TERUG

Trendjournaal

Nieuw jaar, nieuwe trends

Geschreven door Katja Tremio

Leather look leggings, ingebouwde sleehakken, neonkleuren, witte laarsjes, harembroeken, cowboy boots, biker jacks, animal prints...allemaal voorbeelden van trends die we massaal hebben gevolgd of nog steeds volgen. Ieder seizoen duiken er een x-aantal op en sterven andere een stille dood. Waar de één met haar neus bovenop de laatste modetrends zit, draagt een ander vooral een eigen stijl uit. Maar of u nu trendgevoelig bent of niet, het kan niet anders dan dat u en passant wordt geconfronteerd met de modehits van nu. Een nieuw jaar, betekent ook nieuwe trends. In dit artikel zoomen we in op het ontstaan van modetrends en presenteren wij vier schoenentrends waar we in 2019 niet omheen kunnen én willen.

Een modetrend is een fascinerend fenomeen. Zo is het er eerst niet en liggen niet veel later de winkels vol met allerlei variaties op een bepaalde trend. Al snel vertelt ons brein ons dat we het moeten kopen. Hoezo dan? Laagdrempelig bureauonderzoek wijst al snel uit dat bij de geboorte van een trend ook minder spannende zaken een rol spelen, zoals: winstbejag, zorgvuldige verspreiding en het georganiseerde eind van een trend (want er staat weer een nieuwe trend te trappelen). Anders dan misschien gedacht, zit er achter het ontstaan van een trend een nauwkeurig vooropgezet en doordacht plan, dat ons verleidt om met de stroom mee te gaan.

Het gebeurt op straat

De hamvraag is: hoe ontstaat een trend? Laten we voorop stellen dat modeontwerpers zeer creatieve mensen zijn, daar valt niet over te twisten, maar ze (de meesten althans) zijn niet verantwoordelijk voor het lanceren van nieuwe trends. Designers vandaag de dag hebben te maken met moordende concurrentie, crises die komen en gaan, investeerders en banken; kortom allerlei onaantrekkelijke zaken die het eigenhandig bedenken en lanceren van een trend in de weg staan. Er kleven simpelweg te veel risico's aan. De meeste ontwerpers varen dan ook graag op bestaande trends, die weer worden opgevolgd door andere veilige trends. De uitdaging voor ieder modehuis is, om er in een zo vroeg mogelijk stadium bij te zijn en op die manier een trend te kunnen 'claimen'. Maar waar begint een trend dan te smeulen? Het antwoord hierop is heel simpel: de meeste trends beginnen op straat. Wij staan vaak zelf aan de wieg van een nieuwe trend. Het kan zijn, dat we iets al eerder hebben gezien en daar een eigen sausje overheen gieten. Op deze manier lanceren we onbewust een verrijkte trend.

Big brother is trend watching you

Zogeheten trend watchers pikken deze trends 'van onderaf' op. Zij gaan, gewapend met digitale camera's en notitieboekjes, de straat op en begeven zich onder allerlei subculturen, alternatieve scenes en andere creatieve broedplekken waar verschillende gemeenschappen en stromingen samenkomen. Zij hebben hun werk gemaakt van het signaleren van ontwikkelingen en bewegingen die nieuwe en originele ideeën voortbrengen. Het kan dus zomaar gebeuren, dat u op straat wordt aangesproken met de vraag of er een foto van uw opvallende jasje, vintage broek of zelfgemaakte muts en sjawl mag worden gemaakt. Grote kans dat het een trend watcher  is, die een nieuwe trend ruikt!

De kracht van de media

De onderzoeken van al deze trendbureaus samen, bevatten een poel aan trends in spe. Hieruit worden de meest interessante ideeën gefilterd, die, economisch gezien, de grootste kans van slagen hebben. Eenmaal duidelijk welke trends het straatbeeld gaan domineren, komen de media om de hoek kijken. Zij zijn het, die een trend in de kijker kunnen spelen. Met name popsterren, fashion bloggers, acteurs en influencers hebben een grote invloed op het verloop van een trend. Grote en belangrijke namen hebben een publiek van miljoenen kritiekloze jongeren, die zich maar al te graag laten inspireren door hun voorbeelden. De media dragen een flinke steen bij aan het ontstaan van een trend door op hun beurt een bepaalde ontwikkeling nog meer podium te geven. De hele keten profiteert hiervan. De beroemdheid wordt nog beroemder, omdat hij of zij met een bepaalde trend wordt geassocieerd, tijdschriften worden beter verkocht, televisieprogramma beter bekeken en de modeontwerper die zich heeft laten inspireren, geniet nog meer faam. Daarnaast zijn het ook de ontwerpers van allerhande producten, denk hierbij ook aan interieur, food, sport en architectuur, die een trend in gang kunnen zetten.

De rol van modeontwerpers

De rol van modeontwerpers in dit geheel is vrij bescheiden. Ze zijn er nog wel hoor, de designers die hun eigen nek uitsteken. Zij bedenken en lanceren een succesvolle trend. Denk bijvoorbeeld aan Isabel Marant en haar herkenbare wedges. Deze sneaker met ingebouwde sleehak is nog steeds een musthave op schoenengebied. Maar de meeste designers laten zich meevoeren door de trends van het moment. En hopen dat hun variant zich ontpopt tot een immens populair item waar wij als consumenten in gezien moeten worden.

Liever veilig dan eigen

Als een trend van a tot z gepland is, wordt gelanceerd, opgepikt door de media en vervolgens in de winkels belandt, dan is het de consument die de rij sluit. Wij kopen het gewilde modeartikel en vergroten het effect van de trend. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich graag aan anderen conformeren. Meedoen met een groep voelt veiliger, dan het bewandelen van een eigen weg. Dit geldt niet voor iedereen uiteraard. Er zijn genoeg mensen die zich juist prettiger voelen, wanneer ze niet doen wat het gros doet.

De trends van 2019

Kuddedier of niet, sommige trends zijn voor iedereen moeilijk te negeren. Ze zijn te leuk en too nice too have. Wij selecteerden vier trends op schoenengebied die óf in 2018 al niet te stoppen waren óf in 2019 een gigantisch grote hit worden.

Witte sneaker van Philippe Model

 

Nieuwe trends

 

De witte schoenen trend nam de afgelopen seizoenen een flinke vlucht en is ook in 2019 niet weg te denken uit de verschillende schoenencollecties. Van laarsjes tot sneakers, wit is het nieuwe zwart. Dit exemplaar is van de Franse ontwerper Philippe Model die bekendstaat om zijn elegante, simpele en iconische designs voor de moderne vrouw. Hij ontwierp op zijn twaalfde al zijn eigen hoeden en schoenen en startte toen hij 22 was, een samenwerking met Jean-Paul Gaultier. In 1981 ging hij er met de prijs voor 'best craftsman of France' vandoor. Ook vervulde hij bij zowel modehuis Dior als Kenzo de rol van creatief directeur. Deze sneaker is uitgevoerd in wit leer en voorzien van een opvallende geel suède achterbies voorzien van de merknaam. De sneaker combineert mooi met een denim of staat sportief chic onder een pantalon met omgeslagen pijpen.

Suède leopard print pump van Stefano Lauran

 

Nieuwe trends

 

De animal print is niet meer weg te denken uit onze kleding- en schoenenkast. Van trui tot sjawl, van broek tot jas en van sok tot schoen: alles kan en mag in dierenprint. Helemaal on trend is het combineren van zo'n wilde print met een ander druk dessin, zoals: het streepje, bloemetje of ruitje. Wij kiezen overtuigend voor deze taupekleurige suède leopard print pump van het kwaliteitsmerk Stefano Lauran. De vanbinnen volledig leren pump heeft een suède contrefort, dat het draagcomfort vergroot. De hakhoogte bedraagt ruim zeven centimeter. Deze beauties komen extra tot hun recht onder een jurkje, maar misstaan ook zeker niet onder uw skinny jeans.

Zwart/wit leren City Western boot van Toral

 

Nieuwe trends

 

De City Western trend is, wat ons betreft, een trend die nooit meer hoeft te verdwijnen. De 'western-vibe', is een gevoel dat we graag met ons meedragen, maar we hoeven ook weer niet als een echte cowgirl, met alle toeters en bellen, op ons werk te verschijnen. Het dragen van deze zwart met witte Toral western boots geeft onze outfits precies de juiste hoeveelheid 'Wilde Westen'. Toral laat met deze boots onze western-harten sneller kloppen door een laars te ontwerpen die opvalt qua design en die, vanwege het opgestikte witte leer in speelse uitsnijdingen, erbovenuit steekt wat betreft elegantie. Het binnenwerk is volledig van leer en de rubberen loopzool is voorzien van een fijn profiel.

Zwart/wit leren bootie met snake print van Mace

 

Nieuwe trends

 

Stond zojuist de leopard print pump van Stefano Lauran in de schijnwerpers, geven we nu graag een podium aan een andere onweerstaanbare dierenprint: de slangenprint. Deze elegante bootie met zwart/wit slangenprint motief staat bij meer outfits dan u in eerste instantie misschien denkt. Draag dit enkellaarsje als een echte eyecatcher onder uw little black dress of combineer hem meer casual met een denim item. De hakhoogte bedraagt zes centimeter. De boot is vanbinnen van leer en een stevig contrefort zorgt ervoor dat u de boots de hele dag comfortabel draagt. Het trendy merk Mace laat met deze beauties van booties wederom zien, dat het de kunst van de verrassende twist als geen ander verstaat.

Trends: we houden ervan

In modeland weten we niet beter, dan dat er constant een grote karavaan aan trends aan ons voorbij trekt. En we moeten eerlijk bekennen, dat we iedere trend op zijn eigen manier uniek en speciaal vinden. De meeste mensen voelen zich vroeg of laat dan ook aangetrokken tot een bepaalde trend. Ondanks dat veel trends gewoon op straat ontstaan, zijn het de trend watchers, invloedrijke mensen en de media die een trend de wereld in slingeren. Daar ergens tussenin bevinden zich de modeontwerpers, die vanaf een veilige afstand toekijken of een trend voet aan de grond krijgt. Uiteindelijk wordt het effect van een trend pas echt merkbaar, wanneer de consument zich overgeeft aan een bepaalde modegril. En al verdwijnen sommige trends net zo snel als dat ze gekomen zijn, gelukkig kennen we ook een heleboel steady trends die niemand misstaan. Ons lijstje is daar het levende bewijs van. Ons nieuwe jaar kon niet beter beginnen!

Met welke nieuwjaarstrend mag u gezien worden?

Laat het ons weten in een reactie!          

Rating | Entry Details

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenkennisbank

Veters strikken van nette schoenen? Na deze tips zitten ze altijd goed!

Veters strikken van nette schoenen wilt u ongetwijfeld doen op een manier waardoor de veters niet losgaan.…
Lees meer
9927 | 2 | 15 Jul 2019

Schoenenkennisbank

Puur op het gevoel...De pasvorm van een schoen bepalen in 3 stappen.

De pasvorm van een schoen bepalen is lastig. Er komt meer bij kijken dan het vinden van de juiste maat.…
Lees meer
6248 | 1 | 13 Jul 2019

Trendjournaal

Top 10 schoenen met uitneembare zool

In dit artikel leest u over onze 10 favoriete schoenen met uitneembare zool.
Lees meer
4931 | 0 | 11 Jul 2019

Shop de producten

Zwarte booties

Mace

Zwarte booties

€ 159,95

Te koop bij: Van den Assem

Witte sneakers

Philippe Model

Witte sneakers

€ 289,95

Te koop bij: Van den Assem

Taupe pumps

Stefano Lauran

Taupe pumps

€ 111,95

Te koop bij: Van den Assem

Zwarte booties

Toral

Zwarte booties

€ 199,95

Te koop bij: Van den Assem

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen