Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Zo onderhoud je lakschoenen: 8 tips voor schone shiny lakschoenen

Blinkende laarsjes, glanzende pumps en glimmende tassen: lakleer is één van de stabiele trends dit jaar. Geen materiaal weet een outfit zo'n glamoureus accent te geven als een fraai en glanzend item en dat maakt schoenen van lakleer extra populair in deze feestmaand. En ook na alle feestelijkheden vormen lakleren schoenen een fijne aanvulling voor je schoenencollectie. Puntje van aandacht is de verzorging van dit prachtige, maar enigszins kwetsbare, fijne leer. Want hoe houd je je glanzende favorieten gedurende het hele jaar in goede conditie? Onze schoenenexpert Sofie vertelt het in een korte video van de Schoenendokter. Daarnaast lees je in dit item 8 handige tips waarmee jij je glanzende schoenen voor altijd stralend houdt.

Lakleer: tijdloos & trendy

Lakleer. In de schoenenbranche is het al jaren een constante factor qua materiaalgebruik. Er zijn eigenlijk altijd wel schoenen te vinden die zijn uitgevoerd in lakleer of voorzien zijn van lakleren accenten. Zo behoren de lakleren damespump en de lakleren veterschoen voor heren al jaren tot de klassiekers als het gaat om geklede schoenen voor bij een feestelijke outfit. Kijkend naar de verschillende schoenencollecties, blijkt al snel dat lakleer dit jaar opnieuw in alle modellen en varianten voorbijkomt. Onbetwiste nummer één blijven zwarte lakleren enkellaarsjes. De zwarte enkellaarsjes zijn nog steeds zeer gewild deze winter en vormen een gouden combinatie met het stijlvol glanzende lakleer. Verder zien we ook verschillende sneakers in een volledig lakleren uitvoering of voorzien van lakleren accenten.

Lakschoenen onderhouden

Ga je voor lakleren schoenen, dan voeg je snel en eenvoudig een vleugje extra glamour aan je outfit toe, mits je glanzende schoenen zich tenminste in optimale conditie bevinden. Lakleer is nu eenmaal een iets delicater materiaal dan, bijvoorbeeld, gladleer. Zo kunnen er wanneer je je lakleren schoenen draagt, scheurtjes in de loopplooien ontstaan. Hoe voorkom je dit? En hoe geef je je lakleren blikvangers eigenlijk de meest optimale verzorging? Schoenexpert Sofie geeft in anderhalve minuut antwoord op deze vragen in onderstaande aflevering van de Schoenendokter.

Heb jij deze lakleren prachtschoenen al gezien?

Giulia Giulia Dames Pumps Nude Giulia 8 lak Giulia Giulia Dames Pumps Nude Giulia 8 lak
Giulia Pumps , 7 kleuren
69,95
  • Giulia Dames Pumps Nude Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Wit Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Geel Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Zilver Giulia 8 lak
Item 1 of 7
Kies je maat
Giulia Giulia Dames Pumps Rood Giulia 8 lak Giulia Giulia Dames Pumps Rood Giulia 8 lak
Giulia Pumps , 7 kleuren
69,95 34,95
  • Giulia Dames Pumps Rood Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Wit Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Geel Giulia 8 lak
  • Giulia Dames Pumps Zilver Giulia 8 lak
Item 1 of 7
-50%
Kies je maat

Lakschoenen verdienen extra liefde: 8 tips

Ga jij dit seizoen voor een fraaie lakleren schoen, tas of andere lakleren blikvanger? Dan is het alvast handig om te weten hoe je dit prachtige materiaal de beste verzorging biedt. Wij hebben hieronder daarom, in aanvulling op de adviezen van Sofie, 8 handige tips voor het onderhouden van lakleren schoenen voor je verzameld. Want met een beetje extra liefde, aandacht en onderhoud weet je zeker dat je lakleren aanwinsten mooi glanzend en kreukloos blijven.

1. Het begint met een doekje

Dit is misschien een beetje een open deur maar doe je lakschoenen, voordat je ze verzorgt met een product, eerst af met een schoon en ietwat vochtige doek. Op die manier geeft het aanbrengen van een verzorgingsproduct het beste resultaat.

2. Het verwijderen van vlekken en vuil

Zitten er op je lakschoenen, nadat je ze met het vochtige doekje heeft afgedaan, nog vlekken of vuil? Dat vraagt om iets grover schoonmaakgeschut. In dat geval gebruik je een schoon sopje en een zachte spons om het vuil voorzichtig te verwijderen.

3. Ga maar glanzen

Heb je het oppervlakkige vuil van je lakschoenen verwijderd? Dan is niets zo goed voor je schoenen als een verzorgend product, zoals een speciale lakolie. Een lakolie reinigt en voedt het leer. Hierdoor blijft het leer soepel en voorkom je barsten en kreuken. De olie laat je lakschoenen bovendien weer glanzen als vanouds en heeft een antistatische werking, waardoor vuil minder kans krijgt om vlekken te maken. Breng de lakolie over het hele oppervlak van de schoen en gelijkmatig aan, wrijf goed uit met een schone doek et voilà: je lakleren pareltjes glanzen je weer tegemoet.

4. Geen spray en niet gaan doe-het-zelven

Aan tip 3 voegen we voor de zekerheid ook meteen deze twee belangrijke afraders toe:

  • Waar ons motto normaal gesproken ‘spray, spray, spray’ is, mag je dit advies wat betreft lakschoenen juist vergeten. De coating van je lakschoenen is al waterdicht. Door je lakschoenen te behandelen met een impregneerspray kun je de waterdichte laag juist aantasten.
  • Ook kan het behandelen van je lakschoenen met een spray, gewone schoensmeer of huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals slaolie, zorgen voor doffe vlekken op de glanzende laklaag.

Een behandeling met de kleurloze lakolie is voldoende om je lakschoenen optimaal te beschermen.

5. Schoenspanners

Nadat je je schoenen gedragen hebt, helpt het plaatsen van schoenspanners in je schoenen het leer van je schoenen in goede staat en model te houden. In het geval van lakschoenen helpt het plaatsen van een schoenspanner kreuken en barsten in de lak voorkomen. Waarom? Dat zit zo: na het dragen zijn je lakschoenen warm en hebben ze zich naar je voet gevormd. Vervolgens trek je je schoenen uit waardoor deze afkoelen, opdrogen en het leer krimpt. Door direct een schoenspanner in je schoenen te plaatsen, blijft er spanning op het leer staan, hierdoor behouden je schoenen hun pasvorm. Let er in dit geval wel op, dat je geen plastic schoenspanners gebruikt, maar bijvoorbeeld een cederhouten variant. Cederhout heeft een vochtonttrekkende en neutraliserende werking. Zo blijven je lakschoenen in goede staat en lekker fris.

6. Warm lopen

Deze tip is, zeker met het oog op de lakleren enkellaarsjes die we deze winter veel zien, goed om te weten. Lakschoenen zijn, meer dan andere schoenen, gevoelig voor kou en vocht. Dus wordt het straks ineens winter met buitentemperaturen onder de nul graden Celsius? Dan is het voor het behoud van je lakschoenen beter om deze op te warmen, voordat je ermee naar buiten gaat. Loop je schoenen daarom thuis alvast in. Zo komen je schoenen op temperatuur en voorkom je barstjes in het leer vanwege de kou.

7. Opdrogen op kamertemperatuur

Zijn je lakschoenen buiten nat geworden, zet ze dan thuis in de schoenspanners of vul ze met krantenpapier om het vocht op te nemen. Zet je schoenen op een droog plekje in huis, maar niet bij de verwarming. Net zoals een lage temperatuur, is ook een hoge temperatuur niet goed voor lakschoenen. De warme lucht uit de verwarming vergroot de kans op scheurtjes in de lak.

8. Kwestie van herhalen

Uiteraard hebben al je schoenen regelmatig onderhoud en verzorging nodig, zo ook je lakschoenen. Deze delicate schoenen houd je het mooist met een tweewekelijkse behandeling.

Wat is lakleer nu eigenlijk?

Dat lakleer van een ander materiaal is dan 'gewoon' gladleer, is wel duidelijk. Maar wat is lakleer dan precies? Lakleer is in de basis een leersoort bedekt met een speciale coating. Deze coating bestaat uit verschillende lagen zoals vernis en lak, samen geven zij de lakschoen een hoogglanzend oppervlak. De lakleren schoen is -net zoals bijvoorbeeld een schoen met metallic coating- wat gevoeliger voor beschadigingen dan een gewone leren schoen. Een voordeel van lakleer is dat het een ademende leersoort is. Dit betekent dat je voeten fris en gezond blijven, zelfs wanneer je je lakschoenen de hele dag draagt. Ook handig: de laklaag is waterbestendig, je houdt dus ook bij nat weer droge voeten.

Smaakvolle combinaties met lakleer

Lakleer is een geliefd materiaal als het gaat om het aanbrengen van een smaakvolle toevoeging. En houd je wel van een glanzend accent, maar vind je een volledig lakleren schoen iets te veel van het goede? Ga dan voor een schoen waar het lakleer slechts een detail is. Hoewel lakleer eigenlijk met bijna alle andere materiaalsoorten combineert, is een geliefde combinatie wel die met suède. Het glanzende lakleer en het zachte suède hebben ieder een luxe uitstraling. Samen geven deze twee materialen een schoen daarom direct een stijlvol uiterlijk. Maar ook duo's met gladleer of stof komen vaker voor en voegen net dat tikje extra uitstraling toe. Of je nu kiest voor een volledig glanzende schoen of gaat voor een schoen met een glanzend accent, één ding is zeker: met zulke glimmende blikvangers aan je voeten, geef je je outfit eenvoudig en snel een chique uitstraling. Hierbij is een zwarte outfit altijd goed, vooral in combinatie met klassieke sieraden zoals parels. Maar ook een vrijetijds jeans, zoals de mom jeans met omgeslagen pijpen, laat je lakleren lievelingsschoenen extra mooi uitkomen.

Geef glans aan je look

Nu je precies weet hoe je je lakleren instappers, pumps, broques of enkellaarsjes de beste verzorging geeft, houdt niets je meer tegen om werk te maken van een mooi paar lakleren schoenen. En ga je voor de volledig lakleren schoen? Dan draag je je lakleren pareltjes samen met een lakleren midi-rok of een mooi lakleren jasje. Stoer, chic en stijlvol, dat is de lakleren outfit ten top. Hier kunnen wij, als liefhebbers van een beetje glans en glamour, alleen maar blij van worden. Nog langer geniet je van je lakleren schoenen als je ze voorziet van een flinke dosis liefde en aandacht. Loop ze binnen alvast warm, gebruik schoenspanners als ze een dag in de kast staan en maak je nieuwe lakleren schoenen iedere keer na het dragen even schoon. Wat we je vooral afraden is de schoenen onder de verwarming zetten, ze insprayen met een verzorgende spray (dit kan voor problemen zorgen, want de coating van een lakschoen is waterdicht) en ga nooit aan de slag met huis,-tuin- en keukenmiddeltjes. Met deze tips in je achterhoofd gaan jij en je lakleren schoenen een glanzende toekomst tegemoet.