Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Schoen die zeker in je schoenenkast horen te staan: western boots.

Naast onze favoriete sneakers en enkellaarsjes maken wij in onze schoenkast graag een plaatsje vrij voor de gewilde cowboy boot. De city western trend is inmiddels een steady trend, die onder de fans nooit zijn waarde heeft verloren. Maar de trend lijkt zich meer en meer te ontwikkelen. Op dit moment kunnen we wel stellen dat een mooie en kwalitatieve city western boot niet meer weg te denken is uit de (web)winkels. In deze blog leggen we de focus op zowel de pittige korte variant als de vrouwelijke hoge cowboy laars. Genoeg om over te dromen dus...

Voordat we je de mooiste, gaafste en stoerste cowboy boots laten zien, nemen we je eerst mee terug naar het grote begin. Het is 1865 als de cowboys in Texas en Kansas, die het vee door het land heen voeren, erachter komen dat ze een ander soort laarzen nodig hebben. Ze hebben behoefte aan een stevige laars die bestand is tegen vele uren rijden over paden, zich een weg banend door ruige bosjes en braamstruiken, kreken en rivieren. Rond 1870 komt een slimme cowboy op het idee om met zijn oude laarzen naar een schoenmaker te stappen. Hij vraagt om een meer puntige laars, zodat zijn voet gemakkelijker in de stijgbeugel past. Daarnaast wenst hij een grotere schacht om zijn been beter te beschermen en een grotere dikkere ondersteunende hiel die ook blijft zitten in de stijgbeugel tijdens de ruige ritten. Het resultaat is een knie-hog laars die zijn benen beschermt tegen doornen, prikkeldraad, slangen en andere pijnlijke zaken. Een voordeel van deze eerste versie van de later populaire cowboy boot, is het sterke leer en het gemak waarmee de laars wordt aan- en uitgetrokken. Deze cowboylaarzen werden aangetrokken dankzij lange muilezel-oorbandjes, maar waren los genoeg aan de bovenkant zodat ze gemakkelijk uitgeschud konden worden.

Van werkschoen naar fashion item

Zo praktisch als de eerste cowboy laars was, zo weinig stijl had deze. Dat is ook niet vreemd, want de boot was puur voor werkdoeleinden bedoeld. In eerste instantie wordt de laars alleen op aanvraag gemaakt. Custom made zou je kunnen zeggen. De cowboy bracht een bezoek aan de schoenmaker en deze mat op zijn beurt de cowboyvoeten op en enkele weken later was de laars klaar. Door de jaren heen is de cowboylaars van werkschoen getransformeerd naar fashion shoe en kennen we een heleboel variaties op de klassieke boot. Denk hierbij aan kleurige stiksels, prints, foto's en designs die in de laarzen worden genaaid: kortom er wordt volop geexperimenteerd met deklagen en inlegwerk. Dat maakt van de cowboylaars niet alleen een hele praktische schoen, maar ook een zeer trendy en gewilde boot. Ook wat betreft bestellen zijn de tijden veranderd: met één klik op de knop liggen de mooiste cowboy boots in je winkelmandje en loop je binnen enkele dagen, of zelfs de volgende dag al, rond op je nieuwe westernlaarzen. Dus in galop naar assem.nl!

Wij zeggen yihaa tegen cowboy boots

Seizoenenlang regeerden sneakers in schoenenland. Ondanks dat sneakers nog steeds volop aanwezig zijn in de collecties, is er ook meer dan genoeg ruimte voor andere schoenen. Laarzen en enkellaarsjes bijvoorbeeld, die natuurlijk perfect zijn voor de aanstaande herfst en winter. Dit jaar hebben we, yihaa, onze pijlen gericht op de western boot. Denk je bij western boots direct aan geruite blouses, paarden en linedancing? Niet geheel onbegrijpelijk, maar laat je verrassen door deze laarzen, dan ontdek je dat ze ook heel fashionable en draagbaar zijn! Wat opvalt is dat de komende herfst/winter vooral ook de hoge cowboy laarzen goed vertegnwoordigd zijn. Onderstaande western parels laten duidelijk zien, dat een cowboy boot de status van musthave meer dan verdient.

Zwarte hoge leren cowboylaars van Mace

Wanneer je deze zwarte Mace laarzen ziet, heb je de neiging om je lasso te pakken en op je paard weg te galopperen. Deze stoere hoge cowboy boot heeft die typische spitse city western neus en is uitgevoerd in glad zwart leer. Om de laars gemakkelijk aan en uit te trekken, bevindt er zich aan de binnenkant een rits tot halverwege de laars. Ook zijn er twee kenmerkende trteklussen te vinden aan de bovenkant van de schacht. Om de laarzen volledig in de schijnwerpers te laten staan, draag je deze beauties natuurlijk onder een korte(re) rok. 

Rood leren croco western enkellaars van Elena Iachi

De rood leren croco western enkellaarsjes van het Italiaanse klassemerk Elena Iachi zijn een perfect voorbeeld van 'city western meets trends'. Het crocoleer van nu in combinatie met het klassieke van de cowboy boot is wat ons betreft een schot in de roos. De pittige korte laarsjes van kwaliteitsmerk Elena Iachi zijn een lust voor het oog. Deze laarsjes hebben dan ook niet veel meer nodig. Wat dacht je van een cognackleurige rok met witte blouse en dan deze eyecatchers eronder? Een skinny mag en kan altijd met dit soort kittige cowboy laarsjes.

Bruine nubuck westernlaars met stiksels en snake van Sendra

De rood leren croco western enkellaarsjes van het Italiaanse klassemerk Elena Iachi zijn een perfect voorbeeld van 'city western meets trends'. Het crocoleer van nu in combinatie met het klassieke van de cowboy boot is wat ons betreft een schot in de roos. De pittige korte laarsjes van kwaliteitsmerk Elena Iachi zijn een lust voor het oog. Deze laarsjes hebben dan ook niet veel meer nodig. Wat dacht je van een cognackleurige rok met witte blouse en dan deze eyecatchers eronder? Een skinny mag en kan altijd met dit soort kittige cowboy laarsjes.

Bruine nubuck westernlaars met stiksels en snake van Sendra

Western boots hebben een duidelijk signalement: een stoere blokhak, opvallende siernaden of borduursels en een afgeronde bovenkant waar dikwijls een lus aan genaaid is. Dit model van Sendra is een schoolvoorbeeld. Het alom bekende laarzenmerk begon in 1913 als een klein familiebedrijf en is inmiddels wijdverspreid gekend en geliefd. Sendra's know-how van het maken van (cowboy) laarzen gaat verder dan het gebruik van het beste leer en het aanbrengen van gekleurde stiksels. Door het knippen en het vormen van het leer, het borduren of piercen van elke motief, krijgt iedere Sendra boot een eigen identiteit. Deze ¾-laars met spitse neus is uitgevoerd in bruine nubuck met sierlijke stiksels en elementen met een slangenprint rondom de schacht. Met de twee treklussen aan weerszijden wordt het aan- en uittrekken versoepeld. Het binnenwerk bestaat volledig uit leer, een stevig contrefort draagt bij aan het comfort. Verder heeft de laars een leren loopzool. De hakhoogte bedraagt vijf cm.

Cognackleurige leren western chelseabootie van Guglielmo Rotta

Chic, stoer en een clean design: deze Guglielmo Rotta cowboy enkellaars met spitstoelopende neus is uitgvoerd in classy cognackleurig leer en gemaakt om jarenlang plezier van te hebben. Om de booties gemakkelijk aan en uit te trekken, maak je gebruik van het elastiek aan weerszijden van de schacht. Het binnenwerk is van leer en een stevig contrefort zorgt voor extra draagcomfort. Combineer de cognackleur met kleuren als oker, flessengroen of bordeaux voor een extra chic effect. Overigens staat wit ook erg mooi bij cognac. En dan mag je witte crispy blouse best een franje of een strikje hebben.

Goudkleurige suède metallic westernlaars van Toral

We sluiten af met een goudkleurige suède metallic western laars voor dames van het Spaanse merk Toral. Wauw! Met deze gouden cowboy stappers maakt u hoe dan ook een statement. Alle western-ingrediënten zijn aanwezig: spitse neus, sierstiksels, blokhak en natuurlijk de befamde treklussen. Wij vinden de laarzen uitermate geschikt voor een feestje, maar wat let je om deze blikvangers naar kantoor te dragen? Omdat het goudkleurig metallic suède direct in het oog springt, mag de rest van de outfit iets meer low-key worden gehouden. Een basic zwarte outfit laat je laarzen extra stralen. Donkerblauw staat ook chic bij deze hoge western laars met hakken van acht centimeter. Gouden greep! 

How to wear...

Cowboy boots zijn natuurlijk best uitgesproken, op zijn zachtst gezegd. Het lijkt daardoor misschien dat deze laarzen lastig te combineren zijn, maar ze matchen verrassend gemakkelijk. Ook bij ándere kledingstukken dan een ruitenblouse en denim shorts. De boho-stijl is al seizoenen lang populair, dus je hebt vast genoeg kledingstukken in je garderobe waar je de cowboy boots bij kunt combineren. Een ijzersterke tip wat betreft het dragen van city western laarzen: laat de schoenen het werk doen en match western boots met basic items, zoals een skinny jeans of een (korte) rok en een simpele top of trui. Dankzij de charme van de laarzen creëer je zo in een handomdraai een look met karakter. Cowboy boots staan ook prachtig bij een all black outfit. Een boho-sieraad erbij en je bent klaar! Een geslaagd idee, zeker voor wie spaarzaam wil zijn met cowgirl-elementen. Je kunt western boots ook bij een rok en een gebreide trui en sjaal dragen, voor een vrouwelijke en relaxte uitstraling. Of ga heel festival-fashionable voor een uitbundige jurk en combineer deze met een fringe bag of canvas tasje.

Oh (cow)boy!

Cowboylaarzen zijn vandaag de dag een zekerheidje in onze shoedrobes. Ondanks dat de schoen in het verleden heeft geschommeld qua populariteit, zijn we er inmiddels van overtuigd dat hij zich onder de klassiekers mag scharen. Iedere schoenenkast verdient een mooie cowboy boot, omdat hij zowel stoer als vrouwelijk oogt en dat kunnen we op veel dagen gebruiken. De grote combinatiekracht van de city westernlaarzen is een groot voordeel. Je nieuwe western boots staan leuk onder zowel rokken en jurken als jeans. Het mooie aan de nieuwe collectie is dat er voor iedere liefhebber wel een geschikte city westernlaars te vinden is. Op assem.nl vind je de classy hoge laars alsmede de korte pittige variant. Beide stralen op hun eigen manier. Ga op zoek naar je inner cowgirl en begin met een paar fantastische westernlaarzen!