Skip to content
Maureen  - 
Ga terug

Skiën in uw eigen ansichtkaart? Dit zijn de 11 mooiste skigebieden in Europa

Wintersportliefhebbers raken er niet over uitgepraat. Val Thorens is the place to be als het aankomt op een witte en onvergetelijke wintersportvakantie. De pistes zijn geweldig voor zowel skiën als snowboarden en ook aan après-ski is in dit wintersportoord geen gebrek. Maar om nu met bussen vol naar dezelfde locatie te gaan… Je moet er maar zin in hebben.

Zeker als je dit artikel leest en meer te weten komt over de elf mooiste skigebieden in Europa snappen wij dat je Val Thorens dit jaar eens overslaat en uw geluk op een andere piste gaat beproeven.

 

11x de mooiste skigebieden in Europa

Europa kent tientallen wintersportgebieden. De een nog mooier en populairder dan de ander. Hieronder vindt u een lijst met elf van de mooiste skigebieden in Europa. Inspiratie voor het geval u nog plannen aan het maken bent!

 

1. Val Gardena - Italië

In het noorden van Italië ligt een van de populairste wintersportgebieden van dat land: Val Gardena. Deze vallei in de Dolomieten is voor iedereen die op zoek is naar een actieve en sportieve wintervakantie met meer dan 1200 kilometer piste de perfecte uitvalsbasis.

In Val Gardena kan iedereen uit de voeten. Mensen met veel ervaring zoeven van de moeilijkste en hoogste pistes naar beneden en de wat minder ervaren wintersporters kunnen hun techniek oefenen in een van de skiklassen of op een wat eenvoudigere piste. En voor de echte waaghalzen zijn er diverse funparks met rails, schansen en boxen.

Heb je niet als doel om de piste zo snel mogelijk te bedwingen, maar wil je zoveel mogelijk van het gebied zien? Dan is de Dolomiti superski skipass wellicht iets voor je. Je kunt hiermee niet alleen gebruik maken van de pistes in Val Gardena, maar ook van de pistes in twaalf andere valleien. Ook kun je deelnemen aan dagelijkse ski-excursies om zo het gebied tot in de uithoeken te verkennen.

Wist je trouwens dat Val Gardena vooral bekend staat om de wereldbekerwedstrijden die hier regelmatig gehouden worden? Als je in de goede tijd boekt, kun je misschien wel aanwezig zijn bij een van de wedstrijden en de top van de wereld aan het werk zien.

2. Monte Rosa - Italië

We blijven nog even in Italië, want hier liggen meer van de mooiste skigebieden in Europa. Monte Rosa is er bijvoorbeeld ook een van. Dit skigebied ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië en kenmerkt zich door bossen en hooggebergte.

Deze afwisseling in omgeving is karakteristiek en uniek te noemen voor dit gebied. Waar u begint in het hooggebergte, met uitgestrekte panorama’s als uitzicht, verdwijnt u naarmate u dichter bij het dal komt in de bossen. Deze afwisselende omgeving maakt het skiën interessant en verhoogt de spanning van wat er komen gaat.

De 132 kilometer aan piste in Monte Rosa liggen verspreid over drie dalen. De maximale hoogte waar u met uw ski’s of snowboard kunt komen is ongeveer 3260 meter hoog. In Monte Rosa zijn zowel pistes voor beginnende, ervaren en zeer ervaren wintersporters.

Waar Monte Rosa tot slot ook bekend om staat zijn de mogelijkheden om te freeriden, oftewel om buiten de piste te skiën. Dit is overigens wel geheel op eigen risico. Een goede voorbereiding en veel ervaring zijn essentieel. Ook al is het een van de mooiste skigebieden in Europa en ook al ziet de sneeuw er uitnodigend uit, de omstandigheden zijn buiten de piste onvoorspelbaar en gevaarlijk. Niet alleen in Monte Rosa, maar in alle skigebieden.

 

3. Chamonix - Frankrijk

De bekendste berg van Frankrijk is natuurlijk de Mont Blanc, maar wist je ook dat een van de mooiste skigebieden in Europa aan deze berg grenst? Chamonix, ook wel de wereldhoofdstad van het alpinisme genoemd, is een plaats aan de voet van de Mont Blanc en met 117 kilometer piste een favoriete plek voor veel wintersporters.

De pistes liggen verspreid over verschillende bergen, waarvan Le Brévent en La Flégère de twee bergen zijn die de meeste van de middelzware tot zware pistes huisvesten.

Wil je het echter iets gemakkelijker maken voor jezelf of bijvoorbeeld uw kinderen?

Er is een speciaal oefengebied voor beginnende wintersporters. Je kunt hier naar hartenlust van de wat eenvoudigere en minder steile pistes naar beneden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je in te schrijven bij een skischool om zo de kneepjes van het vak helemaal onder de knie te krijgen.

Heb je wel al veel ervaring opgedaan en heb je altijd je ski's altijd volledig onder controle?

Dan is een dagexcursie met een gids wellicht iets voor jou. Je gaat samen op pad om niet alleen de gebaande paden, maar ook de onbekende delen van de berg te ontdekken.

4. Ski Arlberg - Oostenrijk

De koninklijke familie gaat al jaren naar een van de mooiste skigebieden in Europa: Lech. Deze plaats behoort samen met onder andere Sankt Anton am Arlberg tot Ski Arlberg. Een skigebied met maar liefst 305 kilometer piste, dat vooral onder gevorderde wintersporters als favoriet gebied bestempeld wordt.

De bergtoppen in Ski Arlberg zorgen voor een ruig panorama dat het hart van een wintersportfreak sneller zal laten kloppen. U kunt in Ski Arlberg dan ook maximaal genieten van een wit paradijs. Door de goede ligging valt er vrijwel altijd genoeg sneeuw om helemaal tot in het dal te skiën.

Schrikt u overigens niet als u voor de eerste keer bij Ski Arlberg aankomt en de plaats lijkt te herkennen. Doordat Ski Arlberg een van de mooiste skigebieden in Europa is, is de plaats vaak het decor van winterfilms.

 

5. La Grave - Frankrijk

De mooiste skigebieden in Europa zijn helaas niet altijd voor iedereen even toegankelijk. La Grave, een prachtig skigebied in Frankrijk, heeft namelijk slechts twee korte blauwe pistes en is dus voor veel wintersporters aan de saaie kant.

La Grave richt zich dan ook niet op de skiërs op de piste, maar op de skiërs en boarders naast de piste: de off-piste skiërs en boarders. Je wordt in La Grave met een gondel omhoog gebracht, waarna u zelf bepaalt via welke weg u naar beneden komt.

Ga je wintersporten in La Grave dan is een goede voorbereiding essentieel. Off-piste skiën brengt risico’s met zich mee. Ga daarom nooit alleen omhoog, neem altijd een lawine-drie-eenheid mee en bedwing de berg alleen als je er zeker van bent dat je voldoende ervaring heeft.

Ook als je minder ervaring heeft kun je in La Grave veel beleven, zij het niet op de lange latten. Er zijn verschillende grotten, ijsmassa’s en rotspartijen die het bezichtigen waard zijn. En ook in het dal kijk je je ogen uit. Er zijn verschillende watervallen die bij een strenge winter bevriezen. Alsof de tijd stilstaat.

 

6. Alpe d’Huez - Frankrijk

De Alpe d’Huez kennen we allemaal. Is het niet om de tour de France dan wel om de Alpe d’HuZes. Dat het ook een van de mooiste skigebieden in Europa is, wordt nog wel eens vergeten.

Zonde, want de Alpe d’Huez is met 240 kilometer piste meer dan de moeite waard. De langste piste van dit gebied is zelfs 18 kilometer lang.

Opvallend aan de Alpe d’Huez is het gebrek aan bomen. Dit is niet gek als u zich bedenkt dat zowel het dorp als de pistes op minimaal 1860 meter boven de zeespiegel en dus boven de boomgrens liggen.

Op de Alpe d’Huez kunt u naast skiën en snowboarden ook uitstekend rodelen en langlaufen. En de durfal kan daarnaast gebruik maken van het snowpark en de bijbehorende halfpipe.

Kom je echter vooral naar de bergen voor het uitzicht? Ook dan kun je bij de Alpe d’Huez je hart ophalen. Bij goed weer heb je op de toppen zicht op ongeveer 20% van heel Frankrijk.

 

7. Gstaad - Zwitserland

Wintersport is vaak niet de goedkoopste vakantie. Zeker niet als je naar Gstaad in Zwitserland gaat. Dit dorp kenmerkt zich door luxe en exclusiviteit.

Gstaad ligt in het zuidwesten van Zwitserland en is het best te omschrijven als een typisch Zwitsers dorp. Op de winkelstraat na dan, want hier zijn de meest exclusieve winkels te vinden.

Dit maakt Gstaad een winters shopping walhalla, maar ook de sportieveling kan hier terecht. Gstaad heeft maar liefst 220 kilometer piste die vooral erg geschikt zijn voor de beginnende en de gemiddelde skiër.

Wat Gstaad, naast de exclusieve en luxe winkels, bijzonder maakt is het feit dat je ‘s nachts op de pistes mag. Je kunt zo ervaren hoe het is om met beperkt licht te skiën. Dit zal ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring worden.

 

8. Baqueira-Beret - Spanje

Skiën in Spanje. Wie had dat gedacht. In Catalonië bevindt zich een van de grootste skigebieden van de Pyreneeën: Baqueira-Beret. Met ruim 100 kilometer piste is het bovendien het grootste skigebied van heel Spanje.

Val d’Aran, het gebied waar Baqueira-Beret deel van uitmaakt, ligt op een maximale hoogte van 2510 meter, waardoor je gegarandeerd bent van een flinke pak sneeuw. Met 150 kilometer piste die vooral gericht zijn op de beginnende en gemiddelde wintersporter moet snowboarden en skiën hier dus wel lukken.

En wilt u eens een dag iets anders?

Dan zijn er genoeg meren waar u naartoe kunt wandelen.

 

9. Trysil - Noorwegen

Noorwegen is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt bij de mooiste skigebieden in Europa. Niet omdat het land niet mooi is, maar omdat Noorwegen bij ons nu eenmaal niet hoog staat op de lijst van favoriete wintersportbestemmingen. Gek eigenlijk, want skigebieden zoals Trysil zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard.

Trysil is het grootste skigebied in Noorwegen en telt maar liefst 75 kilometer piste. Bijzonder aan Trysil is de ski in - ski out constructie. De hotels, appartementen en vakantiehuizen zijn op zo’n manier gebouwd, dat je direct vanuit de accommodatie de piste of langlaufbaan opstapt.

Trysil ligt in tegenstelling tot wat je misschien verwacht niet hoog. Met maximale hoogtes van 1132 meter bevind je je vrijwel altijd lager dan in de Alpen. Toch hoef je je geen zorgen te maken dat je groene pistes treft tijdens je verblijf. In Noorwegen is het tenslotte een stuk kouder dan in de Alpen, waardoor de sneeuw ook op lagere hoogtes wel blijft liggen.

Naast de prachtige natuur maakt ook de Noorse cultuur uw wintersportvakantie in Trysil bijzonder. Zo kun je met honden sleeën en met een beetje geluk kun je zelfs het magische noorderlicht zien.

 

10. Breuil-Cervinia Ski Area - Italië

We zijn weer even terug in Italië. Ook Breuil-Cervinia Ski Area is een van de Italiaanse en mooiste skigebieden in Europa. Het skigebied bestaat eigenlijk uit drie valleien die samen één groot gebied beslaan aan de grens van Italië en Zwitserland.

Wist je dat je in Breuil-Cervinia Ski Area al skiënd van het ene naar het andere land kunt? De drie valleien Cervinia, Valtournenche en Zermatt, die samen Breuil-Cervinia Ski Area vormen, liggen namelijk niet allemaal in Italië. Zermatt ligt in Zwitserland en is via de twee andere valleien te bereiken. Je vervelen hoeft in dit skigebied dus in ieder geval niet.

De ligging van dit skigebied is bovendien ook perfect. Breuil-Cervinia Ski Area ligt redelijk centraal en hoog in de Alpen. Hierdoor ligt er vrijwel altijd sneeuw en kun je naar hartenlust genieten van een witte wereld.

 

11. Åre - Zweden

Naast Noorwegen is ook Zweden niet het eerste skigebied waar wij aan denken bij mooiste skigebieden van Europa. Dat het mooi is in Zweden geloven we echter direct.

Een van de bekendste skigebieden in Zweden is Åre, gelegen in Jämtlands. Het gebied ligt op maximaal 1274 meter hoogte en bestaat uit vier afzonderlijke gebieden, namelijk Duved, Tegefjäll, Åre By en Björnen. Sommige van deze gebieden zijn middels pistes met elkaar verbonden en andere zijn alleen te bereiken met behulp van bussen.

In totaal telt Åre ruim 91 kilometer piste die verlicht worden als de zon ondergaat en het eigenlijk te donker wordt om nog verantwoord te kunnen skiën. Zo ben je toch in staat om het maximale uit uw dag te halen.

Leuk om te weten is dat Åre de langste sleeplift ter wereld heeft. In de lift legt je maar liefst een afstand van 1,6 kilometer af. Een flinke rit dus!

Naast de langste sleeplift kenmerkt Åre zich door het uitdagende terrein. Freeriders kunnen hier naar hartenlust door de poedersneeuw hun weg naar beneden zoeken.