Skip to content
Ga terug

Het ontstaan van Van den Assem schoenen in vogelvlucht (1910 tot 2018)

Op het eerste gezicht is Van den Assem schoenen misschien één van de vele of de dertiende in een dozijn van schoenenwinkels. Ken je ons echter al iets beter of langer, dan weet je dat het bij ons niet draait om het verkopen van de duurste schoenen, maar om het verblijden van onze klanten. Op elke manier mogelijk. We willen het Van den Assem-gevoel dat door onze aderen stroomt overdragen op onze klanten, zodat jij net zo verliefd wordt op schoenen als wij. En die schoenen daadwerkelijk verkopen… dat komt later dan wel!

Van den Assem in een notendop: liefde, familie en schoenen

Het hebben van een duidelijke visie is belangrijk voor een bedrijf, dus ook voor Van den Assem schoenen. De visie bij Van den Assem schoenen draait eigenlijk om drie belangrijke waarden, namelijk de klant, liefde voor schoenen en familie.

null

De klant

Daar draait het om bij Van den Assem schoenen: de klant en de beleving die de klant heeft tijdens het winkelen bij Van den Assem schoenen. En deze magische beleving begint voor ons al zodra je de winkel binnenstapt. Een simpele ‘goedendag’ hoort er bij Van den Assem schoenen sowieso bij. Maar als je wil, versterken we de beleving met een kop koffie, een bakje thee of een heerlijk koekje. En natuurlijk staan alle medewerkers klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste schoenen. Want dat is wat wij het liefst doen, achterhalen wat jij nou echt wil en hier zo goed mogelijk op inspelen, zodat je de winkel verlaat met een lach op je gezicht.

Liefde voor schoenen

Naast de klant spelen natuurlijk ook de schoenen een belangrijke rol bij Van den Assem schoenen. Zonder schoenen immers geen Van den Assem schoenen. Universele raakvlakken bij de schoenen van Van den Assem schoenen zijn kwaliteit, comfort en een goede pasvorm. Kom je bij Van den Assem schoenen dan weet je dat het op deze punten wel goed zit. Nu alleen nog het juiste type schoen in de goede maat en met de gewenste kleur of print zoeken! Maar daar helpen we je natuurlijk graag mee.

null

Familie

Van den Assem schoenen kenmerkt zich doordat het een hecht familiebedrijf is. Dit is onder andere merkbaar doordat er al meerdere Van den Assem-generaties aan het hoofd van de onderneming hebben gestaan. Daarnaast is het ook voelbaar in de winkels, het magazijn en het hoofdkantoor. Medewerkers zijn betrokken, voelen zich gewaardeerd en hebben allemaal hun plekje binnen de Van den Assem familie. De liefde zit diep, want je doet het tenslotte met elkaar. Dat deze drie waarden niet alleen in het huidige tijdperk belangrijk zijn, maar dat ze door de hele geschiedenis van Van den Assem schoenen lopen blijkt wel als we deze beter onder de loep nemen. Startend in 1910.

Lambertus van den Assem

Van den Assem schoenen op een tijdlijn

Het startpunt van Van den Assem schoenen ligt ruim honderd jaar in het verleden. In 1910 opende Lambertus van den Assem samen met zijn broer de allereerste winkel van Van den Assem schoenen. Dit deden ze in de Oostmolenstraat, een toentertijd populaire winkelstraat in Rotterdam. Hoewel deze eerste zaak van Van den Assem schoenen goed liep en de broers onderling prima met elkaar overweg konden, was er één onoplosbaar obstakel. De ene broer had zijn hart verpand aan het goedkope schoenensegment, terwijl de andere broer, Lambertus, de focus wilde leggen op het kwaliteitssegment.

null

Omdat de broers door hun verschil in visie niet langer samen dezelfde koers konden varen met Van den Assem schoenen, besloten ze in goed overleg om ieder hun eigen weg te gaan.

Lambertus Van den Assem werd zo de enige kapitein op het schip van Van den Assem schoenen en kon hierdoor ook precies zijn eigen koers varen. De focus kwam dus te liggen op kwalitatieve, comfortschoenen die veelal van Brabantse makelij waren. Of deze schoenen ook modieus waren, was minder belangrijk, want echt gevoel voor fashion had Lambertus niet.

null

De eerste stappen van Cees van den Assem binnen Van den Assem schoenen

Zoals het in een echt familiebedrijf hoort, wakkerde het vuur voor kwalitatieve schoenen dat Lambertus van den Assem had niet alleen in hemzelf. Ook zijn zoon, Cees van den Assem, had inmiddels een sterke passie voor schoenen ontwikkeld. Deze was zelfs zo groot dat Lambertus Cees in 1951 naar het zuiden van het land stuurde zodat hij met eigen ogen kon zien hoe het er in de schoenenfabrieken aan toe ging. En hoe het hier ging vond Cees prachtig. Zijn liefde voor schoenen werd onvoorwaardelijk en het was dan ook een uitgemaakte zaak: Cees zou Van den Assem schoenen vroeg of laat van zijn vader Lambertus overnemen.

En zo geschiedde. Nadat Lambertus van den Assem de zaak binnen Rotterdam had verhuisd van de Oostmolenstraat naar de Nieuwe Binnenweg, nam Cees Van den Assem schoenen in 1956 samen met zijn broer Ton en zus Leny over.

Helaas bestond de overname niet alleen uit rozengeur en maneschijn, want al snel kwam Van den Assem schoenen in zwaar weer terecht. Het winkelend publiek bleef namelijk steeds vaker weg. Niet omdat Van den Assem schoenen geen goede schoenen meer leverde of omdat de richting die Cees, Ton en Leny opgingen de Rotterdammers niet beviel, maar simpelweg omdat het epicentrum van de stad zich door de bouw van de Lijnbaan enkele kilometers verplaatste.

Cees hield het hoofd echter koel. Hij had een rotsvast vertrouwen en zijn liefde voor goed schoeisel was groot, waardoor hij deze moeilijke tijd heeft weten om te buigen tot iets positiefs. Met de aankoop van een nieuw pand verplaatste Van den Assem schoenen zich namelijk eerst naar de Aert van Nesstraat en later ook naar de Weissenbruchlaan. Twee locaties die een gunstige ligging hadden, waardoor Van den Assem schoenen weer back on track was.

null

Een nieuwe generatie, een nieuwe kijk

Het schoenengen zit diep binnen de familie Van den Assem. Dit was niet alleen te zien bij vader Lambertus en zoon Cees, maar ook bij kleinzonen Berry en Leo. Berry manifesteerde zich al op jonge leeftijd als een echte schoenenfreak. Hij heeft dit verder ontwikkeld door, net als zijn vader Cees, te gaan werken in de Brabantse schoenenfabrieken. Maar ook door naar Italië te trekken en hier de dominante taal van de mode, Italiaans, te leren.

Bij Leo van den Assem is de passie en de liefde voor schoenen, in tegenstelling tot bij de andere heren in de familie, langzaam gegroeid. Dat de liefde ook voor Leo onvoorwaardelijk is, blijkt echter wel uit het feit dat hij de zaak nu samen met zijn broer runt.

Bijzonder is dat de heren, die vanaf 1998 de koers bepalen, hun eigen stempel hebben weten te drukken op Van den Assem schoenen, zonder de kernwaarden die voor Lambertus en Cees zo belangrijk waren, te verloochenen. Belangrijk is zoals gezegd vanaf het eerste moment namelijk dat de klant, de liefde voor schoenen en het familiegevoel centraal staan. Of dit nu in de al bestaande schoenenzaken of in de nieuwe herenschoenenzaak was die is opgezet door Berry en Leo, doet niet ter zake. En ook online in de webshop draait het om de drie waarden die Van den Assem schoenen tekenen en onderscheiden van welke andere schoenenzaak dan ook:

  • de klant;
  • liefde voor schoenen;
  • familie.

Wat brengt de toekomst Van den Assem schoenen

Sinds de oprichting van Van den Assem schoenen in 1910 hebben er natuurlijk veel veranderingen plaatsgevonden. Van den Assem schoenen is verhuisd en heeft zich uitgebreid met meerdere winkels. Dieptepunten zoals de leegloop door de bouw van de Lijnbaan zijn overwonnen en hoogtepunten zoals de opening van een nieuwe winkel van Van den Assem in Amsterdam en de start van de online webshop www.assem.nl zijn gevierd.

Maar wat gaat de toekomst Van den Assem schoenen brengen? Een nieuwe Van den Assem-telg die het familiebedrijf overneemt en dit met evenveel passie en liefde voor kwaliteitsschoenen voortzet? Of brengt de toekomst iets heel anders? Dat het schoenen-gen in ieder geval door de aderen van familie Van den Assem blijft stromen, is een ding wat zeker is. Joep van den Assem, oudste zoon van Berry, is namelijk het liefst in de winkel te vinden. Schoenen zijn nu eenmaal zijn passie. Het is dan ook niet gek dat Joep zijn eerste stappen binnen het bedrijf heeft gezet en met veel plezier werkt in de dameszaak op de Aert van Nesstraat.

Wat de toekomst ook brengt, de drie kernwaarden van Van den Assem schoenen, de klant, liefde voor schoenen en familie blijven in ieder geval de leidraad!

Al meer dan 100 jaar Van den Assem

108 jaar geleden is het avontuur van Van den Assem schoenen begonnen bij de eerste generatie en met één filiaal, waar je terecht kon voor kwalitatief goede schoenen die in de eerste plaats gericht waren op comfort. Inmiddels zijn we twee generaties verder en 20 filialen plus één webshop rijker en is Van den Assem schoenen niet meer weg te denken uit de Rotterdamse binnenstad. En dat willen we natuurlijk ook helemaal niet, want ook wij hebben ons hart verpand!

Heb jij bijzondere herinneringen aan Van den Assem schoenen of aan de de winkelervaring die jij in één van onze filialen of webshop hebt beleefd?

Deel ze met ons in een reactie!