TERUG

Schoenenkennisbank

Hoe kun je je schoenen het beste inlopen?

Geschreven door Socialmedia

Een nieuw paar schoenen geeft een schoenenliefhebber altijd een fijn gevoel. De mooie doos, het knisperende papier, de geur en natuurlijk de schoen zelf die in al zijn mooiheid ligt te wachten om gedragen te worden. Het liefst trekt u ze meteen aan om familie, vrienden en bekenden te verrassen met uw nieuwste aankoop. Maar u weet misschien inmiddels ook dat nieuwe schoenen, helaas, niet direct net zo lekker zitten als uw vorige -favoriete- paar. Nee, nieuwe schoenen verdienen een inlooptijd. Nieuwe schoenen inlopen is namelijk heel belangrijk. Dan geniet u daarna extra lang van uw mooie schoenen. Hoe u uw nieuwe schoenen het beste uitloopt, leest u hier. Daar zijn namelijk een aantal hele handige trucjes voor. Dag pijnlijke voeten, hallo nieuwe favoriete schoenen.

We vallen maar direct met de deur in huis: schoenen inlopen kost tijd. Hoe graag u uw nieuwe schoenen ook wilt dragen, een hele dag op kersverse stappers lopen is -vaak- vragen om problemen. Zo kunt u last krijgen van blaren, beknelde tenen of andere pijnlijke gevolgen. En het zou eeuwig zonde zijn als uw mooie schoenen daardoor ongedragen in de schoenenkast verdwijnen. De allergrootste tip die we u kunnen geven, is dan ook: bouw het aantal uur dat u uw nieuwe schoenen draagt rustig op.

Opbouwen draagtijd schoenen: drie tips

Het inlopen van uw nieuwe schoenen gaat gemakkelijker door het opbouwen van de draagtijd. Begin met twee uurtjes per dag bijvoorbeeld. Er zijn verschillende momenten op de dag wanneer u amper door zult hebben dat u uw nieuwe schoenen aan het inlopen bent. Tip: het is sowieso belangrijk om regelmatig van schoenen te wisselen, zo verdeelt u de druk op uw voeten op verschillende manieren.

1: Draag uw nieuwe schoenen alleen thuis. Loop ermee de trap op en af en trek uw andere schoenen aan zodra u naar buiten gaat.

2: Draag uw nieuwe schoenen op het werk. Zittend aan uw bureau, op en neer lopend naar koffiemachine/kopieerapparaat/postkamer en al kletsend met een collega, vormen uw nieuwe schoenen zich steeds een beetje meer naar uw voeten.

3: Draag uw nieuwe schoenen 's avonds als u nog wat tv kijkt/werkt/kinderen op bed legt of wat dan ook. Een extra duwtje in de juiste (pasvorm)richting: trek een paar dikke sokken aan. Zo versnelt u het uitloop-proces net een beetje meer.

Voorzorgsmaatregelen voor het dragen nieuwe schoenen

Okay, het inlopen van nieuwe schoenen kost dus tijd. Maar soms hebben we die tijd (en het geduld) niet. Want dat leuke feestje 's avonds, die gezellige familiedag of die belangrijke (netwerk)borrel vraagt nu eenmaal om een prachtig paar schoenen. Ergens weten we heus wel dat onze voeten daar de rekening later voor moeten betalen. En daarom: een goede voorbereiding is het halve werk. U leest hieronder hoe u de schade kunt beperken...

1: Net zoals een extra panty mogen de blaarpleisters niet ontbreken in uw tas. Mocht u onverhoeds last krijgen van een blaar, dan kunt u deze verzachten met een blaarpleister. Om blaren geen kans te geven, kunt u natuurlijk uit voorzorg alvast een pleister op de meest gevoelige plekken plakken.

2: Iedereen kent het gevoel wel: u draagt uw nieuwe schoenen en voelt uw voet op verschillende plekken 'branden'. Dit komt door de wrijving die uw nieuwe schoenen veroorzaken. Vooral tenen en hielen kunnen hierdoor pijnlijke gebieden worden met als gevolg: blaren. Om deze wrijving tegen te gaan, is er een simpel trucje: rol met een deodorantstick over de risicoplekken en voorkom hiermee die vervelende wrijving of nog erger: blaren.

3: Wie heeft er niet ooit op een bruiloft gestaan met de meest fantastische schoenen én de meest pijnlijke voeten? Deze derde tip is dan ook  een inkopper, maar een echte lifesaver als lopen op uw nieuwe schoenen niet meer gaat: neem een extra paar schoenen mee...Morgen weer een dag en dan hup, die flatjes aan. Dansen maar!

10 trucs voor het inlopen van schoenen

Als u besluit om uw schoenen geleidelijk uit te lopen, dan hebben wij 10 trucs om uw schoenen stap voor stap te laten wennen aan uw voeten. Met behulp van deze tips voorkomt u pijnlijke voeten en beperkt u het risico dat een gloednieuw paar uit ontevredenheid stof gaat happen in uw schoenenkast. Het inlopen van schoenen wordt een fluitje van een cent, let maar op. We maken hierbij onderscheid in leren en synthetische schoenen.

Het inlopen van leren schoenen

1: Vochtige sokken

 

Misschien niet de fijnste tip, maar wel een effectieve: leren schoenen zetten uit door vocht. Maak uw sokken goed vochtig en glijd met uw vochtige sokken in uw nieuwe leren schoenen. Door het dragen van natte sokken versnelt u het uitloop-proces. En onthoud: niet prettig wel effectief! Een milde variant hierop is het natmaken van een wattenschijfje en deze op de plek aan de binnenkant van uw schoenen stoppen. Uiteraard werkt ook deze tip het beste terwijl u de schoenen draagt. Net iets minder heftig dan compleet vochtige sokken. Maar toch...

2: Natte kranten

Stop 's nachts natte kranten in uw nieuwe schoenen. Voor een dubbel effect draagt u overdag dus inderdaad: vochtige sokken. Alles voor de goede zaak...

3: Waterschoen

We blijven bij nat en warm: giet uw schoenen vol met warm water, giet uw schoenen daarna weer leeg, trek ze aan en loop er enkele uren op. Herhaal dit zo nodig een aantal keer.

4: Schoonmaakalcohol

Wist u dat schoonmaakalcohol ook kan helpen bij het oprekken van schoenen en laarzen? Schoonmaakalcohol is een vloeistof die materialen soepeler kan maken. Wij raden aan een mengsel te maken dat voor de helft bestaat uit schoonmaakalcohol en voor de helft bestaat uit water. Breng dit mengsel via een plantenspuit aan in de gehele schoen. Let er goed op dat de schoonmaakalcohol wordt verdund met water. Een sterke concentratie alcohol kan de schoen namelijk aantasten. Trek de schoenen vervolgens aan terwijl ze nog nat zijn.

5: Havermout

Havermout staat niet alleen garant voor een gezond ontbijt, het kan ook helpen bij het inlopen van schoenen. Havermout heeft de prettige eigenschap dat het opzwelt wanneer het nat wordt. Op het moment dat u havermout in uw schoenen doet en dit onder water zet zullen de havermoutkorrels uitzetten waardoor de schoenen wijder worden. Laat de havermout enkele uren zijn werk doen en verwijder na afloop alle havermout zorgvuldig. Loop daarna op uw schoenen en u zult merken dat zij zich helemaal aan uw voeten aanpassen.

6: Diepvries-schoenen

6: Er zijn -gelukkig- ook tips waar u geen natte voeten van krijgt. Denk aan de diepvriestruc: stop een plastic boterhamzakje in uw schoenen, vul deze voor de helft met water. Wees er zeker van dat het zakje goed dicht is en leg uw schoenen een aantal uur in de diepvries. Het water zet uit en uw schoenen vervormen mee. Haal uw schoenen uit de vriezer en verwijder de zakjes ijs. Laat de schoenen op kamertemperatuur komen en loop er enige tijd op rond.

7: Schoenspanner

Met name herenschoenen worden hier mee gespot: de schoenspanner. De schoenspanner zorgt ervoor dat uw schoen wordt opgerekt en  dat de schoen zijn vorm behoudt. Er zijn schoenspanners in verschillende vormen, maten en materialen. Bedenk op voorhand goed wat u wilt bereiken met uw schoenspanner en schaf dan de juiste aan. Er zijn namelijk schoenspanners die alleen de lengte oprekken, maar er zijn er ook die tevens de breedte oprekken.

8: Pieper in uw schoen

Waar de aardappel al niet goed voor is. Schil een flinke aardappel, dep hem droog en laat hem één of twee nachten aan de voorkant van uw schoenen zitten. Let op: de aardappel moet niet te klein zijn -u moet een flinke bobbel in uw schoen zien-  anders heeft dit trucje uit grootmoeders tijd geen nut. Een prettige bijkomstigheid van de aardappel is dat het een echte geurvreter is.

9: Schoenmaker help!

Bieden bovenstaande tips te weinig soelaas of laat u het oprekken van schoenen liever aan een professional over? Breng dan een bezoek aan de schoenmaker. Hij heeft veel ervaring met het oprekken, het kneden en het kloppen van -leren- schoenen.

Het inlopen van synthetische schoenen

10: Föhn het weg

Het inlopen van synthetische schoenen verdient een andere aanpak. Synthetische schoenen ademen niet. Daarom is de kans op zweetvoeten en dus wrijvingen en dus blaren nog groter. Wat te doen? Het klinkt gek, maar het werkt wel: verwarm de plekken waar wrijving ontstaat met een föhn en voorkom blaren. Wat u kunt doen is het volgende: trek een paar dikke sokken aan en verwarm de knellende plekken met een föhn. Door de warmte zetten deze plekken uit. Laat de schoenen afkoelen terwijl u ze aanheeft. Op deze manier vormen de schoenen zich meer naar uw voet.

Het inlopen van schoenen

Nieuwe schoenen kunnen ons wel eens wat last en pijn bezorgen. Het inlopen van schoenen kost tijd, maar daar staat uiteindelijk ultiem loopcomfort tegenover. En dat is wat we willen: fantastische schoenen die heerlijk zitten. Geef daarom niet te snel op en investeer in het inlopen van uw schoenen. Effectief zijn de dikke -vochtige- sokken in uw schoenen, maar 'gewoon' naar de schoenmaker gaan, is natuurlijk ook een optie. Als uw schoenen eenmaal ingelopen zijn, kunt u nog een lange tijd genieten van uw mooie stappers. Wel is het belangrijk om uw schoenen daarna ook goed te verzorgen. Een goede verzorging zorgt ervoor dat uw schoenen langer in een betere en mooiere conditie blijven. Leren schoenen vet u bijvoorbeeld regelmatig in met een ledervet of schoensmeer. Dit houdt het leer soepel en flexibel. Suède schoenen vragen weer om een andere aanpak. Hier zijn verschillende spuitbussen voor te koop. Vraag vooral advies aan uw schoenenzaak of  schoenmaker.

Met welke inloop-tips heeft u de beste ervaringen?

Laat het ons weten in een reactie!

Rating | Entry Details

Voeg uw reactie toe

Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Deze artikelen vindt u misschien ook interessant

Schoenenliefhebbers

assemVIP: Uw liefde voor schoenen verdient iets extra’s

Wij nemen u graag mee in een wereld vol spectaculaire voordelen en exclusieve privileges. Ontdek onze…
Lees meer
1044 | 0 | 26 Feb 2019

Schoenenkennisbank

Behind the brand: Hassia

Hassia is een Duits merk dat uitblinkt in comfortschoenen. Dat comfort geen afbreuk hoeft te doen aan…
Lees meer
36 | 0 | 23 Mar 2019

Trendjournaal

Wanneer koop je schoenen voor je baby?

Zo klein als ze zijn hebben baby's ook schoenen nodig. Wanneer dit precies en is en waar u op kunt letten…
Lees meer
78 | 0 | 21 Mar 2019

Shop de producten

Inschrijven nieuwsbrief

© 2019 Van den Assem Schoenen