Skip to content
Katja  - 
Ga terug

5 tips voor mannen om de riem met stijl te dragen (zo zit je nooit fout)

Draag jij een broekriem om je broek op zijn plaats te houden of is het puur een accessoire? En als je een riem draagt, weet je dan ook hoe je deze het best kunt dragen? In dit artikel geven we antwoord op de vraag Hoe een riem te dragen? en laten we je zien hoe je deze accessoire op de juiste manier draagt.  Allereerst vertellen we je wanneer je een riem draagt en vervolgens hoe je de broekriem voor heren het beste kunt dragen. Daarnaast geven we nog tips over hoe je jouw riem kunt inkorten en waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe broekriemen.

Wanneer draag je een broekriem?

Een riem draag je wanneer je broek hier speciale lussen voor heeft. Een broek met 'ongevulde' lussen is niet af en het doet af aan je look. Zeker bij het dragen van een pak is de riem een must wanneer je pantalon over de lussen beschikt. Zoals je merkt hebben wij het eerder over de aanwezigheid van lussen, dan over de praktische kant van het dragen van een riem. Dit komt doordat je eigenlijk geen riem nodig zou moeten hebben om je broek goed te laten zitten. Men gaat ervan uit, zeker wat betreft de zakelijke kledingetiquette, dat je kleding draagt in je maat. Een broek die speciaal voor jou gemaakt is, blijft ook zonder riem goed op zijn plek zitten. De riem is dus niet nodig, maar voor de man wel een goede manier om meerwaarde te geven aan zijn outfit.

Een aantal tips

Om de vraag Hoe een riem te dragen? goed te kunnen beantwoorden, hebben we een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Zo weet je direct hoe je morgen jouw riem om moet doen en welke riem je eigenlijk moet dragen.

Tip 1: Match je riem met je schoenen

Wanneer je je goed wilt kleden is het vinden van de juiste verhouding erg belangrijk. Zo zijn er elementen die je juist wel en die je juist niet té veel met elkaar wilt laten matchen. Wat je wél wilt laten matchen, welk pak je ook draagt, zijn je broekriem en je schoenen. Dit antwoord op de vraag Hoe een riem te dragen? is een erg belangrijke. Een goede match tussen riem en schoenen zorgt voor een eenheid binnen jouw stijl. Zeker wanneer je een pak draagt, is het belangrijk deze tip mee te nemen. Let daarbij niet alleen op de kleur van de riem, maar ook op het materiaal. Wanneer je bijvoorbeeld suède schoenen draagt, staat het minder mooi als je hier een gladde leren broekriem bij draagt. Hieronder hebben we drie mooie matches voor jou ter inspiratie op een rij gezet:  

Hier zie je dat zowel de schoen als de riem van het Spaanse merk Magnanni in dezelfde kleur (blauw) en van hetzelfde materiaal zijn gemaakt (suède). De kleur donkerblauw heeft een chic imago en daar doet 'het suède' nog een extra chic schepje bovenop. Deze riem met matching schoenen staan in het speciaal mooi bij een (licht)bruin pak, een andere tinten blauw en nee, het is tegenwoordig geen fashion crime meer wanneer je de kleur donkerblauw combineert met zwart.  

Bij deze match zijn zowel de schoen als de riem, wederom van topmerk Magnanni, van dezelfde kleur leer vervaardigd. Deze combinatie is erg stijlvol, omdat je nooit mis kunt gaan met een grijze/beige suede broekriem met matching schoen. Let vooral ook op het gevlochten bovenwerk van de Magnanni schoen. Deze geeft de schoen een bijzondere twist.

Het laatste stijlvolle duo bestaat uit een opvallende combinatie tussen een leren broekriem en leren veterschoenen van het merk Floris van Bommel.  Wat wij denken van dit staaltje combineren? Never change a winning team!

 

Tip 2: Vergeet de manchetknopen niet

Naast de match tussen riem en schoenen, mag je ook je manchetknopen niet vergeten. Nu draag je misschien niet iedere dag manchetknopen, maar wanneer je dit doet kun je deze het beste afstemmen op je riem. Het gaat in dit geval om de match tussen het materiaal van de manchet en de gesp van je riem. Draag je zilveren manchetknopen? Kies dan ook voor een riem met een zilveren gesp. Deze manier van combineren is te vergelijken met die van de sieraden bij een vrouw. Hier wordt over het algemeen ook geen combinatie gemaakt van een gouden armband met een zilveren ketting.

Tip 3: Draag nooit een riem én bretels

Hoe een riem te dragen? Is een vraag die zich niet voor niets alleen op de riem richt. Het kan helaas weleens voorkomen dat je iemand tegenkomt die én een riem én bretels draagt. In dit geval is of de riem of de bretels waarschijnlijk een modekeuze. Zowel de riem als de bretels dient in de basis hetzelfde doel: het (schijnbaar) op zijn plaats houden van je broek. De verwarring ontstaat bij sommigen, omdat beide accessoires in principe overbodig zijn wanneer je pak op maat gemaakt is. Toch is het not done beide elementen tegelijk te dragen.

Tip 4: Linksom en niet rechtsom

Wanneer je de juiste riem hebt uitgekozen bij je outfit, is het tijd om deze om te doen. Voor mannen geldt dat de riem tegen de klok in door de lussen wordt gehaald. Dit houdt in dat de gesp aan de linkerkant zit. Voor vrouwen geldt het precies andersom. Als zij een riem dragen gaat deze met de klok mee door de lussen wat resulteert in een gesp aan de rechterkant.

Tip 5: Het middelste gaatje

Zoals we je eerder al vertelden, is het eigenlijk niet de bedoeling dat je de riem echt nodig hebt. Je draagt de riem als accessoire, zoals een vrouw een mooie ketting draagt. Dit betekent echter niet dat het niet uitmaakt welke maat riem je draagt. Iedere riem heeft vijf gaatjes. Wanneer je jouw riem op de juiste manier wilt dragen, dan fixeer je je riem op het middelste gaatje. Deze afstand zorgt ervoor dat de 'flap' precies door de eerste lus past zonder te gaan 'fladderen'. Als je riem op het middelste gaatje past, dan is de riem precies de juiste maat. Past dit niet, dan is je riem te klein óf te groot. Het is in dat geval tijd om óf een nieuwe riem aan te schaffen óf je riem in te korten.

Riem inkorten doe je zo

Zoals je bij de tips over Hoe een riem te dragen? hierboven heeft kunnen lezen, heeft de riem vijf gaatjes. Maar hoe zit dat wanneer je riem te groot blijkt? Een te grote riem hoef je niet direct weg te gooien, deze kun je gemakkelijk inkorten. Zo kun je er nog langer van genieten. Nu kun je er een extra gaatje bijmaken, maar in een nette riem is dit niet gewenst. Hier houd je liever de vijf gaatjes zoals ze zijn. Maar hoe kort je dan een riem in? Het inkorten gebeurt niet aan de kant van de gaatjes, maar aan de kant van de gesp. Wanneer je de gesp verwijdert, knip of snijd je vervolgens een stuk van de riem af. Hierna bevestig je de gesp weer en is je riem ingekort zonder dat iemand het ziet. Uiteraard is het gemakkelijker deze methode te laten zien dan te omschrijven. Hieronder vind je een video waarin we je precies laten zien hoe dit inkorten in zijn werk gaat.

Een riem kopen? Hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een nieuwe riem? Dan geven wij je graag een aantal handige tips die je tijdens je zoektocht kunt gebruiken.

Kies de juiste maat

Het klinkt misschien logisch, maar als je niet thuis bent in de wereld van de riemen, kan het vinden van de juiste maat lastig zijn. Om te beginnen is het goed te weten dat de riemmaat de afstand weergeeft vanaf de gesp tot het middelste gaatje. Daarnaast is het belangrijk om je eigen taille op te meten. Je kunt het beste je broek aanhouden en vervolgens je omtrek op de hoogte van waar je riemt dient te komen, op te meten. Je omtrek in centimeters is ongeveer de riemmaat die je moet kiezen. Riemmaten voor heren gaan per vijf centimeter en vallen in de meeste gevallen tussen de maten 80 tot 115. Mocht je twijfelen over de juiste maat, koop dan altijd een riem een maat groter dan je nodig denkt te hebben. Je kunt deze immers altijd nog inkorten. Let op: De meeste pantalons hebben smalle lussen. Hier past in de meeste gevallen een riem tot en met een breedte van drieënhalve  centimeter door. Zodra de riem vier centimeter breed of breder is, past deze hoogstwaarschijnlijk niet in een nette pantalon.

Het materiaal

Het materiaal dat je kiest hangt vaak samen met het materiaal van je schoenen. Aangezien je de riem en de schoen wilt laten matchen, zal het materiaal van je riem afhankelijk zijn van je schoen. De meeste riemen worden van prachtig leer vervaardigd. Zodra je riem bij het gaatje waarop je hem vastzet begint te slijten, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe riem. Beschadigde of vale riemen doen snel afbreuk aan je gehele outfit. Zonde!

Hoe een riem te dragen?

Je weet nu het antwoord op de vraag: Hoe een riem te dragen? We zullen de belangrijkste punten nog even kort voor je benoemen. Zo zie je in één oogopslag of jouw (nieuwe) riem de ideale match is.

  1. Zorg voor een match tussen riem en schoen (zowel kleur als materiaal);
  2. Zorg voor een match tussen gesp en manchetten;
  3. Draag nooit een riem én bretels;
  4. Draag je riem linksom;
  5. Kies voor het middelste gaatje om de riem te fixeren.

Mocht je riem te lang zijn, dan kun je deze het best aan de kant van de gesp inkorten. Is je riem echter te kort? Dan wordt het tijd voor een nieuwe riem. Meet voor het kopen van een nieuwe riem eerst je omvang op rondom de plek waar je jouw riem draagt. Jouw omvang in centimeters komt overeen met je ideale riemmaat. Twijfel je? Koop dan een grotere maat zodat u deze gemakkelijk zelf op maat kunt maken.