Skip to content
Ga terug

Het verhaal achter een gevulde schoenenkast: de meest bijzondere schoenen van Giovanni Karg

De een houdt ontzettend van nette schoenen en zweert bij merken als Santoni en Magnanni terwijl een ander juist weer de voorkeur geeft aan comfortabele of stoere sneakers van merken zoals Nike en Adidas. Giovanni Karg, sinds tweeëneenhalf jaar een van onze medewerkers productfotografie, kiest bijvoorbeeld vaak voor de meest toffe, luxe en exclusieve sneakers. Benieuwd welke 22 bijzondere schoenen hij in de loop der jaren allemaal al verzameld heeft? Lees dan snel verder, want wij hebben hem het hemd van het lijf gevraagd wat betreft de inhoud van zijn schoenenkast.

null

Hoe het allemaal begon…

Als schoenenliefhebbers smullen wij natuurlijk van een smeuïg liefdesverhaal. Zeker als het om liefde voor schoenen gaat. De eerste vraag die wij Giovanni dan ook stelden, was hoe zijn liefde voor schoenen precies is ontstaan. Giovanni: “Mijn liefde voor schoenen is grotendeels ontstaan door mijn broer. Hij heeft al lang een enorme passie voor schoenen. Toen ik een jaar of twaalf was en net naar de middelbare school ging, mocht ik samen met mijn broer naar de stad om nieuwe schoenen te kopen. Mijn broer liet me de exclusieve sneakerwinkels zien om de nieuwste sneakers te bewonderen en eventueel aan te schaffen. Hierdoor is mijn liefde voor dit soort schoenen enorm gegroeid en uiteindelijk ging ik steeds vaker zelf op pad om te zoeken naar nieuwe, exclusieve sneakers. Dit deed ik door de stad in te gaan, maar naarmate ik ouder werd ook door het web af te speuren.”

null

De liefde voor sneakers

Giovanni heeft in de loop der jaren dus een enorme liefde voor exclusieve sneakers ontwikkeld. Zijn schoenenkast is dan ook gevuld met deze bijzondere schoenen. Maar wij vroegen ons af wat nu zijn favoriete merk is en vroegen dit dan ook aan hem. Giovanni: “Als ik moet kiezen dan denk ik toch dat het Nike is. Wat ik zo bijzonder vind aan Nike is dat ze tijdloos zijn en een paar klassieke modellen hebben, maar dat ze toch ook iedere keer weer blijven innoveren. Een grote favoriet van mij is de Nike Air max 1. Dit is een toffe sneaker die heerlijk zit en op verschillende manieren te combineren is. Naast de schoenen van Nike vind ik ook de schoenen van Adidas erg tof. Zeker de schoenen die in samenwerking met Kanye West zijn gemaakt vind ik erg origineel. De schoenen zijn stoer en passen goed bij mijn streetwear-kledingstijl.”

null

Dit geeft voor Giovanni de doorslag

Als we schoenen kopen dan zijn er altijd een aantal factoren die ons ervan overtuigen om de schoenen te kopen. Voor de een is dit het merk, voor de ander het type schoen. Giovanni heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat hij graag exclusieve sneakers koopt, maar er zijn meer factoren die voor hem een doorslaggevende rol spelen. Giovanni: “Belangrijke factoren voor mij zijn de prijs van een schoen en de manier waarop ik de schoen kan combineren. Als ik zie welke nieuwe schoenen er uitgebracht worden en er zit een schoen tussen die in mijn straatje past, dan kijk ik naar de prijs. Is de schoen de prijs waard, dan ga ik de schoenen die al in mijn schoenenkast staan na. Heb ik al een soortgelijk model liggen, dan laat ik het daarbij. Is dit niet het geval, dan ga ik mijn kledingkast na om te bepalen met welke kleding ik de nieuwe sneakers eventueel zou kunnen combineren. Heb ik genoeg mogelijkheden, dan weet ik genoeg en ga ik ervoor. Als het op schoenen aankomt, doe ik eigenlijk bijna nooit impulsieve aankopen. Ik denk goed na, voordat ik een aankoop doe. Dit voorkomt miskopen.”

null

… nog nooit een miskoop begaan dus?

Giovanni denkt goed na voordat hij nieuwe schoenen koopt om zo miskopen te voorkomen. Dit wil echter niet zeggen dat hij nog nooit een miskoop heeft begaan, zo vertelt hij ons. Giovanni: “Ik heb ooit boots van het merk ETQ Amsterdam gekocht. Ik kon de schoenen voor een leuke prijs aanschaffen en heb daardoor minder goed naar de maat gekeken. Uiteindelijk had ik schoenen met maat 44, terwijl dit veel te groot is voor mij. Je begrijpt dat de schoenen na één keer dragen hierdoor al snel in de kast belanden om er niet meer uit te komen. Ik heb nu de knoop doorgehakt en de schoenen op Marktplaats gezet, zodat ik de miskoop nog enigszins goed kan maken.”

null

Herinneringen maken met bijzondere schoenen

Bijzondere schoenen zorgen natuurlijk voor bijzondere herinneringen. Zo ook bij Giovanni. Wij vroegen hem naar de mooiste herinnering die hij bij zijn schoenen heeft. Giovanni: “Als ik naar de meest bijzondere schoenen in mijn schoenenkast kijk, dan roepen mijn Nike Air Max 1 x Atmos Elephant sneakers een jeugdherinnering op. Deze schoenen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Nike en Atmos in 2006. De schoenen zijn heel exclusief en helaas was het me dan ook niet gelukt om ze bij de eerste release te bemachtigen. Balen natuurlijk, maar vorig jaar kwam Nike met het nieuws dat er een nieuwe, wereldwijde release van deze toffe schoen zou komen. Ik zat er helemaal klaar voor om de schoenen nu wel te kopen, maar helaas is het me weer niet meteen gelukt. Ik moest en zou deze schoenen echter bemachtigen en daarom heb ik ze iets na de tweede release via een reseller gekocht. Helaas wel voor een hogere prijs dan de retail-prijs, maar de bijzondere schoenen staan nu te pronken in mijn schoenenkast en daar ben ik enorm trots op.”

null

De match tussen kleding en schoenen

We legden Giovanni drie kledingstukken voor en vroegen hem welke bijzondere schoenen uit zijn kledingkast hij hierbij zou dragen. Komt ‘ie:

Een spijkerbroek - Giovanni: “Die is gemakkelijk! Hier draag ik sowieso sneakers onder. Het maakt niet uit welk model. Sneakers zijn mijn all time favorites.”

Een kostuum/pak - Giovanni: “Dan kies ik denk ik toch voor mijn Filling pieces x Daily Paper Low Top Velcro sneakers. Deze witte sneakers zijn gemakkelijk te combineren en hebben een fris uiterlijk. Ik kan zo een leuke combinatie maken tussen stoer en chic. Als ik de nadruk meer op mijn nette kleding wil leggen, dan zou ik kiezen voor mijn zwarte Logan Chelsea Boots van Nubikk.”

Een chino - Giovanni: “Ook dit is geen moeilijke keuze. Bij een chino draag ik het liefst mijn grijze suède sneakers van Santoni. Deze bijzondere schoenen zitten heerlijk en zien er netjes uit. En als ik de schoenendoos openmaak om ze aan te trekken, dan komt er een bijzondere geur vanaf waar ik ontzettend blij van wordt.”

Schoenen in de brede zin van het woord

Er zijn nu al een aantal bijzondere schoenen uit Giovanni’s schoenenkast voorbij gekomen, maar omdat we ook graag een breder beeld willen krijgen van zijn liefde voor schoenen hebben we hem nog een aantal keuzes voorgelegd. En op de eerste keuze, weet je ongetwijfeld het antwoord al…

Sneakers of veterschoenen

Giovanni: “Sneakers natuurlijk. Deze zitten lekkerder dan nette veterschoenen en ik vind ook niet dat sneakers per definitie niet netjes of formeel zijn. Door slimme combinaties te maken van kleding en sneakers, is het nog steeds mogelijk om er netjes en stijlvol uit te zien. Met sneakers van merken als Filling Pieces, ETQ Amsterdam en Common Projects zijn er bijvoorbeeld genoeg mogelijkheden om een outfit formeler of juist informeler te maken.”

Extravagante schoenen of introverte schoenen

Giovanni: “Dan neig ik toch meer naar introverte schoenen. Dit past beter bij mij. Wel heb ik een aantal sneakers met opvallende kleuren of drukke print, zodat ik ook wel eens af kan wisselen.”

Leer of suède

Giovanni: “Leer met suède accenten, mag dat ook? Het fijne aan leer vind ik dat dit een stuk gemakkelijker schoon te maken is. Dit doe ik bijvoorbeeld door mijn bijzondere schoenen te poetsen met een speciale schoonmaakkit. En ik heb in elk paar schoenen een set schoenspanners zitten.”

Online of offline schoenen shoppen

Giovanni: “Ik koop mijn schoenen vaker online, maar zou de voorkeur geven om naar de fysieke winkel te gaan. Helaas is dit niet altijd mogelijk bij de schoenen die ik wil hebben, omdat deze vaak binnen no-time zijn uitverkocht. Als ik naar een fysieke winkel ga, kan ik de schoenen écht zien, passen en voelen. Ik weet zo ook meteen of ze passen én ik kan ze direct meenemen. Koop ik mijn schoenen online, dan moet ik ten eerste wachten tot ze geleverd worden en bovendien moet ik ook maar hopen dat ik de goede maat heb besteld. Daarnaast krijg ik bij een fysieke winkel een stukje service dat er op het internet niet is.”

null

Omdat we allemaal wel eens een blunder begaan

We hebben allemaal wel van die momenten dat we het liefst door de grond willen zakken van schaamte. Bijvoorbeeld als we op een chic feest staan en onze hak opeens afbreekt. Ook Giovanni kan zich zo’n schoenenblunder voor de geest halen. Niet met een gebroken hak, maar met een verkeerde maat. Oeps! Giovanni: “Een paar maanden geleden kwam Puma met een nieuwe, zeer gewilde sneaker: de Puma Thunder Spectra. Ook ik wilde deze sneaker hebben, maar je begrijpt, binnen drie tellen was de hele voorraad uitverkocht en viste ik achter het net. Per toeval kwam ik de sneaker online tegen en besloot ik ze direct te bestellen. Door mijn enthousiasme vergat ik echter om te onderzoeken hoe de schoenen vielen. Toen ze eenmaal bezorgd werden, bleken ze een maat te groot. Omdat de schoenen uit Milaan kwamen, was terugsturen erg prijzig. Ik heb deze schoenen daarom maar verkocht. Inmiddels is de tweede release geweest en heb ik de schoenen eindelijk weten te bemachtigen! Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar ik ben er echt ontzettend blij mee."

Als echte sneakerfreak heeft Giovanni verschillende bijzondere modellen in zijn kast staan. De ene schoen heeft een bijzonder verhaal of roept een mooie herinnering bij hem op, terwijl een andere schoen weer bijzonder is door zijn extraverte model. Giovanni draagt zijn sneakers met trots en weet altijd de juiste snaar te raken met zijn outfits.