Skip to content
Katja  - 
Ga terug

Najaarsinspiratie: zo draag je Chelsea boots

Chelsea boots. Wie kent ze niet? Dit model stamt uit 1837 en werd in eerste instantie gedragen door de Engelse Koningin Victoria. Sindsdien heeft de Chelsea boot zich keer op keer bewezen een schoen te zijn, die niet mag ontbreken in je schoenenkast. De Chelsea boot is zowel onder de mannen als de vrouwen zeer gewild en geliefd. Dat is ook niet gek, want ze zijn in eindeloos veel kleur-, print- en materiaalvarianten te krijgen én ze passen bij diverse outfits. Welke outfits nog fraaier worden wanneer je ze combineert met Chelsea boots lees je hier. Na dit artikel ben je maximaal geïnspireerd en nóg blijer met je Chelsea boots dan je al was. Lees onze tips voor het dragen van Chelsea boots voor hem én haar.

Heb jij nog geen Chelsea boots?

Heren, ook voor jullie is er heel veel moois aan Chelsea boots te vinden.

De Chelsea boot maakt al bijna tweehonderd jaar deel uit van onze shoedrobes. Niet slecht voor een model dat begon als eliteschoen. Maar daar later meer over. Nu maken we ruimte voor een outfit-inspiratie-sessie. Want hoe draag je deze specifieke schoen? Op welke manier laat je precies genoeg van je schoen én van je outfit zien? Zoals bij veel zaken draait het om balans. Hoe dat precies zit, lees je hier. We trappen af met de dames, dan komen de heren aan de beurt en tot slot vertellen we je meer over het ontstaan van de Chelsea boot.

Dosis outfitinspiratie: Chelsea boots voor dames

Chelsea boots hebben een tijdloos karakter. Het paar van vorig jaar kun je komend seizoen dan ook zonder je te schamen dragen. De Chelsea boot heeft daarnaast een groot draagcomfort. Heb je een stapavond gepland staan? Een city trip of een shopmiddag? These Chelsea boots are made for walking. Hoe je deze boots het beste combineert, lees je hier.

Inspiratieoutfit 1: Chelsea boots met boyfriend jeans

We stipten het zojuist al aan: Chelsea boots zijn populair bij zowel mannen als vrouwen. Toch werd de schoen lange tijd enkel door mannen gedragen. Intussen lopen ook vrouwen -letterlijk-  weg met deze schoen, vooral omdat de Chelsea boot zo'n stoere uitstraling heeft. Daarom is deze outfit ook zo passend. Door je Chelsea boots te combineren met een boyfriend jeans laat je dat stoere terugkomen in je outfit. Draag een strakke top of hoog aangesloten blouseje op je jeans, zodat je een mooi silhouet creëert. Extra leuk is het dragen van een Chelsea boot met hoge hak onder een boyfriend jeans. Vrouwelijk, stoer en een tikkeltje sexy.

Inspiratieoutfit 2: Chelsea boots met een bohemian touch

Dat stoere is een kracht van de Chelsea boot. Het geeft je de kans om de meest uiteenlopende outfits te combineren met deze van origine Engelse schoen. Zagen we in de vorige outfit hoe stoer plus stoer toch vrouwelijk werd, zien we in deze outfit dat je met een Chelsea boot juist ook heel goed de romatische tour op kunt gaan. Denk aan je meest lieftallige jurk, bijvoorbeeld een wit jurkje met kant of zo eentje met een bloemenprint. Als het weer het toelaat, laat je je blote benen zien. Maak je outfit af met losse knot of vlecht in je haar. Jij kunt zo naar Ibiza.

Inspiratieoutfit 3: Chelsea boots keep it simple

Er zijn Chelsea boots in verschillende uitvoeringen te vinden. Je hebt Chelsea boots die vanwege hun neutrale kleur bijna met iedere andere kleur matchen en je hebt Chelsea boots die vanwege hun opvallende looks niet veel nodig hebben. Zo zijn er driekwart Chelsea boots met platformzolen, snakeprint Chelsea boots of Chelsea boots met metallic. Wanneer je een dergelijk indrukwekkend paar draagt, mag je outfit behoorlijk basic zijn. Denk aan een goede skinny jeans met een classy top of blouse erboven in een basic kleur. Zo krijgen jouw Chelsea boots de ruimte om het podium te pakken dat ze verdienen.

Aanvullende outfittips

-De Chelsea boot trek je vanwege het elastiek dat je aan weerszijden van de wreef vindt gemakkelijk aan en uit. Ook kun je er heel fijn je broek 'in stoppen'. Een skinny verdwijnt aan de onderkant voor een deel in de schacht van de laars. Hierdoor zie je jouw Chelsea boots in volle glorie.

-Vind je je broek erin stoppen niet comfortabel? Rol dan de onderkant van je jeans een beetje op, zodat je zowel laars als huid ziet.

-Draag je Chelsea boots ook eens onder een leren (korte) broek of een korte rok. Leuk voor een avondje uit!

Dosis outfitinspiratie: Chelsea boots voor heren

Niemand minder dan de Beatles bliezen nieuw leven in de Chelsea boots. De muzikanten zorgden er in de jaren 60 voor dat de Chelsea boot qua populariteit door het dak schoot. Het werd de schoenenhit onder de heren en dat is niet voor niets. De Chelsea boot is stijlvol, clean en loopt zeer comfortabel. Daarnaast zijn ze op verschillende manieren te combineren. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Inspiratieoutfit 1: Chelsea boots onder je maatpak

Het is niet de vraag óf je Chelsea boots ondere je maatpak draagt, maar hóe je dit. De leren variant (clean en zonder franjes) staat super chic onder een pak. Mocht je het formele plaatje helemaal compleet willen maken, draag dan (op de frisse dagen) een overcoat in een bijpassende kleur. Veelgeziene kleuren zijn beige, camel of grijs. Vind je dat een beetje te formeel allemaal, kies dan voor de suède variant van de Chelsea boot. Zo geef je je maatpak een casual twist.

Inspiratieoutfit 2: Chelsea boots clean en simple

Omdat je wellicht ook wel eens iets anders draagt dan een maatpak voegen we ook een casual look toe. Vaak heeft je Chelsea boot namelijk niet veel anders nodig, dan een mooie jeans, een basic wit T-shirt en een blazer. Simpel en altijd raak.

Inspiratieoutfit 3: Chelsea boots met een all black outfit

Houd jij wel van een beetje rough&tough? Een beetje streetstyle en rock 'n roll? Dan passen jouw zwarte Chelsea boots perfect bij een zwarte (skinny) jeans, zwart T-shirt en natuurlijk een zwart leren jas. Zonnebril op en gaan!

Het verhaal achter de Chelsea boots

Er was eens een meneer genaamd J. Sparks Hall. Hij was de schoenmaker van de Engelse Koningin Victoria. Deze meneer Hall ontwierp de Chelsea boot. Hij overhandigede het eerste paar aan de Queen MumKoningin Victoria trok de schoenen graag aan wanneer ze een wandeling maakte door haar tuin. Nog geen twee jaar later was er een slimme Amerikaan, Charles Goodyear, die een bijzondere ontdekking deed. Hij bedacht een manier om rubber te vulkaniseren. Met andere woorden: dankzij zijn uitvinding kon rubber in alle omstandigheden bewerkt worden. Hier zag schoenmaker Hall wel brood in. Hij voorzag zijn Chelsea boots (die indertijd nog Paddocks genoemd werden) van de nu typische elastische inzetstukken. Al snel was niet alleen de Koningin in haar nopjes met de schoenen, ook wandelaars en paardrijders liepen weg met de veterloze schoen.

Van Paddocks naar Chelsea boots

In de jaren 50 en 60 onderging de Chelsea boot haar eerste revival. Kunstenaars, ontwerpers, fotografen, schrijvers en allerlei sociëteitsfiguren vielen voor de stoere look van de Chelsea boot. Daar deze smaakmakers allemaal hun uitvalsbasis hadden aan King's Road in de West-Londense wijk Chelsea, is het niet moeilijk om de vraag te beantwoorden hoe de Chelsea boot aan zijn naam komt. Maar er was pas echt sprake van een Chelsea boot-gekte toen de Beatles besloten om deze herenschoen te dragen tijdens hun optredens. De schoen onderging ook een kleine touch up want de Beatles droegen hun Chelsea boots met een Cubaanse hiel en een scherpere punt aan de tenen. Uiteindelijk vergat men bijna waar de Chelsea boot vandaan kwam en werden de schoenen 'Bealtle boots' genoemd. Sindsdien ziet de Chelsea boot er nauwelijks anders uit. Zo zien we in de hedendaagse modellen nog steeds de typische kenmerken terug, zoals de elastische inzetstukken aan de zijkanten, een lage hak en een ronde omhooglopende neus. Vanwege hun minimalistische uiterlijk en effen kleurtinten zijn Chelsea boots heel gemakkelijk en met verschillende outfits te combineren.

Chelsea boots net wat voor jou

We hebben de grote voordelen van de Chelsea boot al enkele keren genoemd. Hij is gewild en geliefd bij zowel mannen als vrouwen. Ook is de populaire schoen verkrijgbaar in verschillende varianten (leer, suède, spitse neus, ronde neus, driekwart, met hak, zonder hak, met ritssluiting of enkel elasktieken inzetstukken), waardoor je voor -bijna- iedere gelegenheid wel een passende Chelsea boot weet te vinden. Wonderlijk aan de Chelsea boot is dat deze schoen net zo goed zakelijk als casual te dragen is. Als we aan de business outfit voor de heren denken, richten we onze pijlen op de classy look waar vooral de gladleren modellen met smalle hak en stijlvolle gesp bij passen. Als je voor casual gaat, kies dan voor een suède laars met platte hak. De dames kunnen hun chique Chelsea boot combineren met een pantalon en een verfijnde blouse. Voor een stoere look match je je Chelsea's met een boyfriend jeans. Mocht het regenen dan ga je voor de (lage) regenlaars in lak- of velvetlook. Je avondje uit wordt vergezeld door een Chelsea boot met spitse neus. Je leest het: voor bijna iedere gelegenheid of weersomstangheid is een Chelsea boot te vinden. Maak dus vooral paats in jouw schoenenkast voor een paar (of twee) Chelsea boots. Je gaat er geen spijt van krijgen!