Skip to content
Ga terug

Check hier de perfecte laarzen voor iedere kuitomvang

De meeste mensen zetten comfort voorop wanneer het om schoenen gaat. Een enkele fashionista of fashionisto neemt ongemak voor lief als het om de ultieme schoen gaat. Maar over het algemeen vinden we het allemaal prettig als we de hele dag comfortabel en pijnloos rond kunnen lopen op onze favoriete schoenen. Een paar mooie laarzen bijvoorbeeld, moet als gegoten zitten. Niet te strak, niet te los: gewoon goed. Nu zijn we (gelukkig) niet allemaal hetzelfde en verschillen ook onze voeten en kuitomvang onderling. En daar zit meteen de crux. Met name de kuitomvang kan weleens roet in het eten gooien wat betreft het vinden van de perfecte laars. Geen nood: tegenwoordig is er bijna voor iedere kuitomvang én smaak wel een mooie en passende laars te vinden. Dus of je nu smalle of brede kuiten hebt; wij hebben een laars voor jou gespot. Benieuwd welke parels dat zijn? Lees snel verder!

Daar waar de één nog wat ruimte over heeft in een laars met gemiddelde schachtwijdte, krijgt een ander de laars niet of met moeite aan. Zoals gezegd, zijn we allemaal anders en een kuitomvang die afwijkt van een laars met gemiddelde schachtwijdte komt regelmatig voor. Dan is het lastig om de perfecte laars te vinden. Als je erachter wilt komen of een laars zal passen of niet, dan bepalen jouw schoenmaat en kuitomvang welke laars voor jou de juiste match is. Je schoenmaat bepalen is niet lastig, maar je kuitomvang bepalen misschien wel. Daarom zetten wij voor je op een rij hoe je jouw kuitomvang opmeet en waar je op moet letten.

De schachtmaat: hoe zit dat?

Voordat we je uitleggen hoe dat precies zit met het opmeten van jouw kuitomvang, vertellen wij je eerst op basis waarvan de schachtmaat van een laars wordt bepaald. Hierin onderscheiden we twee verschillende zaken:

Schachthoogte

Deze wordt gemeten vanaf de bovenkant van de schacht. De schachthoogte wordt altijd vanaf de achterkant van de laars gemeten.

Schachtwijdte

Dit is de grootst meetbare omtrek van de schacht van laars. Nu kan dit grootst meetbare punt verschillen per laars. Zo bevindt bij korte laarzen het breedste gedeelte zich vaak aan de bovenkant van de schacht en bij lange laarzen bevindt dit punt zich bij de kuit.

De kuitomvang opmeten

Niets is zo vervelend als een paar laarzen bestellen en er thuis achter komen dat jouw droomschoenen helemaal niet passen. De schacht is veel te breed of juist te smal en hup, de laarzen worden teruggestuurd. Daarom is het handig om jouw kuitomvang vooraf op te meten, zodat je zeker weet welke schachtwijdte je nodig hebt. De volgende tips helpen je bij het bepalen van jouw kuitomvang.

Tip 1: laat de centimeter het werk doen

Pak een meetlint en ga met je vlakke hand langzaam over je kuit heen. Voel wat het breedste punt van jouw kuit is en meet deze omtrek op. Het is bij deze eerste stap belangrijk dat je beide kuiten vanaf het breedste punt opmeet. Ga bij het aanschaffen van jouw nieuwe laarzen uit van de breedste kuitomvang. Mocht je dit overigens moeilijk vinden om zelf te doen, roep dan de hulp in van een familielid of goede vriend(in). Het zou zonde zijn als het meetlint verschuift en je de verkeerde schachtwijdte opmeet.

Tip 2: laat geen ruimte over

Let er op dat je geen ruimte tussen jouw kuit en de centimeter laat. Anders wijkt de opgemeten wijdte af van jouw werkelijke kuitomvang. Tegelijkertijd mag het meetlint ook niet te strak om je kuit(en) zitten. Daarom hanteren we hierin het motto: liever iets te los, dan iets te strak.

Tip 3: leggings en lange kousen

Ben je een fervent legging- of lange kousen draagster? Dan is het goed om één centimeter extra bij jouw opgemeten kuitomvang te tellen. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, dan zullen je laarzen misschien te strak zitten en dat is niet comfortabel.

Tip 4: meet later op de dag en ga erbij zitten

Wist je dat jouw voeten, naarmate de dag vordert, enigszins opzwellen? Het is dan ook verstandig om jouw kuiten later op de dag op te meten in plaats van in de ochtend. En als je jouw kuiten wat later op de middag opmeet, ga er dan lekker bij zitten. Tijdens het staan kun je jouw kuiten wat aanspannen, dit kan een vertekend beeld van jouw kuitomvang opleveren. De juiste omvang van jouw kuiten meet je terwijl je zit. Zorg er daarbij voor dat jouw onderbeen in een hoek van negentig graden ten opzichte van jouw bovenbeen staat.

Tip 5: broek in de laars

De laars in de broek is een steady trend die al jarenlang met grote regelmaat zijn opwachting maakt in modeland. Als deze trend jou ook lief is, reken dan twee centimeters bij jouw opgemeten kuitomvang. Een broek is over het algemeen vrij dik van stof en dat heeft gevolgen voor de schachtwijdte van jouw laars. In het belang van maximaal draagcomfort, is het dus aan te raden om enkele centimeters bij de gemeten kuitomvang op te tellen.

Welke schachtwijdten zijn er?

Voor iedere kuit lijkt er een laars met de juiste schachtwijdte te zijn. Dat komt omdat er inmiddels een grote diversiteit aan laarzen en schachtwijdtes zijn. Ook bij Van den Assem vind je voor iedere kuitomvang een passende laars. We onderscheiden de volgende schachtsoorten:

Smalle schacht laarzen:

Kuiten in de maten smal (S) en normaal (M/L) vallen in de categorie 'geschikt voor normale dameslaarzen'. Dit zijn hele gangbare maten en er is dan ook een grote collectie van laarzen in standaard wijdtematen. Bij Van den Assem hebben we de meest prachtige laarzen met een smalle schacht. Daarover straks meer!

Brede schacht laarzen

Niet iedereen heeft een standaardmaat. Vrouwen met iets bredere of vollere kuiten kunnen ook de mooiste laarzen dragen. Er zijn namelijk verschillende laarzen met een bredere schacht, deze zijn geschikt voor de kuitmaten M/L/XL en XXL.

Extra brede schacht laarzen

Gelukkig is er ook genoeg keus voor vrouwen met dikke kuiten. Daar waar de brede schacht laars stopt, gaat de laars met de extra brede schacht verder. Deze laarzen zijn geschikt voor kuiten met een XXXL-omvang en zijn minstens zo mooi!

De perfecte laars voor iedere kuitomvang

De hoogste tijd voor actie! Natuurlijk is het fijn om te weten hoe het precies zit met die kuitomvang en hoe je jouw kuiten het beste opmeet, maar het oog wil ook wat. Dus laten we je de mooiste, beste en meest trendy laarzen met wijde schacht van dit moment zien, voor alle soorten kuiten.

null

Classy cognac met Mace: maat M

Deze halfhoge suède laars van het merk Mace is niet alleen een groot plezier om naar te kijken, maar staat tevens garant voor comfort door het stevige contrefort. Deze stijlvolle laars heeft een afgeronde rondé neus en een stevige, bruine hak van circa 8 cm. Wij combineren deze klassieke laars met een romantisch jurkje in andere aardetinten of een bloemenprint, met een zwart rokje of stoer met een leren bikerjack. 

Maatadvies: De ontwerpen van Mace vallen over het algemeen normaal op maat. De kuitomvang van dit model bedraagt 36 cm (M) bij maat 40. Een andere maat kan een andere omvang betekenen.

Het merk Mace is exclusief verkrijgbaar bij Van den Assem. 

null

Suède afzaklaars van Stefano Lauran: maat L

Western beauty! Deze hoge laars in western stijl voor dames is van het merk Stefano Lauran. Deze cowboylaarzen met wijde schacht en carré neus is uitgevoerd in cognackleurig suède en voorzien van verschillende deelnaden en een afgeronde schacht. De treklussen aan weerszijden en een rits aan de binnenzijde van de schacht versoepelen het aan- en uittrekken. Het is een afzakmodel, wat zorgt voor een leuke, nonchalante uitstraling. De binnenzijde is uitgevoerd in suède en leer, het voetbed bestaat volledig uit leer. De hak meet daarbij circa 5 cm. Ideaal als je een hak zoekt die niet té hoog is. 

Maatadvies: De ontwerpen van Stefano Lauran vallen over het algemeen normaal op maat. De kuitomvang is 40 cm (L) bij maat 40. Een andere maat kan een andere omvang betekenen. De laars is gemaakt als afzakmodel, hierop is de omvang afgesteld.

Het merk Stefano Lauran is exclusief verkrijgbaar bij Van den Assem. 

null

Ga naar buiten met Dubarry: maat XL

Zijn bovenstaande modellen niet jouw smaak? Dit model van het Ierse schoenenmerk Dubarry heeft een geheel andere uitstraling en is ideaal voor buitenactiviteiten zoals bos- of strandwandelingen. Dubarry ontwerpt en produceert watersport- en outdoorcollecties voor zowel mannen als vrouwen. De collecties zijn speciaal ontwikkeld voor veeleisende omstandigheden, die het ruige westen van Ierland kenmerken. Dubarry schoenen kunnen tegen meer dan tegen ‘een stootje’ en staan garant voor jarenlang draagplezier. 

Deze laars met ronde neus is vervaardigd uit een combinatie van DryFast–DrySoft™ ademend leer: donkerbruin leer met cognackleurige nubuck. Dit ¾ model loopt tot onder de knie en de schacht kan door middel van een touw strakker of losser worden getrokken. Aan de binnenzijde van de schacht zit een treklus om het aan- en uittrekken te versoepelen. De binnenvoering is, door de specialeGore-Tex voering, 100% waterdicht en ademend, handig voor als je het water op gaat om bijvoorbeeld te zeilen! 

Maatadvies: De ontwerpen van Dubarry vallen over het algemeen normaal op maat. De kuitwijdte van dit model is 39-43 cm en valt dus ruim (L), een maat groter of kleiner geeft een verschil in omvang.

Een laars voor iedereen

Wij zijn om verschillende redenen dol op laarzen: behalve dat ze trendy zijn, zijn het ideale schoenen bij lagere temperaturen. Zo hoef je nooit koude benen te hebben en lopen ze heerlijk comfortabel. Laarzen staan fantastisch onder een rok, jurk of over een strakkere zwarte broek of skinny jeans. Met een laars kun je diverse looks creëren, in alle jaargetijden. Zo bereik je door het combineren van een leren rok met een paar trendy laarzen, een stoer effect en zorgt een romantisch, zomers jurkje met bijvoorbeeld mooie western laarzen eronder weer voor een heel andere uitstraling. Deze laarzen hoeven overigens niet lang te zijn, er zijn ook enkellaarsjes met een smalle of brede schacht. Een echte winterse look maak je af met een oversized jas, shawl of muts. Prachtig met overknee laarzen met een smalle of wijde schacht. Laarzen dus. We just love them.