Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Tips tegen blaren: zo voorkom je pijnlijke voeten (8 tips)

Een paar dagen geleden liep je tegen je nieuwe favoriete schoenen aan. Het was liefde op het eerste gezicht en nu zijn jullie een gelukkig stel. Maar wat voel je daar nu? Een blaar? Ai...dat is een pijnlijke zaak. Opgeven is geen optie, dus trek je alles uit de kast om je blaar te laten verdwijnen. En misschien nog wel belangrijker: je wilt blaren in de toekomst zien te voorkomen. Hoe? Lees snel onze acht tips tegen blaren in dit artikel en neem afscheid van zere voeten.  

Ben jij nog op zoek naar je favoriete schoenen?

Ook voor de heren is er meer dan genoeg keus.

Tips tegen blaren

Onderstaande tips tegen blaren helpen je om blaren te voorkomen. De verschillende tips richten zich zowel op de pasvorm van de schoen, de sok, eventueel transpirerende voeten als langdurig lopen.

Tip 1: Passende schoenen zijn een must

De eerste tip van de tips tegen blaren is misschien ook wel de belangrijkste. Je voorkomt namelijk blaren door goed passende schoenen aan te schaffen. Kijk hierbij verder dan alleen de maat, maar let bijvoorbeeld ook op drukpunten op de voet door de schoen. Op deze drukpunten kunnen zich later blaren ontwikkelen. Laat je voor een perfecte pasvorm altijd adviseren over het materiaal en de eigenschappen van de schoen. Zo zijn er schoenen die tijdens het dragen naar je voeten gaan staan, maar zijn er ook schoenen die relatief stug blijven. Je schoen mag daarnaast niet te klein, maar ook zeker niet te groot zijn. Te kleine schoenen zorgen voor drukpunten, maar te grote schoenen kunnen daarentegen voor extra wrijving zorgen. Dit doordat ze te los om je voet zitten, waardoor deze te veel bewegingsruimte krijgt en zodoende gaat schuren.

Extra tip: gedurende de dag zetten je voeten iets uit. Houd hier rekening mee als je schoenen gaat kopen. Koop je schoenen bijvoorbeeld aan het eind van de dag. Zo weet je zeker dat je schoenen ook na een lange dag goed zitten.

Tip 2: Het materiaal van de schoen

Naast de pasvorm is ook het materiaal van de schoen van belang wanneer je het risico op blaren wilt beperken. Een van de veroorzakers van blaren is namelijk vocht in de schoen. Dit vocht is vaak de transpiratie die afkomstig is van je voeten. Om ervoor te zorgen dat je voeten en je schoenen zo droog mogelijk blijven, is het goed om voor een ademend materiaal te kiezen. Materialen als leer, linnen en katoen ademen goed en zorgen voor een goede afvoer van vocht.

Tip 3: Inlopen is het geheim

De ene nieuwe schoen zit wat stugger dan de ander. Materialen als leer zitten heerlijk, maar hebben in het begin de tijd nodig om naar je voet te gaan staan. Tot die tijd kan het zijn dat je schoen nog niet optimaal zit. Het is bij nieuwe schoenen dan ook aan te raden deze eerst in te lopen, voordat je ze een hele dag draagt. Dit inlopen kun je thuis doen of draag de schoenen als je even boodschappen gaat doen.

Tip 4: Kies voor naadloze sokken

Heb je de perfecte schoenen van prachtig materiaal en sluiten ze mooi om je voet, maar heb je toch nog blaren? Dan is het tijd om je aandacht op je sokken te richten. Zeker wanneer de blaren zich bij de tenen bevinden kan het zijn dat de sok de boosdoener is in plaats van de schoen. De meeste sokken hebben namelijk een naad bij de tenen. Deze naad is bij de grote en kleine teen vaak iets dikker. Door deze verdikking komen je tenen strakker in je schoen te zitten. Dit zorgt voor vervelende druk- en wrijfpunten. Je kunt in dit geval het best kiezen voor sokken zonder naden.

Extra tip: Hebben je sokken kleine naden? Dan kan het helpen om de sokken binnenstebuiten te dragen.

Tip 5: Ook sokken helpen ademen

Naast het materiaal van je schoenen is het ook het materiaal van je sokken van invloed op het al dan niet krijgen van blaren. Dit heeft wederom te maken met de mogelijkheid tot ademen. Sokken van katoen of wol ademen goed en verminderen de kans op transpirerende voeten. Daarnaast zijn sokken van deze materialen in staat om het vocht dat ontstaat, op te vangen. Deze twee eigenschappen verminderen het vochtgehalte in je schoen en voorkomen zo de wrijving die vochtige voeten kunnen veroorzaken.

Tip 6: Inlegzooltjes doen wonderen

Een van de tips tegen blaren die we je kunnen meegeven is het dragen van inlegzooltjes. De juiste inlegzooltjes kunnen eventuele druk- en wrijfpunten in de schoen verminderen. Laat je echter wel goed adviseren. Verkeerde inlegzooltjes kunnen het probleem namelijk vergroten. Zo is het ook verstandig om naar het materiaal van de inlegzolen te kijken. Zeker wanneer je last hebt van transpirerende voeten. Doe je dit niet, dan kun je de klachten van blaren juist verergeren.

Tip 7: Verzorg je voeten goed

Als je last hebt van transpirerende voeten, is een goede voetverzorging extra belangrijk. Zo kun je de transpiratie verminderen door je voeten van tevoren te wassen met koud water. Na het afdrogen breng je vervolgens talkpoeder aan op je voet. Hierdoor transpireert je voet minder. Minder transpiratie leidt tot minder vocht en zodoende voorkom je blaren. Bijkomend voordeel is dat je voeten de hele dag heerlijk fris blijven.

Extra tip: Als je je voeten wast, doe dit dan zonder zeep. Zeep maakt de huid zachter en wanneer je kort op het wassen je schoenen draagt, vergroot je zo de kans op blaren.

Naast transpirerende voeten kan het ook zijn dat je last hebt van eelt. Eeltknobbels kunnen voor vervelende wrijving in je schoenen zorgen. Bij een pedicure kun je eelt gemakkelijk laten verwijderen.

Tip 8: Plak preventief pleisters

Wanneer je last hebt van blaren weet je de pleisters vaak snel te vinden. Het is dan echter eigenlijk al te laat. Het is beter om preventief pleisters te plakken. Er zijn speciale blarenpleisters van gel die je hier goed voor kunt gebruiken. Plak de pleisters op eventuele druk- of wrijfpunten en ontzie hierdoor de huid van je voet. Het voordeel van deze blarenpleisters is dat ze van een soort gel zijn gemaakt. De pleisters vormen zich naar je voet en blijven goed zitten. Daarbij zijn ze zo goed als onzichtbaar.

Blaren horen er toch bij?

Nu je weet hoe je blaren voorkomt of, wanneer het leed al is geschied, behandelt vertellen we je in het kort wat een blaar is. Simpel gezegd is een blaar een opeenhoping van vocht onder de huid. De blaar ontstaat wanneer een gedeelte van de huid voortdurende wrijving ervaart. De boosdoener van blaren op je voeten is in de meeste gevallen de schoen. Hier schuurt je voet tegenaan. Naast de wrijving is ook een hoge druk op de huid, bijvoorbeeld door te strakke schoenen, een veroorzaker van blaren. Bij wrijving of druk ontstaat er allereerst een rode en geïrriteerde plek op de huid. Blijf je nu doorlopen, dan is de kans groot dat er een blaar ontstaat. De voornaamste redenen voor het krijgen van blaren aan je voeten zijn:

  1. Slecht passende schoenen
  2. Slecht passende sokken
  3. Vocht en warmte (transpirerende voeten)
  4. Langdurig lopen

Onverhoopt toch een blaar?

Heb je nu toch een blaar op je voet gekregen? Dan wil je daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Nu kun je de blaar gewoon laten zitten of je kunt hem doorprikken. Maar welk van de twee opties kun je nu het best volgen?

Tips tegen blaren: niets doen

Het liefst doe je niets met de blaar. Zeker de kleinere blaren kun je het best gewoon laten zitten. Om de druk op de blaar te verminderen is het wel aan te raden om er een pleister op te plakken. Zo bescherm je de blaar en voorkom je dat hij erger wordt of open gaat. De reden om de blaar het liefst ongemoeid te laten, is dat je zo de kans op infecties tegengaat. Deze kans is er wel wanneer je besluit de blaar door te prikken. Het is daarom belangrijk dat je op de juiste manier prikt.

Tips tegen blaren: toch prikken

Als de blaar op een vervelende plek zit en wrijving veroorzaakt, is het soms wenselijk hem door te prikken. Door je blaar door te prikken, verwijder je het vocht uit de blaar en verminder je de druk en pijn. Volg de volgende stappen als je je blaar door wilt prikken:

  1. Desinfecteer de huid rondom de blaar. Dit kan met alcohol, jodium of Betadine.
  2. Zorg voor een steriele naald. Het steriel maken van de naald doe je met een ontsmettingsmiddel.
  3. Prik vervolgens aan de zijkant van de blaar een gaatje met de naald.
  4. Door nu voorzichtig met een wattenstaafje of watje over de blaar te wrijven, verwijder je het vocht.
  5. Zorg ervoor dat je de huid zoveel mogelijk heel laat. Dit bevordert de genezing van de blaar.
  6. Dep het vocht weg met een watje en plak de blaar vervolgens af met een pleister. Zo voorkom je dat vuil en/of bacteriën de ontstane wond infecteren.