang in centimeters bij welke maataanduiding hoort. Onderstaande schachtmaten zijn gebaseerd op schoenmaat 38.

Pasvorm schoenen: wijdtematen en schoenmerken

Wat voor lengtematen geldt, gaat ook op voor wijdtematen: schoenmerken maken gebruik van verschillende wijdtemaatsystemen die per merk anders uit kunnen vallen. Zelfs binnen eenzelfde collectie van een label kunnen schoenen verschillen qua pasvorm. Ga je het liefst voor comfortabele schoenen met een perfecte pasvorm en trendy uiterlijk? Neem dan eens een kijkje bij de Assems Perfect Fit collectie.

Assems Perfect Fit

Zoek je een eigentijdse schoen die ook nog eens geweldig zit? Met de damesschoenen uit de Assems Perfect Fit collectie is het doen van concessies niet nodig. De Assems Perfect Fit collectie bestaat uit een verzameling kwaliteitsmerken die zich stuk voor stuk kenmerken door een hoge mate van stijl én comfort. Van trendy sneaker tot stoere veterboot of elegante pump: bijna ieder type damesschoen is vertegenwoordigd. Daarbij is oog voor de smalle, 'gemiddelde' en bredere of vollere voet. Zo vind je binnen de collectie schoenen in wijdtemaat G tot en met K. Verder zijn veel schoenen voorzien van een uitneembaar voetbed dat vervangen kan worden door een persoonlijke inlegzool. Verschillende bekende labels uit de Assems Perfect Fit collectie zijn HassiaWäldlauferHartjesXsensibleChristian Dietz en DL Sport. Welk type voet je ook hebt, de Assems Perfect Fit collectie heeft de meest uiteenlopende mooie én comfortabele blikvangers voor je klaarstaan!

Pasvorm schoenen: perfect passende schoenen voor iedere voet

Zoals je ziet is er voor iedere voet een perfect passende schoen te vinden. Zo zijn er labels die gespecialiseerd zijn in de volle, brede voet of juist smalle voet. Gelukkig maar, want passende schoenen zijn ontzettend belangrijk. Ze houden je voeten gezond én zorgen ervoor dat je er niet alleen stylish maar ook nog eens super comfortabel bij loopt. Dat wil toch iedereen!

Welke schoenen zijn bij jou favoriet als het gaat om de perfecte pasvorm?

Laat het ons weten in een reactie!