Skip to content
Katja  - 
Ga terug

10 onderhoudstips voor gladleren schoenen. Zo houd je je schoenen in shape!

Schoenen, vaak vormen ze de kers op de taart van onze outfit. Niets maakt een look immers zo compleet als een fraaie bootie, goedgekozen loafer of vlotte sneaker. En omdat we onze stijl graag aanpassen aan de gelegenheid en we nu eenmaal houden van een beetje variatie, kunnen de meesten van ons zich buigen over een bescheiden, grotere of zelfs indrukwekkende schoenencollectie. Om echt indruk te maken, is het wel belangrijk dat jouw eyecatchers er op hun best uitzien. Dat vraagt om degelijk onderhoud en een liefdevolle verzorging van de schoenen uit jouw zorgvuldig samengestelde collectie. Daarom dit keer tien tips voor de verzorging van (glad)leren schoenen. Met deze onderhoudstips houd je al je gladleren schoenen in topconditie en stralend stand by, zodat zij je outfit op ieder gewenst moment de juiste magic touch kunnen geven.

Gladleer, we love it!

In veel schoenencollecties voeren leren schoenen de boventoon. Deze schoenen hebben één ding met elkaar gemeen: ze voegen pas echt  waarde toe aan uw look als ze in een spotless & shiny staat verkeren. Alle reden dus om iedere schoen in je kast met liefde en aandacht regelmatig een goede verzorgende onderhoudsbeurt te geven. Naast bewerkte leersoorten zoals nubuck, suède, lakleer of metallic leer, is ‘gewoon’ gladleer nog steeds de meest voorkomende leersoort op schoenengebied. Daarom zoomen we dit keer in op de tien beste onderhoudstips voor gladleren schoenen. Zo weet je straks precies hoe je je zwart leren bootie, bruin leren laarzen of rood leren pumps in topconditie houdt!

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Van alle leersoorten waar schoenen van worden gemaakt, is gladleer de meest gebruikte soort als het gaat om de productie van schoenen, tassen en leren jassen. Een van de redenen waarom gladleer bij schoenenfabrikanten zo geliefd is, is omdat het relatief eenvoudig bewerkt kan worden. Voor de drager zelf heeft gladleer als voordeel dat het een goed te onderhouden, en daarmee duurzame leersoort is. Gladleren schoenen blijven, met de juiste verzorging, lang hun originele kleur en glans behouden.

Twee soorten gladleer

Gladleer wordt gemaakt van de buitenkant van een dierenhuid. Deze transformeert gedurende het behandelproces van een flexibel materiaal tot een stijf, duurzaam leer. Een glad leren schoen, de naam zegt het al, is te herkennen aan een glad oppervlak. De schoen voelt glad aan en heeft meestal een matte glans. Er bestaan ruwweg twee soorten gladleer: gepigmenteerd gladleer (gladleer met een gekleurd oppervlak) en gladleer met open poriën (dit wordt ook wel natuurlijk leer of anilineleer genoemd). Omdat anilineleer geen pigment bevat, blijft de natuurlijke huidstructuur duidelijker zichtbaar. Dit kwetsbaardere leer krijgt hierdoor een zachtere uitstraling. De open poriën zijn gevoeliger voor vet- en vochtvlekken en verkleuring. Omdat alleen smetteloze huid verwerkt kan worden tot anilineleer, is dit gladleer waardevoller en dus kostbaarder dan gepigmenteerd gladleer. Voor het maken van schoenen wordt daarom meestal gebruikgemaakt van gepigmenteerd gladleer. Dit kan in een grote diversiteit aan kleuren geverfd worden en is minder gevoelig voor beschadigingen.

Frisse, droge voeten

Behalve dat het duurzaam en goed te onderhouden is, heeft gladleer nog meer fijne eigenschappen die goed van pas komen in het geval van schoenen. Zo is leer een ademend materiaal. Dit betekent dat je voeten niet gaan zweten in je schoenen, maar fris en droog blijven aanvoelen. Bovendien is gladleer, mits geïmpregneerd, waterbestendig. Je houdt dus ook wanneer je schoenen nat worden, heerlijk droge voeten. Met alle bovengenoemde voordelen op een rij is het niet zo verwonderlijk dat gladleer populair is. Tijd om in te gaan op de belangrijkste tips om je gladleren schoenen blijvend mooi te houden.

Tien tips voor gladleren schoenen

Het goed onderhouden en verzorgen van je gladleren schoenen is betrekkelijk eenvoudig. Door deze tips te volgen, houd je je leren eyecatchers in iedere kleur sprankelend en schoon!

Tip 1. De juiste bescherming

Voordat we ingaan op tips die vooral herstellend van aard zijn, eerst een tip in de categorie ‘voorkomen is beter dan genezen’. Door je leren schoenen te behandelen met een vuil- en waterafstotende spray, ontstaat er op je schoenen een beschermende laag die voorkomt dat vuil en vocht in het leer door kunnen dringen. Je kunt je schoenen bijvoorbeeld behandelen met de Carbon Wax spray van Collonil, speciaal voor gladleren schoenen. Kies je liever voor een spray waarmee je alle leersoorten en zelfs textiel kunt beschermen? Gebruik dan de Carbon Pro spray. Het regelmatig inspuiten van je schoenen, houdt de extra beschermlaag intact.

Tip 2. Gun uw schoenen rust

Schoenen hebben, zeker wanneer je een drukke dag heeft en veel aan het lopen bent, best wat te lijden. Ze komen in aanraking met kou of hitte, nattigheid, modder of vuil, en hebben daarnaast te maken met de druk en vochtigheid van uw voeten. Het is voor het behoud van je schoenen daarom goed wanneer ze, na een intensieve dag, even bij kunnen komen. Je creëert een natuurlijke herstelperiode voor je schoenen door ze dagelijks af te wisselen. Dit is soms best een uitdaging, aangezien het verleidelijk is om dat ene favoriete paar iedere keer weer uit de kast te trekken. Toch doe je er goed aan om je lievelingsschoenen regelmatig een dagje rust te gunnen.

Tip 3. Houd ze in vorm

Deze tip sluit goed aan op het voorgaande advies. Wanneer je je schoenen uittrekt, help je ze nog beter herstellen door schoenspanners in je schoenen aan te brengen, voordat je ze wegzet. Schoenspanners helpen je schoenen hun originele vorm weer aan te nemen en loopkreukels herstellen. Bovendien nemen houten schoenspanners vocht, zuur en zout op. Zo voorkom je barstjes in het leer en houdt je je schoenen eveneens langer fris en mooi.

Tip 4. Droog vuil wegvegen

Om je schoenen de juiste voedende verzorging te kunnen geven, is het belangrijk dat deze eerst vuilvrij zijn gemaakt. Hierbij is ‘droog’ vuil het eenvoudigst te verwijderen. Droog vuil kan bijvoorbeeld opgedroogde modder zijn. Gebruik een zachte borstel van paardenhaar om dit oppervlakkige vuil voorzichtig van je schoenen te vegen.

Tip 5. Hardnekkige vlekken verwijderen

Blijven er, nadat je het oppervlakkige vuil van je schoenen heeft geborsteld, nog steeds vlekken zichtbaar? Dan vraagt het verwijderen van deze vlekken om een andere aanpak. Je verwijdert hardnekkige vlekken het beste met behulp van een schone katoenen doek en een schoencrème op basis van bijenwas in dezelfde kleur. Maak de katoenen doek ietwat vochtig, wring hem goed uit en dep deze vervolgens in de schoencrème. Breng de crème met ronddraaiende bewegingen voorzichtig op de vlek aan.

Tip 6. Poetsen met een voedende schoencrème

Nadat je de vlekken extra intensief heeft behandeld, breng je de voedende schoencrème op de rest van je schoen aan. Hierbij kun je kiezen voor een neutrale kleur of voor de kleur van je schoen. Voor een optimaal kleurresultaat is het belangrijk dat de crème precies dezelfde kleur als je schoenen heeft. Wijkt deze iets af, dan is het beter om voor de neutrale variant te kiezen. Breng de crème in een dunne laag aan. Zo voorkom je, dat je je schoenen ‘dichtsmeert’ waardoor het leer niet langer kan ademen.

Tip 7. Gladleer en bijenwas: een gouden combinatie

Zoals gezegd biedt een schoencrème op basis van bijenwas de beste verzorging bij gladleren schoenen. Dankzij de bijenwas behouden je leren schoenen hun kleur en glans. Dit geldt echter niet voor wit leren schoenen. Bij witte schoenen kan bijenwas zorgen voor een gele verkleuring. In dat geval is een crème op basis van siliconen beter.

Tip 8. Een blinkende nabehandeling

Nadat je je gladleren schoenen heeft ingesmeerd, laat je de verzorgende schoencrème een kwartier intrekken. Daarna pak je een droge katoenen doek of opnieuw een zachte borstel waarmee je over je schoenen wrijft tot ze weer blinken als vanouds!

Tip 9. Natte schoenen? Voorkom vlekken

Niets is zo slecht voor je gladleren schoenen als water. Het liefst houd je je schoenen dan ook zo droog mogelijk. En ben je toch in een regenbui beland? Laat je schoenen dan thuis in de kamer -niet bij de verwarming- rustig opdrogen. Mocht je nadat je schoenen opgedroogd zijn nog watervlekken zien, wrijf deze dan zorgvuldig in met vaseline. Laat de vaseline even intrekken, wrijf de vlek na met een wollen doek en voilà: de watervlek is weg!

Tip 10. Eerste hulp bij krassen

Je kent het wel, je stoot met je schoen tegen een stoeprand of schaaft je schoen langs een traptrede of stoelpoot. Het gevolg: een lelijke kras. Omdat schoencrème niet altijd direct voorhanden is, delen we graag deze huis-, tuin- en keukentip met jou. Een kras op je gladleren schoen kun je eenvoudig bijwerken met een kleurloze lippenbalsem of gum. Mocht je meer willen weten over de beste behandeling van je gladleren schoenen, aarzel dan niet en vraag onze medewerkers in één van onze filialen om hun deskundige advies. Zij weten alles over het onderhouden van (leren) schoenen en kunnen je meer vertellen over de verschillende Collonil producten die verkrijgbaar zijn in de Van den Assem-winkels en via onze webshop.

Gladleren schoenen: forever young

Zoals we hebben kunnen zien, is het niet verwonderlijk dat gladleer de meest geliefde leersoort bij schoenen is. Gladleer is goed te onderhouden, duurzaam en houdt je voeten fris dankzij haar ademend vermogen. Bovendien biedt een juiste verzorging een goede garantie dat je gladleren schoenen er nog heel lang uitzien als nieuw. Een goede investering dus, een paar gladleren blikvangers!