TERUG

Hoe u een luxe zeiljacht koopt zonder kopje onder te gaan (vijf handige tips)

Geschreven door Ilse Visscher

Of u nu op zoek bent naar een nieuw zeiljacht of er voor de eerste keer een wilt aanschaffen, het juiste jacht kiezen is lastig. Er komen namelijk veel verschillende aspecten kijken bij een luxe zeiljacht kopen. De grote vraag is dan ook: waar moet u op letten bij de koop van een zeiljacht? In dit artikel geven we u vijf handige tips voor wanneer u een zeiljacht wilt kopen. Aan de hand van deze tips zult u een beter beeld krijgen van uw wensen en eisen. Zo wordt het kopen van een nieuw zeiljacht een mooie ontdekkingsreis!

 

Een luxe zeiljacht kopen: vijf handige tips

U heeft besloten dat u graag een zeiljacht wilt kopen. Nu is het u waarschijnlijk niet ontgaan dat geen jacht hetzelfde is. Van de vorm tot de zeilen en de bijbehorende accessoires; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Nu is het aan de ene kant prettig dat er zo veel opties zijn. Hierdoor is de kans groot dat u uiteindelijk een zeiljacht vindt die aan uw specifieke wensen en eisen voldoet. Het nadeel van de vele opties is dat het lastig kiezen is. Hoe weet u nu dat de boot voldoet aan de juiste (uw) eisen?

Hieronder geven we u vijf handige tips die u kunnen helpen bij een luxe zeiljacht kopen. De verschillende tips laten u zien op welke elementen u moet letten en wat eventuele mogelijkheden zijn. U kunt deze tips gebruiken om uw zoektocht duidelijk vorm te geven en in grote lijnen helder te krijgen waar uw nieuwe zeiljacht aan moet voldoen.

 

Tip 1: Ontdek wat voor u belangrijk is

zeiljachten in de haven

Door het grote aanbod zeiljachten, is het goed te weten wat voor u belangrijk is. Denk hierbij na over de vraag waar u wilt varen en wat voor u de doorslaggevende factor is: de indeling en comfort of de zeilprestaties van het zeiljacht. 

Voor de eerste vraag 'waar wil ik varen?' is het belangrijk te weten dat jachten voor op plassen en kanalen totaal andere zeiljachten zijn dan zeewaardige jachten. Bedenk dus goed of u het liefst recreatief op de Nederlandse plassen vaart of dat u graag de Noordzee trotseert. Eigenlijk vormt deze wens de basis van uw zoektocht. Wanneer u deze beslissing heeft gemaakt, wordt het aanbod al iets kleiner.

De tweede vraag richt zich op het leven aan boord en hoe het zeiljacht vaart. Beide elementen zijn belangrijk om mee te nemen in uw beslissing. Laat u, wanneer het uw eerste zeiljacht is, goed informeren over de verschillende zeilprestaties van zeiljachten. Een ervaren zeiler kan een goede inschatting maken wat betreft uw benodigdheden. 

Het leven aan boord kunt u gemakkelijker zelf vaststellen. Wilt u dat uw zeiljacht van alle gemakken voorzien is of is het hebben van enkel een slaapplaats de grootste noodzaak? Een luxe zeiljacht kopen dat aan uw wensen voldoet is nu al een stap dichterbij.

Extra tip: Om goed antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, is het belangrijk gedegen onderzoek te doen. U kunt bijvoorbeeld speciale zeilbeurzen en -winkels bezoeken en u hier laten informeren over de mogelijkheden. Ook het bekijken van zoveel mogelijk zeiljachten kan u helpen een beeld van uw wensen te vormen.

 

Tip 2: Weet hoe groot u uw zeiljacht wilt hebben

Zeiljacht schuin

Een luxe zeiljacht kopen is een mooie uitdaging. Bij tip één heeft u een duidelijk beeld gevormd over de basis wat betreft uw wensen. Nu gaan we een stap verder en richten we ons op de grootte van het jacht. 

Qua grootte is het fijn om voldoende ruimte aan boord te hebben. Nu wordt het voor zeiljachten aangeraden om het jacht iets groter te kopen dan u wellicht in eerste instantie in gedachten had. Dit omdat u verrassend snel aan de omvang van uw jacht zult wennen en u bij het kopen van een iets groter jacht niet al na een jaar op zoek hoeft naar een nóg grotere. 

Maar wat is nu de ideale grootte voor u? Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij het vaststellen hiervan:

 • Het aantal personen dat gemiddeld genomen op uw zeiljacht mee zal varen en / of overnachten. 
 • De tijd die u aaneengesloten op het zeiljacht door zult brengen. Is het jacht alleen voor in de weekenden of gaat u er langere reizen mee maken?
 • De locatie waar u vooral zult gaan varen. Gaat u voor de mooie Friese wateren, dan heeft u minder bewegingsruimte dan wanneer u voor het ruimte sop kiest. Stel hier ook de grootte van uw zeiljacht op af.
 • Uw budget. Des te groter de boot des te beter gevuld de portemonnee zal moeten zijn.

U hoeft overigens niet bang te zijn dat u een wat groter zeiljacht niet zult kunnen besturen. Tegenwoordig zijn er allerlei elementen die u aan uw zeiljacht toe kunt voegen om het zeilen gemakkelijker te maken. Hierdoor kunt u een groter jacht beter onder controle houden dan dat dit tien jaar geleden wellicht mogelijk was. 

 

Tip 3: Denk na over de ideale indeling van uw zeiljacht

Interieur zeiljacht

Uiteraard gaat het bij een luxe zeiljacht kopen ook om de indeling van het jacht zelf. Ook hier zijn verschillende opties mogelijk en hangt het er voornamelijk vanaf hoeveel personen er op uw jacht moeten kunnen overnachten. 

In de meeste gevallen zal een zeiljacht beschikken over twee tot drie cabines. In het geval van twee cabines zult u iets meer bewegingsruimte hebben binnen het jacht. Naast een plek om te kunnen slapen is het ook van belang de leefruimte op waarde te schatten. Zo kan het zijn dat u vooral aan het zeilen bent en weinig binnen zult verblijven. Mocht dit het geval zijn, dan is een ruime leefruimte voor u waarschijnlijk geen grote noodzaak.

Ook de vraag of u aan boord wilt kunnen koken, douchen en gebruik wilt kunnen maken van een toilet zijn belangrijk voor het vinden van de juiste indeling voor u en uw opvarenden. 

 

Tip 4: Weet welk besturingssysteem uw voorkeur heeft

Lier op zeiljacht

Uiteraard is het het mooist als u met uw zeiljacht ook daadwerkelijk zelf zeilt. Toch zijn er ook hier verschillende besturingsopties die u kunnen ondersteunen tijdens het zeilen en een fijne toevoeging aan het jacht kunnen zijn. Een aantal van deze opties leggen we graag aan u voor:

 • Elektrische lier / val: Door de omvang van sommige zeiljachten en daarmee hun zeilen kunnen extra hulpmiddelen geen kwaad. Zo is het mogelijk om elektrische lieren op uw zeiljacht te bevestigen. Deze zullen ervoor zorgen dat u gemakkelijker uw zeil kunt hijsen, vieren en / of positioneren door middel van uw val.
 • Zelfkerende fok: Met behulp van een zelfkerende fok gaat deze automatisch overstag. Dit is onder andere handig tijdens het opkruisen (zigzaggend tegen de wind in varen).
 • In mast furling: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een rolsysteem voor het grootzeil ín de mast. Het zeil wordt nu in de mast opgerold en u hoeft het zeil niet meer op te hijsen, u rolt hem gemakkelijk uit. Ook hoeft u het zeil niet meer neer te laten, op te vangen en vast te binden.
 • Boegschroef: Niet ieder zeiljacht beschikt over een boegschroef. Toch is een zeiljacht met een boegschroef geen overbodige luxe. De boegschroef helpt u namelijk met manoeuvreren in kleine ruimtes, zoals tijdens het afmeren en wegvaren. 

Deze vier opties zijn uiteraard niet de enige waartussen u kunt kiezen tijdens het kopen van een luxe zeiljacht. De meeste opties maken het zeilen en het onderhouden van het jacht gemakkelijker. Denk dus van te voren goed na in hoeverre u het gemak door wilt voeren op uw luxe zeiljacht.

 

Tip 5: Let op de extra's

Zeiljacht op open water

Een luxe zeiljacht kopen houdt meer in dan het nadenken over het zeiljacht zelf. Zo komen er nog verschillende aspecten kijken bij het hebben en onderhouden van een zeiljacht. Deze aspecten spelen een belangrijke rol en mogen zeker niet vergeten worden.

Het vaarbewijs

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar u doet er verstandig aan te onderzoeken of u voor uw favoriete zeiljacht wel of geen vaarbewijs nodig heeft. Zo is een vaarbewijs verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Mocht uw zeiljacht langer zijn dan 15 meter, dan is het dus noodzakelijk een vaarbewijs te halen. 

Met een Vaarbewijs 1 kunt u met een vaarbewijsplichtig zeiljacht varen op de rivieren, kanalen en kleine meren in ons land. Wilt u liever ook op de grotere wateren varen? Dan heeft u ook een Vaarbewijs 2 nodig. Het is overigens altijd aan te raden uw vaarbewijs te halen, ook als deze voor uw zeiljacht niet verplicht is. Het kennen van de regels en veiligheidsmaatregelen is immers geen overbodige luxe.

De ligplaats

Vergeet niet dat u ook een ligplaats voor uw nieuwe zeiljacht nodig heeft. Zowel in de zomer als in de winter heeft uw jacht een plek nodig om te kunnen liggen. Kies voor de zomerperiode een jachthaven uit van waaruit u die gebieden kunt bereiken waar u graag wilt gaan varen. 

Verzekeringen

Er bestaat in Nederland geen wet die u verplicht om uw boot te verzekeren. Wel kan het zo zijn dat u bij jachthavens, wedstrijden, botenstallingen of bepaalde vaarwateren verplicht wordt een WA-dekking te hebben. Het is daarnaast mogelijk om uw boot aanvullend te verzekeren. Mocht u hierover twijfelen, beantwoordt dan eens de volgende vragen: wat is de dagwaarde van mijn boot? Hoe vaak en waar ga ik varen? Heb ik een financieel vangnet voor onvoorziene kosten? Heeft de boot een bijzondere en / of emotionele waarde? 

 

Een luxe zeiljacht kopen: korte samenvatting

Aan de hand van bovenstaande vijf tips gaat u goed voorbereid op pad wanneer u een nieuw zeiljacht wilt kopen. Hieronder vindt u nogmaals kort de vijf verschillende tips:

 1. Ontdek wat voor u belangrijk is: waar wilt u varen en wat is de indeling of is de zeilprestatie het belangrijkst?
 2. Weet hoe groot u uw zeiljacht wilt hebben.
 3. Denk na over de indeling van uw zeiljacht.
 4. Weet welk besturingssysteem uw voorkeur heeft.
 5. Let op de extra's.

Een luxe zeiljacht kopen wordt na het lezen van dit artikel een leuke uitdaging en u kunt gemakkelijk uw hoofd boven water houden tussen het grote aanbod en de vele mogelijkheden. 

Kent u iemand die (ook) een luxe zeiljacht wil kopen?

Deel dit artikel dan op social media en stel hem / haar op de hoogte van deze vijf handige tips voor een luxe zeiljacht kopen!

Rating | Entry Details

43211 (4.0/5, gebaseerd op 1 reactie)

Voeg uw reactie toe

Reacties

 • Pim op 23 May 2018 14:21

  43211

  Dankjewel voor dit artikel met tips voor de aanschaf van een zeiljacht. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is van te voren na te denken over een aantal zaken zoals de grote en indeling van uw jacht. Gelukkig kunnen specialisten je bijstaan in dit leuke, maar ingewikkelde proces. https://www.barnautica.nl/jachtmakelaar-2/


Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Trendjournaal

Ik ga op reis en neem mee: één van de 4 musthave vakantieschoenen van dit seizoen

Welke schoenen neemt u mee op vakantie? In deze blog leest u meer over welke vakantieschoenen niet mogen…
Lees meer
199 | 0 | 25 May 2019

Trendjournaal

Stijlvol & zomers: loafers in mocassin-style voor heren

Heren opgelet: shop nu bij Van den Assem Schoenen on trend loafers van kwaliteitsmerken zoals Tod's,…
Lees meer
123 | 0 | 23 May 2019

Trendjournaal

In 5 stappen zomerklaar voor de mooiste sandalen!

Goed voorbereid de zomer in? Lees dan hier hoe u uw voeten in 5 stappen zomerklaar maakt en shop de mooiste…
Lees meer
652 | 0 | 16 May 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen