Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Dit is waarom werken in een familiebedrijf geweldig is (Joep van den Assem vertelt)

Werken in een familiebedrijf. Voor de een is het een droom, de ander moet er niet aan denken. Voor Joep van den Assem, zoon van Berry van den Assem en neef van Leo van den Assem, is het dagelijkse kost en wat hem betreft een droom die uitkomt. Niet gek ook, want Joep heeft een enorme passie voor schoenen én voor het helpen van mensen. Bij Van den Assem heeft Joep geleerd om beide te combineren en volledig uit te buiten.

Wat Joep allemaal doet bij Van den Assem, heeft gedaan en wil gaan doen, leest u in dit artikel.

 

Joeps eerste ervaringen met werken in een familiebedrijf

Jongens worden tieners en tieners worden pubers. En dan geldt voor velen dat ze hun eerste stappen in de werkende wereld zetten. Ook Joep ervaarde toen hij een jaar of 15 à 16 was voor het eerst hoe het is om te werken voor zijn centen. Hij begon toen namelijk aan zijn eerste baantje in het magazijn bij Van den Assem.

Na hier enige tijd gewerkt te hebben, maakte hij de overstap van het magazijn naar de winkel en ging hij op koopavonden en op de zondag aan de slag als verkoper in de Shoe Club. Op zaterdag was hij vrij.

Naast deze werkzaamheden zat Joep gewoon nog op school. Dit vlotte echter niet helemaal zoals gehoopt, waardoor Berry van den Assem besloot om Joep een unieke kans binnen het bedrijf te geven. Onder het mom ‘we zien wel waar het schip strandt’ is Joep gestopt met zijn opleiding en opnieuw in het magazijn van Van den Assem aan de slag gegaan. Enige verschil was dat het dit keer niet ging om een parttime baantje, maar om een volwaardige fulltime functie.

 

De leercurve van Joep

Nadat Joep ervaring had opgedaan in het magazijn maakte hij opnieuw een sprong. Dit keer niet naar de winkels, maar naar de in house fotostudio. Hier leerde hij onder andere hoe het maken van productfoto’s, het schieten van sfeerfoto’s en het ontwikkelen en bewerken van foto- en beeldmateriaal in zijn werk gaat. En hoewel dit een geweldige ervaring was, kriebelde het bij Joep toch om terug ‘de vloer’ op te gaan. Hij wilde de winkel in…

 

Stage 1: Londen

Om dit te bewerkstelligen is Joep stage gaan lopen, maar niet bij Van den Assem zelf. Joep is voor negen maanden vertrokken naar Londen en is hier zes maanden gaan werken in een familiebedrijf dat eveneens in de schoenen zit.

De sleutelwoorden van deze stage? Keihard werken en provisie, maar vooral heel veel leren.

Joep stond in de winkel en had als doel om zoveel mogelijk schoenen te verkopen aan klanten van over de hele wereld. Bij de winkel waar Joep werkte, kwamen namelijk niet alleen Engelsen. Extra moeilijk was het natuurlijk dat Joep in een vreemd land in de winkel stond en zijn zegje in het Engels moest doen. Gelukkig ging hem dit goed af en ging het verkopen van schoenen lekker.

En bijkomend pluspunt is natuurlijk dat zijn Engels met sprongen vooruit is gegaan en hij door deze ervaring enorm sterk in zijn schoenen is komen te staan.

 

Terug in Nederland

Na zijn stageperiode in Londen is Joep weer teruggekomen naar Rotterdam en is hij aan de slag gegaan in het Van den Assem filiaal in Hillegersberg waar zowel dames- als herenschoenen worden verkocht.

En naar eigen zeggen is het hier dat Joep het verkopen op de Van den Assem-manier echt heeft geleerd.

Wat die Van den Assem-manier precies is? Joep omschrijft het als een beleving. Niet alleen is het voor de medewerkers van Van den Assem belangrijk dat de klant naar huis gaat met een goed zittend, nieuw paar schoenen, maar ook met een goed gevoel.

In Hillegersberg heeft Joep deze Van den Assem-manier van verkopen geleerd en zich eigen gemaakt.

Maar wat houdt die beleving waar Joep het over heeft nu eigenlijk precies in?

Volgens Joep draait het allemaal om de service. Deze start namelijk zodra u de deur binnen stapt al met een lekker kopje koffie, waarna u samen met de adviseurs in de winkel op zoek gaat naar het perfecte paar schoenen. Heeft u speciale wensen of heeft u juist nog geen idee waarnaar u op zoek bent? De verkoopmedewerkers staan voor u klaar en helpen om dat ene, perfecte paar schoenen te vinden.

Hoewel Joep natuurlijk met veel passie en plezier in de zaak bij Hillegersberg werkte, miste hij toch iets. Werken in een familiebedrijf was wel helemaal zijn ding, maar het écht helpen ontbrak. Hij heeft daarom gekozen om de overstap te maken naar de dameszaak in de Aert van Nesstraat. Hier was hij pas echt helemaal op zijn plek.

In dit filiaal ligt de nadruk namelijk niet alleen op prachtige kwaliteitsschoenen, maar ook op de meest mooie comfortschoenen. En dames met ‘moeilijke voeten’ helpen met het vinden van het mooiste en meest comfortabele paar schoenen is wat Joep het liefst de hele dag doet. Een betere plek dan de dameszaak in de Aert van Nesstraat had Joep zich dus niet kunnen wensen. Althans... tot zich een prachtige kans voordeed en Joep opnieuw het vliegtuig pakte naar het buitenland.

 

Stage 2: Italië

Werken in een familiebedrijf had Joep al veel gebracht, maar in 2016 kreeg hij een ultieme kans. Hij mocht vier maanden lang stage lopen bij Santoni in Italië. Een jongensdroom die uitkwam en Joep vertrok dan ook vol enthousiasme, eerst voor twee weken naar de nonnen in Vught om zijn Italiaans op te krikken, en vervolgens richting het zonnige zuiden.

Bij Santoni kon Joep aan de slag in de zogenoemde modellenkamer, oftewel de tekentafel van de schoenenfabriek. In de modellenkamer worden de ideeën voor de nieuwste modellen uitgewerkt en Joep kreeg hierbij een leuke rol.

Hij mocht namelijk zijn visie laten zien en modellen inkleuren. Met welke kleuren werd voor hem bepaald, maar hoe hij de kleuren samenbracht was helemaal aan hem.

Naast zijn werkzaamheden in de modellenkamer bezocht Joep ook verschillende fabrieken om leer af te leveren en hier leerde hij hoe de machines die gebruikt worden om schoenen te maken, precies werken.

Maar het mooiste aan zijn periode in Italië vond Joep de twee keren dat hij met een aantal werknemers van Santoni, waaronder Giuseppe Santoni himself uit eten mocht. Niet alleen waren deze diners erg inspiratievol, maar hij besefte zich op deze momenten ook maar al te goed dat werken in een familiebedrijf was wat hij voor zichzelf wilde.

Vol ideeën en met een opnieuw aangewakkerde passie en een verstevigde liefde voor schoenen keerde Joep na vier maanden huiswaarts.

 

Weer terug in Rotterdam

Terug in Rotterdam ging Joep weer aan de slag op zijn vertrouwde stekje: het filiaal in Hillegersberg. Hier hielp hij zowel dames als heren met het vinden van het juiste paar schoenen. Het was zijn missie om elke klant die binnenkwam met een glimlach weer te zien vertrekken.

Omdat Joep jong is en graag nieuwe dingen ontdekt, is hij echter niet bij het filiaal in Hillegersberg blijven werken. Toen de nieuwe zaak van Van den Assem aan het Gelderlandplein in Amsterdam opende, is Joep meeverhuisd. Werken in het familiebedrijf bleef hij doen, maar nu dus tijdelijk vanuit een andere stad.

Hoewel Joep met ontzettend veel plezier in Amsterdam aan het werk was, kriebelde het toch bij hem. Hij wilde terug naar Rotterdam en wel naar de dameszaak in de Aert van Nesstraat. Hier was het immers dat hij zijn onvoorwaardelijke liefde voor het helpen van mensen en het uitdragen van de Van den Assem beleving optimaal kon benutten.

Inmiddels is Joep dan ook weer terug in zijn vertrouwde Rotterdam waar hij er aan de Aert van Nesstraat alles aan doet om elke klant met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan.

 

De waarde van werken in een familiebedrijf

Joep heeft door zijn diverse werkzaamheden bij Van den Assem al flink wat ervaring opgedaan met werken in een familiebedrijf. Voor hem is het elke dag weer een feest.

Moeilijk vindt hij het overigens niet om met zijn vader en oom in de zaak te werken. Zijn vader ziet hij bijvoorbeeld niet vaak tijdens kantooruren, omdat deze voornamelijk op het hoofdkantoor aan het werk is.

Zijn oom, Leo van den Assem, bezoekt wel regelmatig de winkels en Joep treft hem dan ook geregeld. Gezellig, want samenwerken kunnen de twee prima!

Dit gaat zelfs zo goed dat ze hun werk regelmatig mee naar huis nemen en ook bij privé-aangelegenheden nog over de zaak praten. Maar dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij werken in een familiebedrijf en maakt het misschien juist om deze reden zo leuk.

 

Een blik in de toekomst…

Net als iedereen denkt Joep ook wel eens na over de toekomst. Zo is het zijn ambitie om zich binnen Van den Assem op te werken tot senior verkoper. En daarna… Dat zien we dan wel weer. De toekomst laat zich immers niet voorspellen, ook niet binnen een familiebedrijf.    

 

Joep heeft zijn draai dus helemaal gevonden in de Aert van Nesstraat. Hij ziet werken in een familiebedrijf zoals Van den Assem als een echte uitdaging. Als klanten met de juiste schoenen én met een glimlach op hun gezicht naar buiten gaan, is voor hem de dag geslaagd. Tevreden sluit hij dan de deuren, om de volgende ochtend weer met een even grote glimlach aan de nieuwe werkdag te beginnen.