TERUG

Trendjournaal

Laat uw dromen uitkomen met uw eigen fantastische walk-in closet (tips & inspiratie)

Geschreven door Ilse Visscher

Houdt u van kleding, schoenen en alles wat daarbij hoort? Wij ook! Voor een modebewuste vrouw als u is er stiekem maar één ultieme droom: een eigen walk-in closet. Een ruimte helemaal alleen voor uw mooie blouses, jurken, pumps, enkellaarsjes, sneakers, instapperstassen enzovoort. Uw eigen walk-in closet maken is dan ook een droom die uitkomt. Maar wat komt er allemaal kijken bij het creëren van een walk-in closet? In dit artikel laten we u zien waar u rekening mee moet houden om uw walk-in closet precies zo te krijgen als u wilt. Daarnaast laten we een aantal mooie walk-in closets zien ter inspiratie. Let your dreams come true!  

De walk-in closet van uw dromen

Bij het maken van een walk-in closet komen veel verschillende vragen kijken. Wilt u een U-vorm of L-vorm en hoeveel opbergruimte heeft u eigenlijk nodig? Hieronder laten we u aan de hand van een aantal tips zien welke belangrijke elementen u tegen zult komen. Zo weet u precies welke keuzes u moet maken en wanneer u voor bepaalde opties zou kiezen. De perfecte walk-in closet maken kan natuurlijk alleen als u precies weet wat u wilt.  

Tip 1: Kies de juiste ruimte

Lichte walk-in closet
(Bron)

Soms is er maar één ruimte in het huis geschikt voor een walk-in closet. Vaak zijn het de wat kleinere slaapkamers die omgetoverd worden tot walk-in closets. Heeft u echter de luxe waarbij u meerdere opties heeft voor de locatie van uw walk-in closet? Dan kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. Ten eerste is er de vraag of u wilt dat de walk-in closet zich dichterbij uw slaapkamer of uw badkamer bevindt. Ten tweede kan de benodigde ruimte doorslaggevend zijn. Wilt u een extra grote walk-in closet of gaat u uw walk-in closet delen met uw partner? Dan zijn de kleinste slaapkamers van het huis wellicht iets te klein om aan uw wensen te voldoen. 

Tot slot kunt u er, mits u daar de mogelijkheid toe heeft, ook voor kiezen om een speciale kamer te laten plaatsen die dienst kan doen als walk-in closet. Denk bijvoorbeeld aan een extra muur in uw slaapkamer waarachter u uw walk-in closet kunt maken.  

Tip 2: Kies de juiste vorm

Walk-in closet vorm
(Bron)

Het kiezen van de juiste vorm hangt vaak samen met de keuze voor de juiste ruimte. De grootte van de ruimte bepaalt vaak de hoeveelheid kastruimte die u kwijt kunt en dit is van invloed op de keuze van de vorm van de kast. Zo kunt u kiezen voor een U-vorm waarbij uw kast drie muren beslaat. Onthoud dat een U-vorm in te kleine ruimtes uw bewegingsvrijheid beperkt. Om meer ruimte in uw walk-in closet over te houden, kunt u ook voor de L-vorm kiezen. Bij deze vorm laat u één extra muur geheel vrij van opbergruimte. Hierdoor is er meer ruimte voor de kasten die u wél plaatst. Tot slot kunt u ook kiezen voor de rechte vorm. Hierbij gebruikt u één wand van de ruimte om opbergsystemen aan te bevestigen. De andere muren laat u vrij van opbergruimte, maar u kunt hier bijvoorbeeld wel een stoel of make-up tafel neerzetten.

Extra: Mocht u er de ruimte voor hebben, dan is het ook leuk om eens naar andere vormen te kijken dan recht. Zo kunt u voor ronde of golvende vormen kiezen. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat de meeste ophangsystemen uitgaan van rechte lijnen en hoeken. Een mooie walk-in closet met speelse lijnen vraagt om speciale aanpassingen.  

Tip 3: Weet welk opbergsysteem u wilt

Verschillende opbergsystemen walk-in closet
(Bron)

Nu u heeft bepaald waar de walk-in closet moet komen en welke vorm hij heeft, is het tijd om naar de opbergmogelijkheden te kijken. Bij het ontwerpen van uw walk-in closet heeft u de keuze uit verschillende opbergsystemen. Om te bepalen welk opbergsysteem het best bij u past, is het slim om vooraf goed naar uw garderobe te kijken. Heeft u vooral veel jurken en blouses die u graag ophangt? Of zijn het met name broeken en truien die u ook prima op planken kwijt kunt? Aan de hand van uw garderobe kunt u een keuze maken wat betreft het aantal planken en het roedes dat u nodig heeft.

Daarnaast heeft u nog keuze uit verschillende lades en opbergsystemen voor uw accessoires. Wilt u uw damesschoenen bijvoorbeeld in uw kast opbergen of vindt u het fijner om een apart schoenenrek te plaatsen? Veel schoenenliefhebbers bewaren hun favoriete enkellaarsjes, pumps, laarzen, sneakers of sandalen bij voorkeur afgeschermd van stof en licht. In dat geval kunt u er bijvoordbeeld voor kiezen om al uw damesschoenen in mooie bewaardozen op te bergen in een speciaal daarvoor bedoelde kastruimte in uw walk-in closet.

Denk tenslotte ook na over eventuele kastruimte voor uw tassen, sieradensjaals en sokken.  

Tip 4: Welke kleur wilt u dat uw walk-in closet heeft?

Walk-in closet met kleed
(Bron)

Het is aan te raden om goed na te denken over de kleur die u uw walk-in closet wilt geven. Mocht u nu vooral fan zijn van de lichtere tinten binnen uw garderobe, dan kan zowel een lichte als donkere kast een mogelijkheid zijn. Bent u echter fan van kleuren, dan laat een witte walk-in closet uw kleding beter uitkomen. Houd bij het kiezen van de kleur rekening met een veranderende kledingstijl. Verandert u vaak van stijl? Dan kunt u het best kiezen voor een witte walk-in closet. Wit laat zowel donkere als lichte tinten mooi uitkomen. Wit is daarnaast ook een goede basis voor aanvulling met eventuele losse kasten, rekken of tafels. Een kleurrijk kleed op de grond kan uw witte walk-in closet wat extra warmte geven.  

Tip 5: Vergeet de verlichting niet

Verlichting in walk-in closet
(Bron)

Niets is zo vervelend als ‘s ochtends in uw walk-in closet staan en uw kleding niet goed kunnen zien. Goede verlichting is dan ook een must in de ideale walk-in closet. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor verlichting die u ín uw opbergsystemen plaatst. Zo valt het licht direct in de kast. Een nadeel van verlichting ín de kast is dat uw kleding schaduwen kan werpen op lagergelegen items. Om dit te voorkomen kunt u ook voor mooie spots in het midden van uw walk-in closet kiezen. Deze kunt u op de verschillende hoeken van uw walk-in closet richten. Zorg er hierbij wel voor dat de spots zo geplaatst worden dat u niet uw eigen schaduw in uw kast werpt wanneer u ervoor staat.

Denk tot slot ook na over de kleur van het licht. Warm licht vinden we in de woonkamer bijvoorbeeld fijn, maar in uw walk-in closet kan dit type licht ervoor zorgen dat u de kleuren van uw kleding niet goed ziet. Daglichtlampen zijn ideaal voor het op de juiste manier kunnen zien van de kleuren van uw kleding, schoenen en accessoires.  

Tip 6: De hoogte is uw vriend

Opbergruimte in de hoogte
(Bron)

Een walk-in closet maken geeft u de mogelijkheid om eens mooi de hoogte in te gaan. Zeker wanneer de ruimte voor uw walk-in closet kleiner is dan u graag zou willen, kunt u slim gebruikmaken van de hoogte van de ruimte. U kunt de kast- en opbergruimte optrekken tot aan het plafond. Op die manier heeft u extra opbergruimte. Op de bovenste planken kunt u bijvoorbeeld uw kleding kwijt die u tijdens het huidige seizoen niet zult dragen. Of u reserveert de opbergruimte bovenin om de laarzen, sneakers, enkellaarsjes of pumps die u minder frequent of gedurende het huidige seizoen niet draagt, in dozen op te bergen. Om bij het bovenste gedeelte te kunnen komen, kunt u een ladder plaatsen.  

Tip 7: Vergeet dé stoel niet

Stoel in walk-in closet
(Bron)

Of u nu naar een bruiloft gaat of op zoek bent naar de juiste outfit voor uw zakelijke bespreking, het komt weleens voor dat u snel verschillende outfits doorpast. Voor deze momenten is het handig om de beroemde, en beruchte, stoel aan uw walk-in closet toe te voegen. Dé stoel waarop u uw niet gekozen outfits kunt leggen of waar u kleding na het dragen op kunt leggen om te laten luchten. Mocht u vaak van kleding wisselen, dan kunt u haast niet zonder deze stoel. Hoe de stoel eruit moet zien, is volledig aan u. De één houdt van een grote fauteuil, terwijl de ander aan een krukje of bankje voldoende heeft.  

Tip 8: De spiegel is een musthave

Spiegel walk-in closet
(Bron)

Uw walk-in closet heeft nu al mooi vorm gekregen. De stoel staat en uw kleren kunnen ingeruimd worden. Een walk-in closet maken kan echter niet zonder dit laatste, onmisbare element: de spiegel. Een goede spiegel helpt u om de juiste outfits te kiezen. Het is daarbij aan te raden een spiegel te plaatsen waarin u uzelf van top tot teen kunt zien. Zo ziet u niet alleen of uw blouse mooi staat op die ene broek, maar ook hoe uw sneakers, enkellaarsjes, instappers of pumps het geheel compleet maken.

U kunt de spiegel op een deur van de kast plaatsen, maar ook op de deur van de walk-in closet zelf of u kunt kiezen voor een staand exemplaar. Een extra tip die we u willen meegeven, is dat u uw spiegel zo plaatst dat de ruimte achter u rustig van kleur is. Wanneer u in de spiegel kijkt en de achtergrond is een drukke kledingkast, dan kunt u minder goed zien hoe de outfit u staat. De mix van kleuren en de drukte van de achtergrond kunnen het beeld van uw look vervormen.  

De finishing touch

Als u bovenstaande tips langs bent gelopen, weet u waar uw walk-in closet moet komen, welke indeling u graag wilt en hoe u de kast vorm wilt geven. Naast het vinden van de juiste ruimte, de juiste opbergsystemen, verlichting en spiegel zijn er nog een aantal onderdelen waaruit u een keuze kunt maken. Wat dacht u van de hangers, opbergdozen en manden voor in de opbergsystemen? Het leuke van deze extra’s is dat ze van uw walk-in closet echt úw walk-in closet maken. Uw persoonlijke stijl kunt u in deze elementen terug laten komen. Daarnaast zijn het elementen die u kunt vervangen wanneer u op uw huidige inrichting van de walk-in closet uitgekeken bent. Hieronder vindt u een aantal elementen die in de walk-in closet van uw dromen niet mogen ontbreken.  

1. Hangers

Koperen hangers
(Bron)

Uiteraard mogen hangers niet in een walk-in closet ontbreken. Kies wat hangers betreft eens voor mooie houten of metalen hangers. Aangezien de delen van de kast in een walk-in closet vaak geen tot weinig deuren hebben, zijn de hangers goed zichtbaar. Door te kiezen voor bijzondere of juist rustige hangers kunt u door middel van dit kleine detail al een geheel andere uitstraling aan uw walk-in closet geven.  

2. Planken

Walk-in closet planken
(Bron)

Net als de hangers zullen ook planken hoogstwaarschijnlijk niet ontbreken in uw walk-in closet. Ook hier zijn er verschillende opties waaruit u kunt kiezen. Houd wederom rekening met het feit dat de planken in een walk-in closet goed zichtbaar zijn. Een walk-in closet maken met allerlei verschillende planken, geeft de ruimte al snel een rommelige uitstraling. Witte planken of planken uit dezelfde serie zorgen voor meer rust. Houdt u juist van kleur en vindt u het niet erg als uw planken opvallen? Dan is het ook leuk om hier juist planken met een kleur voor te gebruiken. Het is overigens fijn om te kiezen voor planken die mooi zijn afgewerkt doordat ze bijvoorbeeld geschilderd of gelakt zijn. Dit staat niet alleen mooi, maar onbewerkte planken kunnen ervoor zorgen dat uw kleding aan de oneffenheden (bijvoorbeeld splinters) blijft hangen en zo beschadigd raakt.  

3. Manden en dozen

Manden en dozen walk-in closet
(Bron)

Manden en dozen zorgen voor handige opbergruimte in uw walk-in closet. U kunt deze onder andere voor uw schoenensokken, sjaals en overige accessoires gebruiken. De keuze uit de verschillende manden en dozen is aan u. Welke stijl past binnen uw walk-in closet? Een walk-in closet maken is erg leuk en wanneer u uzelf over bovenstaande tips en opties buigt, weet u zeker dat u de kast van uw dromen krijgt. Kijk ook eens naar de verschillende inspiratiefoto’s in dit artikel en ontdek waar uw voorkeur naar uitgaat. Stap voor stap komt u bij de walk-in closet van uw dromen!  

Heeft u een walk-in closet of wilt u ook graag een walk-in closet maken?

Laat het ons weten en deel uw droom walk-in closet met ons in uw reactie!

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Agenda

Najaarstrend: zo combineer je hoge laarzen

Trendjournaal

Back to the future! De modetrend voor de durfal: stralen met metallic

Wat te doen tegen stinkende schoenen? 7x tips!

Rating | Entry Details

Voeg een reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen