Skip to content
Ga terug

Een casual colbert kopen: zakelijk en casual met dit musthave item

Het is eigenlijk een item dat elke man in de kast zou moeten hebben hangen: een casual colbert. Met dit kledingstuk zit je namelijk altijd goed. Je maakt een outfit hiermee in een handomdraai smart casual.

Wil je niet te formeel gekleed naar een feestje gaan maar toch netjes voor de dag komen? Dan is een colbert de ideale oplossing. En ook voor talloze andere gelegenheden is een colbert een prima kledingstuk. Om die reden zou elke man dus minimaal één colbert moeten bezitten.

Bij de aanschaf van een colbert zijn er echter wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat je uiteindelijk het perfecte colbert vindt.

Ga je een casual colbert kopen? Dan lees je hier waarop je moet letten. Daarnaast laten we je vijf inspirerende looks met een casual colbert zien!  

Een casual colbert kopen

Als je een maatpak gaat kopen, doe je dat niet zomaar 1, 2, 3. Je zorgt ervoor dat het pak perfect past en dat alles klopt. Zo is het ook met een casual colbert kopen. Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om het perfecte colbert te vinden.

 

Maat

Het klinkt erg logisch: de maat van het colbert is zeer belangrijk. Dat had je waarschijnlijk zelf ook al wel bedacht. Ga je een casual colbert kopen, kies dan voor de juiste maat.

De meeste colberts komen in pakmaten, dus je kiest dan een colbert in dezelfde maat als het jasje van je pak. Dit zijn dus maten 48, 50, 52 et cetera. Heel af en toe zien we dat casual colberts in confectiematen - S, M, L - komen.

Wanneer je het colbert dicht doet mag het strak vallen, maar het moet niet gaan trekken.

Heb je het gevoel dat je tussen twee maten inzit? Dan kun je beter voor de kleine maat kiezen dan de grote. Een colbert dat te groot is staat namelijk erg slordig. Is jouw colbert net iets aan de kleine kant, dan kun je ervoor kiezen om hem open te laten hangen. Zo valt het niet op dat hij iets te klein is.

 

Pasvorm

Net zo belangrijk als de maat, is de pasvorm van het colbert. Bij het kiezen van de juiste pasvorm zijn een aantal zaken van belang en zijn er een aantal trucjes waarmee je kunt kijken of het colbert de juiste pasvorm heeft.

De schouders zijn een belangrijk onderdeel van het colbert. Deze moeten perfect op jouw eigen schouders vallen. De naad op de schouders van het colbert, waar de schouder overgaat in de mouw, moet precies op het einde van je schouder vallen. Anders gezegd: waar je arm begint, moet de mouw van het colbert ook beginnen. Bij colberts met schoudervulling is het extra belangrijk dat de schouders goed aansluiten. Schoudervullingen die buiten je schouders uitsteken waren in de jaren '90 misschien hip, maar inmiddels al lang niet meer. Maar ook te kleine schouders zijn not done. Het colbert gaat dan namelijk veel te veel trekken bij de schouders.

Ook de mouwlengte van het colbert is belangrijk. Te lange mouwen staan namelijk erg slordig. Een vuistregel voor de mouwlengte is dat de mouw van het colbert óp je horloge moet vallen wanneer je je armen langs je lichaam houdt. Dus niet helemaal over je horloge heen, maar echt er op. Op deze manier is er, wanneer je een overhemd onder je colbert draagt, nog een stukje van je manchet te zien. Heb je het colbert gevonden met de perfecte pasvorm, maar zijn de mouwen te lang? Dit kan vaak makkelijk en netjes opgelost worden door een goede kleermaker!

Dit is nog niet alles: ook de lengte van het colbert zelf is namelijk belangrijk. De lengte van een colbert kan variëren afhankelijk van wat op dat moment in de mode is. Soms zijn dat kortere colberts, soms net iets langere. Een regel die je altijd kunt hanteren, ongeacht de mode, is dat het colbert niet langer mag zijn dan de billen.

 

Materiaal

Ga je een casual colbert kopen, dan zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen.

Zo zijn er wollen colberts, die geschikt zijn voor de wat koudere dagen. Wanneer het najaar begonnen is maar het nog niet koud genoeg is voor een winterjas, kun je een wollen colbert eventueel buiten dragen als jas. Maar dit colbert is uiteraard ook prima geschikt om binnen te dragen.

Dan zijn er nog de colberts van tweed. Tweed is een stof die erg goed past bij de winter. Dit is een grove, wollen stof die erg dicht geweven wordt waardoor de stof goed bestand is tegen wind en water. Oorspronkelijk werd tweed gedragen door de Engelse elite tijdens het jagen. Inmiddels is tweed al jaren niet meer weg te denken uit het modebeeld. Een colbert van tweed is dan ook echt een tijdloos kledingstuk.

In de lente en de zomer wil je er uiteraard ook stijlvol bijlopen. Ook dan zijn er gelegenheden waar je een casual colbert wilt dragen, maar een wollen colbert of een colbert van tweed is voor deze dagen echt te warm. In de lente en zomer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een colbert van katoen. Dit is lekker luchtig en tegelijkertijd maak je je outfit hiermee helemaal smart casual.

Vind je een katoenen colbert net iets té casual of wil je een nog luchtiger stofje? Dan kun je ook kiezen voor een linnen colbert. Een linnen colbert is perfect voor in de zomer. De stof is luchtig en staat erg chique.

 

Kleur

Qua kleur kunt u met een casual colbert eigenlijk alle kanten op. Kleuren als zwart, grijs en navy zijn tijdloos en zijn gemakkelijk met bijna elke outfit te combineren. Zo'n basic kleur colbert is dus altijd goed om in de kast te hebben hangen.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een colbert in een aparte kleur zoals bijvoorbeeld bordeauxrood of kaki. Voor de zomer zijn linnen colberts in wit, gebroken wit of beige ook erg fashionable.

De echte durfal kan natuurlijk ook een casual colbert kopen met een print erop! We zien colberts met print steeds vaker in het modebeeld. Dat kan een bescheiden ruitje zijn, maar ook colberts met uitbundigere prints zien we steeds vaker. Zo'n colbert is gewaagd, maar als u uw outfit verder wat rustiger houdt qua kleuren en prints, kan het erg mooi staan.

 

Details

Er zijn twee verschillende typen colberts: single en double breasted. Het verschil tussen deze twee colberts is dat de ene één rij met knopen heeft en de andere twee.

Daarnaast heeft u nog de keuze uit een colbert met één knoop of met twee knopen onder elkaar.

Steeds vaker zien we ook colberts met subtiele details. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bijzondere knopen of opvallende stiksels. Bij een kostuumjasje houden we het meestal basic en bescheiden, maar bij een casual colbert kunt u best kiezen voor subtiele details die in het oog springen.

 

Vijf stijlvolle casual looks met een colbert

Om u te laten zien hoe u een casual colbert kunt combineren, laten we u nu vijf verschillende looks zien.

 

1. Een colbert als jas

Bij deze look zien we dat het tweed colbert wordt gedragen als jas. Met een sweater eronder en een lekker warme sjaal erop, bent u zo helemaal klaar om in het najaar stijlvol naar buiten te gaan. Het colbert, de sweater, de broek en de sjaal zijn qua kleur ook allemaal perfect op elkaar afgestemd bij deze outfit.

 

2. Casual met sneakers

Bij deze look wordt een katoenen colbert gecombineerd met een jeans en sneakers. Zoals u ziet wordt deze casual outfit hierdoor ineens een stuk stijlvoller. Zonder het colbert zou de outfit vrij simpel en gewoontjes zijn. Het colbert voegt hier echt iets toe aan de outfit. Met deze outfit kunt u in stijl verschijnen op bijvoorbeeld een barbecue bij vrienden. Wij vinden dit een erg leuke voorjaarsoutfit!

 

3. Gedurfd met een ruit

Hier is gekozen voor een colbert met een ruit. Omdat de rest van de outfit rustig is, komt het colbert goed tot zijn recht. Ook de monk strap schoenen zijn erg goed gekozen bij deze outfit. De jeans en de coltrui geven de outfit een casual uitstraling en dankzij het colbert krijgt de outfit net wat meer flair.

Zo kunt u met een colbert van een outfit die wellicht wat gewoontjes is, in een handomdraai iets bijzonders maken.

 

4. Een colbert en een T-shirt

Dat een colbert en een T-shirt hartstikke goed samengaan, bewijst de look op bovenstaande foto wel. Deze outfit is ontzettend stijlvol maar toch casual. Voor een middagje naar het terras of een informeel etentje bij vrienden is deze outfit bijvoorbeeld erg goed geschikt. Ook de sokken in de schoenen zijn helemaal volgens de trend van nu.

 

5. Stoer & stijlvol

Deze look is erg stoer door de gave boots en de broek met opgerolde pijpen. Het colbert van tweed dat over de blouse gedragen wordt zorgt ervoor dat de outfit stoer blijft maar toch ook erg stijlvol is. De kleuren die gebruikt zijn in deze outfit passen ook erg goed bij elkaar. Dit vinden wij een prima outfit voor de winterse dagen.  

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met een colbert een casual outfit nét dat beetje extra geven. En ga je een casual colbert kopen, dan weet je nu ook waarop je moet letten om het juiste colbert te vinden!