Skip to content
Ga terug

Binnen schoenen dragen is taboe en nog 10 bijzondere schoenen gebruiken van over de hele wereld

Liefde is een universele taal die door iedereen begrepen wordt... Ook de liefde die mensen voor schoenen hebben is over de hele wereld voelbaar en herkenbaar. Maar wist je dat we deze liefde niet allemaal op dezelfde manier uiten? Zo zijn er tientallen bijzondere gebruiken omtrent schoenen die in andere culturen doodnormaal zijn, maar die wij in Nederland niet kennen. Benieuwd over welke gewoontes we het zoal hebben? Lees dan snel verder, want wij hebben de leukste gebruiken op een rijtje gezet!

11 bijzondere gebruiken omtrent schoenen

De wereld kent verschillende culturen en dus verschillende gebruiken onder andere omtrent schoenen. De meest bijzondere gebruiken hebben we hieronder voor je samengevat.

null

1. Schoenen uit in China

Van dit eerste bijzondere gebruik omtrent schoenen heb je vast al wel eens gehoord. Misschien ben je er zelfs al wel eens mee in aanraking gekomen...In veel culturen is het niet gepast en niet netjes om binnenshuis schoenen te dragen. Ga je bijvoorbeeld in China op bezoek bij iemand, dan doe je er goed aan om je schoenen al voordat je naar binnen gaat uit te trekken.

Ben je er niet zeker van of je schoenen uittrekken de beste keuze is? Kijk dan goed naar wat anderen doen of hebben gedaan. Staan er bijvoorbeeld al verschillende schoenen naast de voordeur, dan kun je zelf ook beter je schoenen uittrekken. Is dit niet het geval kijk dan naar de gastheer en gastvrouw en kopieer wat zij doen.

null

Niet alleen in China is een van de bijzondere gebruiken omtrent schoenen dat je deze uit moet trekken als je bij iemand op bezoek gaat. Ook in Turkije is dit gebruikelijk. Dit gebruik wordt hier echter wel anders vertaald.

Zo is het in Turkije namelijk gebruikelijk dat de gastvrouw of gastheer voor sloffen zorgt. Vaak staan er sloffen in verschillende maten bij de deur, zodat je deze aan kunt trekken zodra je binnenkomt. Kies eenvoudigweg de juiste maat en je weet zeker dat je geen koude voeten krijgt zolang als je bezoek duurt.

Als je weer vertrekt, ruil je de sloffen om voor je eigen schoenen en stap je naar buiten.

3. Heilige grond in de tempels in Japan

Als je in Japan op vakantie bent, dan kun je bijna niet onder een bezoek aan een van de heilige tempels die het land rijk is uit. Maar hier kun je niet zomaar naar binnen stappen. In Japan is het namelijk gebruikelijk om je schoenen uit te trekken voordat je een tempel binnengaat. Doe je dit niet, dan zal dit als onbeschoft en schandelijk worden ervaren door de lokale bevolking. In de tempels kun je ervoor kiezen om speciale slippers te dragen. Deze staan vaak al bij de ingang voor je klaar.

4. Schoenen horen op straat in Suriname

De kans is klein dat je in Suriname zonder schoenen naar buiten gaat. De wegen zijn vies en je wilt natuurlijk niet met kapotte voeten van het lopen op je bestemming aankomen. Maar als je dan op de plek van bestemming bent en je moet ergens naar binnen... wat doe je dan? Simpel, je trekt je schoenen natuurlijk uit!

In Suriname is het niet gebruikelijk om binnenshuis de schoenen aan te houden waarmee je eerder buiten heeft gelopen. De kans dat je op deze manier viezigheden van buiten naar binnen haalt is veel te groot. Om de lokale bevolking niet tegen het hoofd te stoten draag je je schoenen dus alleen buitenshuis en kies je voor slippers of sandalen als je binnen bent.

6. Draag je slippers of sandalen in China?

Een van de bijzondere gebruiken omtrent schoenen is dat u in China binnenshuis beter geen schoenen kunt dragen. Maar daarnaast geldt in dit land ook dat er van je verlangd wordt om buitenshuis geen slippers te dragen. Dit is schoeisel wat je enkel binnenshuis draagt. Draag je toch slippers en wil je een openbare gelegenheid betreden? Kijk dan niet raar op als je vriendelijk wordt verzocht om deze weer te verlaten. Slippers dragen in het openbaar is onbeschoft en dus not done. Om er zeker van te zijn dat je niemand beledigt, kies je in China voor sandalen of schoenen als je de straat opgaat, maar dus niet voor slippers.

null

7. Wees een held op sokken in Japan

We vertelden je al dat je in Japan bij het bezoeken van een tempel je schoenen uit moet trekken en speciale slippers kunt dragen. Maar ook in andere openbare gelegenheden en bij de lokale bevolking thuis kan je gevraagd worden om je schoenen uit te trekken. Je kunt in dit geval gewoon op je sokken lopen. Mits deze schoon en heel zijn natuurlijk. Heb je een opvallend gat in je sokken, dan zal het je niet in dank worden afgenomen als je hiermee naar binnen stapt. Overigens mag je ook in de tempels op je sokken lopen als je dat wilt.

null

8. Op bezoek in Zweden

Iets dichter bij huis zijn er ook verschillende bijzondere gebruiken omtrent schoenen. In Zweden is het bijvoorbeeld net als in veel Aziatische landen niet netjes om uw schoenen aan te houden als je bij iemand op bezoek gaat. Kom je bij iemand binnen, trek dan bij de deur je schoenen al uit en zet deze netjes neer. Je kunt vervolgens zonder problemen verder lopen en je bent er zeker van dat je de gastvrouw of gastheer niet voor het hoofd stoot.

9. Zo zet je je schoenen neer in Japan

In Japan trek je je schoenen uit als je bij iemand binnenkomt. Maar waar het in veel andere landen niet uitmaakt hoe je je schoenen vervolgens in de hal neerzet, zijn hier in Japan gebruiken voor.

Je zet je schoenen namelijk met de neus in de richting vanwaar je kwam, naar de voordeur dus. Op deze manier kun je bij vertrek snel in je schoenen stappen en gaan.

Om het henzelf nog wat makkelijker te maken, dragen veel Japanners om deze reden instapschoenen en geen veter- of gespschoenen.

10. Geen schoenen in Thailand

Voeten en schoenen worden door de Thaise bevolking als vies ervaren. Het is dan vast ook niet verwonderlijk als we je vertellen dat je je schoenen het best uit kunt trekken als je bij mensen thuis komt.

Overigens geldt dit bijzondere gebruik omtrent schoenen niet alleen als je bij de lokale bevolking thuis komt. Ook als je openbare gelegenheden of een tempel betreedt word je geacht om je schoenen uit te trekken.

 

11. De connectie tussen je linkerhand en je schoenen in het Midden-Oosten en India

Is het je bekend dat je in het Midden-Oosten en in India beter niet te veel met je linkerhand kunt doen?

Het klinkt misschien gek, maar in deze gebieden vindt men nog wel eens dat de linkerhand onrein is. De linkerhand wordt door veel mensen namelijk gebruikt voor 'privé-doeleinden'. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van toiletpapier na een toiletbezoek of het uittrekken van de schoenen. Nu vraag je je misschien af, waarom je schoenen uittrekken een 'vieze handeling' is. Maar eigenlijk is de redenatie vrij logisch. Je schoenen hebben immers de grond geraakt en deze is vaak vies. Grote kans dus dat ook je handen vies zijn geworden bij het uittrekken. En deze viezigheid verspreid je natuurlijk weer als je je handen gebruikt. Genoeg reden dus om die linkerhand wat afzijdig te houden.

Een kleine nuance

Als je in het buitenland bent, is het natuurlijk altijd goed om je te verdiepen in gewoontes en gebruiken van het specifieke land. Hierboven hebben we verschillende bijzondere gebruiken omtrent schoenen besproken. Wel is het belangrijk om hierbij een slag om de arm te houden. Door de modernisering en globalisering zijn sommige gebruiken wat in verval geraakt en wordt hier minder streng naar gekeken dan naar andere gebruiken. Houd je daarom niet alleen vast aan wat de tradities je voorschrijven, maar kijk ook naar wat de lokale bevolking doet.

Liefde is een universele taal, maar deze wordt in verschillende culturen op verschillende manieren vertaald. Zo ook de liefde voor schoenen. Iedere schoenenliefhebber zal bij het zien van een andere schoenenliefhebber echter begrijpen dat de liefde diep zit en onvoorwaardelijk is. Ongeacht de bijzondere gebruiken omtrent schoenen die in acht worden genomen.